Stor stigning i antallet af Android-apps som forsøger at udnytte coronakrisen

De cyberkriminelle synker dybere og dybere, og intet er for lavt for dem. Sikkerhedsfirmaet Bitdefender har observeret en stor stigning i antallet af Android apps der hævder at ville hjælpe med Coronakrisen, men som i virkeligheden har ondsindede hensigter

Siden den 1. januar har cybersikkerhedsfirmaet Bitdefender analyseret Googles Play butik og andre tredjeparts-butikker, for at se om nogle app-udviklere begyndte at udnytte coronakrisen. De fandt 579 apps til Android-enheder, som relaterede sig til enten corona eller covid. Af de 579 er mere end 350 blevet registreret alene i marts.

Nogle af dem er relativt uskyldige, idet de forsøger at udnytte krisen til f.eks. at rangere bedre i Googles Play butik, mens andre indeholder decideret skadeligt software, såsom trojanske heste. 

Når vi alle fokuserer på coronakrisen, og hvordan den påvirker os, så er det forventet, at skruppelløse aktører vil forsøge at udnytte situationen til egen vinding.

Liviu Arsene, sikkerhedsekspert hos Bitdefender

Pandemien gør, at mange søger oplysninger, også i app-butikkerne. Det kan være om alt fra kort over pandemiens udbredelse til informationer om symptomer på coronavirus. Nogle app-udviklere udnytter den situation til at ændre titlen på deres app, så den relaterer sig til coronakrisen, i håbet om at flere downloader app’en. Det har vi f.eks. set med en række spil. Derudover bruger hackere krisen til at forsøge at sprede malware ved hjælp af apps.

Liviu Arsene

Helt præcist fandt Bitdefender ni trojanske heste, ti apps blev klassificeret som riskware (legitim software der kan misbruges af hackere), mens 560 af de 579 apps ikke indeholdt noget skadeligt software.

Arsene kommer med en klar opfordring:

Vi anbefaler altid, at man kun installerer officielle apps fra officielle app-butikker, samt at man søger information hos officielle kilder. Derudover så sørg for at have en sikkerhedsløsning installeret, der kan holde dig og din enhed sikker overfor malware og andre online-trusler.”

Liviu Arsene
About Lars Bennetzen 3952 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?