Om lidt starter forbrugsfesten, som vi hvert år kender den. Overrendte butikker og onlinekøer i timevis, mens fragtfirmaer taber pusten af pakker, og kiosker forvandles til varelagre.
Hvert år på Black Friday spenderer danskerne flere milliarder kroner på alt fra hvidevarer og fladskærme til sko og tøj. Samtidig er klimaet under et maksimalt pres, der ikke hjælpes på vej af, at danskerne er et de allermest ressourcebrugende folkefærd i verden.
Butikker, webshops og elektronikkæder kæmper hele november om forbrugernes købekraft med attraktive tilbud, og Dansk Erhvervs prognose tyder på, at onlineforbrugere igen i år vil bruge rekordmange penge.
Særligt elektronik går som varmt brød. Og det er en skam for klimaet. Elektronisk affald er nemlig, ifølge en rapport fra The Global E-Waste Monitor, den hurtigst voksende affaldsstrøm overhovedet.
Under sidste års Black Week udgjorde elektronik- og el-udstyr 27 procent af alle køb, og denne kategori er fortsat i vækst.
Danmarks onlinemarkedsplads for genanvendt elektronik, Refurbed, har sammen med forskningsinstituttet Fraunhofer lavet en undersøgelse, der kortlægger, hvor belastende elektroniske produkter er for miljøet. Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at en ny smartphone i gennemsnit udleder 76,5 kilo CO2, bruger 30.114 liter vand og genererer 202 gram elektronikaffald.
”Detailkæderne bør se sig selv en ekstra gang i mobilens kulsorte spejlbillede, inden de med store mængder tilbud opfordrer forbrugere til at køre kreditkortet gennem terminalen igen-igen. Det er det allersidste, vores klode har brug for.
Mit store håb er, at forbrugerne vil sende klimaet en ekstra tanke, inden de trykker ’køb’ på produkter, de sandsynligvis ikke har brug for. Det er på tide at ændre vores mindset: Vi skal handle mindre, men bedre. Og vælger vi genanvendt elektronik frem for ny, kan vi spare helt op til 97 pct. vand, 91 pct. CO2 og 80 pct. e-affald. Det er ikke bare ligegyldige tal – det er en mulighed for at gøre en forskel for vores planet.
Emma Jefelt, Refurbed Danmark