Danskerne bruger AI som personlig træner – men datasikkerheden skal huskes

Vi bruger AI til alt, lige fra oversættelse af tekst til at finde opskrifter og træningsråd. Men undersøgelse fra Samsung viser at vi holder os tilbage af frygt for datasikkerheden

Foto: Samsung

Generelt set er danskerne glade for at monitorere deres helbred. En undersøgelse fra Samsung foretaget af Norstat viser at, tre ud af fire (76%) danskere monitorerer deres sundhedsdata gennem gadgets blandt andet ved at tælle skridt eller måle forbrænding og puls under træning.

Integrerer man teknologier baseret på kunstig intelligens i monitorering af helbredet, vil det blandt andet kunne fungere som en personlig træner, der kan tilrettelægge træning ud fra dit helbred, dine foretrukne træningsformer eller eventuelle skader, der skal tages højde for. Den kan også være en kostvejleder, der kan guide dig til bedre kostvaner ud fra dit helbred og eventuelle vægtmål.

Naturlig skepsis for ny teknologi

Selv om danskerne i stor stil monitorerer deres egne sundhedsdata, er de tilbageholdende med at anvende AI i den sammenhæng. Ifølge Samsungs undersøgelse er kun knap hver femte af de adspurgte (19 %) åbne for at invitere AI med til monitoreringen af deres helbred. Landechef for Samsung Claus Holm, har et bud på, hvorfor ikke flere er interesserede i at bruge AI-teknologier til monitorering af deres helbred:

Tech-Test mener:

AI findes i snart sagt alt, lige fra vores smartphones til onlinetjenester og generative apps der laver videoer og grafik.

Jeg er ikke i tvivl om at AI er kommet for at blive, men jeg kan godt blive bekymret over, om vi virkelig har brug for AI til alle disse ting?

Glemmer vi ikke at være kreative og produktive selv? Bliver vi ikke for dovne og mister vi ikke den naturlige skepsis overfor informationer?

Som andre før mig har sagt, så vil jeg hellere have at AI (eller min computer) gør det kedelige arbejde for mig, og giver mig mulighed for at være kreativ, og ikke være kreativ for mig, så jeg i stedet kan lave alt det kedelige arbejde.

Herudover så har jeg konstateret, at når vi stiller et spørgsmål til f.eks. ChatGPT, så tager vi svaret for gode varer og tjekker intet selv.

Så hvor AI er smart på mange måder, så er min egen begejstring for teknologien kølnet meget fordi den efterhånden bruges til alt for meget, og til alt det forkerte.

Der er en naturlig skepsis overfor ny teknologi, og når det kommer til AI, har vi desværre set flere tilfælde af brud på datasikkerheden. Inviterer man AI inden for til at følge med i helbredet får den uomtvisteligt adgang til en række personlige data, og jeg tror, at denne kombination gør, at danskerne er en smule tøvende med at involvere AI i overvågningen af deres helbred.

Claus Holm, Landechef for Samsung Danmark

Ser man på de unge er paratheden en smule højere end i resten af befolkningen. Ifølge undersøgelsen er knap fire ud af 10 (38 %) blandt de unge (18-34-årige) villige til i høj eller meget høj grad at lade kunstig intelligens være en del af monitoreringen af helbredet.

Gadgets kan bane vejen for AI i træningen

Interessen for monitorering er bestemt at finde blandt de adspurgte, og de er også interesserede i at bruge diverse gadgets, som værktøjer til det. Undersøgelsen viser, at 38 % af de adspurgte er interesserede i at bruge enheder som en ring, en halskæde eller andet til at måle sundhedsdata.

Vi har allerede set det med ure, og noget tyder på, at der i fremtiden kommer flere gadgets, der kan hjælpe os med at monitorere vores helbred. AI spiller allerede en stor rolle i vores nutidige teknologi, og denne bliver formentlig kun større i fremtiden. Derved bliver det også vores ansvar som virksomheder at sikre gode, brugervenlige og ikke mindst sikre gadgets, der bruger AI til at gøre monitorering af helbredet endnu bedre, smartere og lettere

– Claus Holm, Landechef for Samsung Danmark

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet af Norstat på vegne af Samsung for at undersøge holdningen til sundhed og teknologi i Norden. Dataindsamlingen har fundet sted fra 24. april – 2. maj 2024 i aldersgruppen 18-56+ år. Antal respondenter i Danmark: 1005, Sverige: 1008, Finland: 1006, Norge: 1007, samlet 4026 respondenter.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.