Huawei lancerer ny high-end smartphone – uden Google

Torsdag i sidste uge løftede Huawei sløret for deres nye flagsskibsmodeller, P40 Pro og P40. Mobilerne er udstyret med avancerede kameraer, hurtige 5G-forbindelser, fedt design og uden adgang til Googles tjenester

På den globale lancering, der i disse Corona-tider, foregik online, kunne Richard Yu, der er CEO for consumer-afdelingen af Huawei, præsentere de nye mobiler, samt en række andre produkter jeg dog ikke kommer ind på i denne artikel. Det vil komme i en senere artikel.

Faktisk så lancerede Richard Yu ikke alene de to modeller P40 og P40 Pro, han kunne også løfte sløret for P40 Pro+, der dog i skrivende stund ikke kommer til Danmark. Efterfølgende kunne Huawei også fortælle at der kommer en P40 Lite til Danmark, som dog ikke indgik i præsentationen fra Richard Yus side.

Så hvad gør denne model speciel? Tja – Huawei har som vanligt opgraderet hardware i deres flagskibsmodeller markant. Det vil sige større og hurtigere processor, bedre skærm og et kamera der virkelig sparker røv – altså ud fra specifikationerne. Om det er sådan, må den efterfølgende test vise.

Derudover så er der også lige den lille tvist, at de nye modeller ikke har adgang til Googles tjenester og apps. Det betyder at det ikke er muligt at hente apps via Google Play, eller at afvikle apps der gør brug af Google Mobile Services – hvilket faktisk er ret mange.

Foto: Huawei

Men tilbage til de nye smartphones. Det første jeg vil nævne, er designet, og her har Huawei virkelig gjort meget. Dels har de indført hvad de kalder Quad-Curve Overflow display, hvor glasset går ud over kanten både i siderne og top og bund. Det giver de nye smartphones et superfedt og meget elegant udseende.

Det gør også at de stort set er uden bezel, altså uden ramme rundt om skærmen. Alt sammen betyder at mobilerne har et meget flot udseende.

Det nye kamerasystem

Men vanen tro, så er det Huaweis varemærke, nemlig deres kamerasystem, der fik den helt store opmærksomhed på præsentationen, og det er ikke så underligt. Huawei har gennem flere år været ’kongen af smartphone kameraer’, og den titel ønsker de tydeligvis ikke at give fra sig lige med det samme.

Huawei har derfor givet P40 tre kameraer på bagsiden, et 50MP Ultra Vision-kamera, et 16MP Ultra-Wide Angle-kamera og et 8MP telephoto-kamera, og de har så lige smidt et 32MP selfiekamera ned i mobilen også.

Naturligvis har topmodellen, P40 Pro fået lidt mere guf, nemlig en videreudvikling af deres berømte Leica kamerasystem fra de tidligere modeller – denne gang med fire kameraer på bagsiden. Igen et 50MP Ultra Vision-kamera, et 40MP Cine-kamera, et 12MP SuperSensing Telephoto-kamera og et 3D Depth Sensing-kamera. Igen er der også et 32MP selfiekamera på forsiden.

En af de ting der skulle gøre kameraet ekstra godt, specielt til nattebilleder, er den nye Ultra Vision-sensor. Den tager 40% mere lys ind, og lys er altså alt når det kommer til billeder, ikke mindst om natten. Richard Yu viste eksempler på billeder taget om natten, hvor kameraet kunne tage billeder, selvom man med det menneskelige øje ikke kunne se noget.

Der er også kommet en Octa PD AutoFokus-funktion, der er med til at sætte endnu mere fart på autofokusfunktionen, uanset om du filmer eller skyder billeder.

Endelig så er der gjort en hel del ud af den AI der hjælper med til at indstille kameraet, men det er noget der skal testes før jeg kan sige meget mere om den del. Men Huawei plejer at levere på de løfter, så mon ikke det også sker denne gang?

På P40 Pro er der derudover 5x optisk zoom, 10x hybrid zoom og 50x digital zoom. Sidstnævnte er imponerende, men husk lige en trefod, for ellers så kan jeg skrive under på at billederne bliver meget rystede.

Den flotte skærm

Som tidligere nævnt, så har P40 og P40 Pro en skærm der nærmest flyder ud over kanterne, både i top og bund. Det har været med til at skærmarealet kunne blive større, stort set uden at mobilens fysiske dimensioner er vokset.

Foto: Huawei

P40 kommer således med en 6,1” OLED-skærm der har en opløsning på 2.340 x 1.080, mens P40 Pro kan prale af en 6,58” OLED-skærm med en opløsning på 2.640 x 1.200. Det giver et imponerende skærmareal, på en mobil der ikke er vokset i størrelsen i øvrigt.

Og så skal vi jo også lige nævne de lidt mere kedelige hardwareopdateringer. P40-serien har nu fået understøttelse af 160Mhz WiFi 6 Plus-teknologien, som i teorien kan give datahastigheder på op til 2.400 Mbps.

Begge mobiler har EMUI 10.1, som er Huaweis overbygning på Android – for ja, mobilerne kører på nyeste version af Android, og den grænseflade er i min bog, en hel del bedre end den traditionelle Android-version. Hvis du i øvrigt er inde i Huaweis univers, så understøtter de naturligvis også Huawei Share, så du let kan dele dokumenter, billeder og lignende mellem Huawei-enheder, fx laptops og tablets.

Ingen Google Play

Men der er lige en hage ved det hele. Hvor fed og fantastisk mobilen end ser ud, så har den ikke adgang til Googles tjenester. Det vil sige at der ikke er YouTube, Google Play, Gmail, Google Maps og så videre på den.

Du kan heller ikke lige logge på Google Play og hente de apps du gerne vil have, så som MobilePay, Easy Park osv. I stedet skal du på AppGallery, som er Huaweis eget økosystem, og hvor du nok kan finde en imponerende masse apps, men ikke så mange af dem du kender – endnu altså.

Huawei har bekræftet overfor Tech-Test, at de arbejder hårdt på at få alle de vigtige app-udviklere med, både danske og internationale. De har allerede fået Dankort app’en med, og siger at mange flere er på vej.

Indtil da, er det faktisk mulig at få en del af de kendte apps på de nye modeller, men det åbner op for helt nye problemstillinger, som jeg ikke kommer ind på her.

Personligt så er jeg meget fristet til at skifte over til P40 Pro. Den ligger til test hos mig i øjeblikket, og den er på mange måder fantastisk. Jeg skal bare lige finde ud af, hvordan jeg bedst kan få den til at fungere i min hverdag, med de begrænsninger den nu en gang giver. Min test af mobilen kommer snart online, og den kan du godt glæde dig til.

About Lars Bennetzen 3952 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?