SMS’en er lige blevet 30 år

I 1992 blev verdens første SMS sendt, og indholdet var en julehilsen, og selvom det er længe siden, sendes der stadig utrolig mange sms'er

I lørdags var det tre årtier siden, at SMS-teknologien, der er en forkortelse for ’short message service’, blev født. Den 3. december 1992 sendte en 22-årig britisk ingeniør den første SMS-besked nogensinde fra en computer til en kollegas telefon med julehilsenen ’Merry Christmas’. 

I de følgende år op gennem 90’erne og 00’erne voksede teknologien i popularitet i takt med at flere fik en mobiltelefon. I Danmark toppede brugen af SMS’er i 2010, hvor danskerne ifølge tal fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur sendte mere end 13 milliarder beskeder i løbet af året. Selvom forbruget i dag er faldet til omkring en tredjedel grundet konkurrencen fra sociale medier, apps og andre beskedtjenester, lever SMS’en stadig i bedste velgående. 

Kunderne i Telenor sender stadig mange beskeder gennem vores netværk i Danmark. Selvom SMS’en på nogle områder er en forældet teknologi, som er blevet overhalet af andre løsninger, så har den alligevel vist sig at være en langtidsholdbar kommunikationsform, som mange – især virksomheder – stadig benytter sig af i dag. Nogle gange er det bare den simple og almene løsning, der fungerer bedst.

Christian Hoffmann, direktør for privatforretningen i Telenor Danmark

Det seneste årti har Telenor og de øvrige mobilselskaber primært fokuseret på at imødekomme den stigende efterspørgsel efter datatrafik. Det er sket gennem en løbende investering og opgradering af mobilnettet med bl.a. 5G, som en stor del af danskerne allerede har adgang til. Derfor kommer en større del af SMS-trafikken i dag fra virksomheder og organisationer, for hvem beskedfunktionen er blevet et kritisk kommunikationsværktøj til at nå ud til kunder, borgere og patienter.

Telenor med fra begyndelsen

SMS’ens jubilæumsår falder sammen med Telenors eget 30-års jubilæum i Danmark i år. Den 1. juli 1992 begyndte Telenor, der dengang hed Sonofon, at sælge mobilabonnementer og kunne for første gang tilbyde danskerne et alternativ til statens teleselskab. 

Telenor var også med, da arbejdet med at udvikle SMS’en begyndte helt tilbage i 1987. Det foregik i den globale teleorganisation GSMA, hvor Telenors norske moderselskab spillede en rolle i at specificere og udvikle den SMS-løsning, vi har i dag. 

I Telenor er vi stolte af, at vi har været med helt fra starten, og at vi i dag stadig er med til at forbinde danskerne til dét, som betyder mest for dem. Dengang havde man sikkert ikke i sin vildeste fantasi kunnet forestille sig, hvor vild udviklingen i branchen ville blive, og hvor stor en betydning mobil- og SMS-teknologien ville få for danskerne. Om 30 år er der sikkert nogen, der igen sidder og trækker på smilebåndet over det, vi leverer i dag.

Christian Hoffmann, direktør for privatforretningen i Telenor Danmark

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.