Det er ikke så ofte længere at vi gør brug af eksterne harddiske eller usb-nøgler. Med masser af muligheder for at lagre ting i skyen, går der stadig længere mellem vi gør brug af disse muligheder.
Men bliver filerne for store, er der mange af dem, eller skal vi flytte mellem enheder der måske ikke lige har forbindelse til hinanden, så er det der vi griber til eksterne enheder. Vi har testet tre specielle drev fra Freecom, der alle har deres helt egne specielle egenskaber som eksterne drev.
De to første, Tough Drive Mini SSD og Tablet Mini SSD er, som navnet antyder, begge SSD-baserede og begge har en kapacitet på 128GB. Det sidste drev hedder mHDD Slim, og er en traditionel harddisk, men som er meget tynd og som samtidig ligger i en meget elegant kasse.
De to små
Vi har før kigget på eksterne enheder i Tough Drive-serien, men der snakkede vi om et traditionel drev, og det kræver langt mere beskyttelse end et SSD.
De manglende bevægelige dele betyder at drevet som udgangspunkt er langt mere solidt.
– Test: Et ekstremt solidt drev
Ikke desto mindre er Tough Drive Mini SSD pakket pænt i stødabsorberende materiale og har fået runde hjørner, så der ikke er nogle kanter der kan give en ekstra stor påvirkning skulle den ramme gulvet.
Herudover så er er drevet udstyret med et indbygget usb 3.0 stik og er IP55-certificeret.
Tablet Mini SSD minder langt hen ad vejen om sin hårdføre bror. Men den er ikke udført i samme slagfaste materiale, og den har heller ikke en IP55-certificering.
Men netop fordi det er et SSD, så vil vi gætte på, at det nok holder til en ret håndhændet behandling.
En ting skal du være opmærksom på. Materialet som drevet er kapslet ind i er hård plast, så tabes drevet på gulvet er der en overvejende sandsynlighed for at noget vil knække. Drevet vil nok virke, men kassen vil garanteret knække.
Til gengæld har drevet her, ud over usb 3.0-stikket, og et et mini-usb-stik. Det betyder at du kan tilslutte drevet til din tablet eller smartphone, så du kan kopiere filer til og fra din smartphone/tablet. Det er faktisk lidt niftigt.
Det elegante
Når det kommer til mHDD Slim, skal du helt sikkert ikke gøre dig nogle forhåbninger om, at få et drev der er holdbart. Både design og materialevalg skriger eksklusivitet, men ikke holdbarhed. Men det er da heller ikke der drevet har sine fordele.
Det er klart at den store kapacitet på 1TB og det meget slanke og elegante design, er der hvor Freecom har satset med dette drev. mHDD Slim er da også rigtig elegant, så hvis du gerne vil have et flot drev til at stå ved siden af din Airbook eller Utrabook, så er dette en rigtig god kandidat.
Med til drevet følger der to kabler. Et til tilslutning til en usb 3.0-port, en til tilslutning til usb c-port.
– Eksternt lager til iPad og iPhone
Masser af software, til pc altså
Alle tre drev kommer i bund og grund med samme software, eller mangel på sammen. Til Mac-platformen finder du et program der kan formatere drevet, og på mHDD Slim får du så også lige et program der kan aktivere strømbesparelse på drevet. En fin ide, men ikke noget der for alvor sparer på strømmen – så meget strøm æder mHDD Slim heller ikke.
Alle tre drev har som standard to mapper, en til Mac og en til pc. Der er også en ”Start Mac”-fil og en ”Start PC”-fil, så alt efter hvilken platform du arbejder på, får du adgang til forskellige værktøjer.
Folk på Mac får kun adgang til det værktøj der kan formatere drevet (og for mHDD også til et værktøj der kan spare på strømmen), mens dem der arbejder på pc-platformen får adgang til Adobe Reader, formateringsprogrammet, et værktøj der sletter harddisken, et der giver informationer om drevet og Nero BackItUp. Det er lidt ærgerligt at Freecom ikke har mulighed for at give flere værktøjer til Mac-brugerne.
Vi kiggede ikke nærmere på programmerne, i stedet kiggede vi drevene efter for ydelse.
Der er ingen tvivl om, at et SSD-teknologien er hurtig, og de to drev er da også langt hurtigere end mHDD Slim. Men i vores test, var de to SSD dog ikke så hurtige som vi havde forventet, mens mHDD Slim fint holdt den hastighed vi have regnet med.
Med skrivehastigheder på ca. 150MB/s for de to SSD’er og omkring 90 MB/s for mHDD Slim, var det absolut ikke hastigheder der blæste os ud af stolen af bare overraskelse.
Det samme gjaldt læsehastigheden, der holdt omkring 430MB/s for de to SSD’er men kun lige over 120MB/s for mHDD Slim.
Fine hastigheder men ikke noget der fik os til at klappe i hænderne af begejstring.