Babymonitorer har en væsentlig fordel i forhold til Wi-Fi-babykameraer – de er ikke afhængige af netforbindelse. Du har et kamera og en monitor, som kører i et lukket kredsløb uden interferens fra andre lignende produkter.
Skal du overvåge dit barn udenfor hjemmets fire vægge og netværk, er babymonitoren en glimrende løsning til dig, der både ønsker lyd og billede. Vær dog opmærksom på at det ikke er alle modeller, der kan klare sig uden ledning, og det fremgår ikke nødvendigvis tydeligt på emballagen.
Rækkevidden er også betydeligt kortere, da videosignalet skal sende mere data end lydsignalet, hvilket dog ikke er ensbetydende med, at du ikke kan overvåge dit barn gennem lyd alene. Mine tre testeksemplarer kan indstilles til kun at sende lyd ligesom en traditionel babyalarm.
Jeg ser her nærmere på Neonates første babymonitor, BC-8000DV. Den norske producent er normalt kendt for sine babyalarmer uden billede. En anden norsk producent, Globe International, er mere erfaren indenfor babymonitorer, og jeg tester her VisionNOVA 8, der har et par år på bagen. Sidste deltager i testen er Philips Avent SCD630, der også er et par år gammel. Selvom begge babymonitorer er ældre modeller, er de stadig aktuelle, da mange babyforretninger fører dem i deres sortiment.
Design
Neonate BC-8000DV har et minimalistisk design. Ved første øjekast er det tilladt at undre sig over, hvordan du kan betjene og finjustere babymonitorens indstillinger og funktioner.
Selve kameraet er stort set blottet for knapper foruden tænd/sluk-knappen i siden. Det er nemt at holde rundt om med en hånd, og du kan montere det i en holder, som følger med i købet.
Holderen kan du skrue fast i væggen, så kameraet hænger over babysengen og kigger ned. Dit barn kan blive skræmt af de 8 røde LED-lamper, når nattesynet er aktiveret i mørket. Neonate har dog været så flinke at give dig muligheden for at slukke for lamperne inden i opsætningsmenuen.
Du får også en praktisk stander med i pakken, som du kan skrue kameraet fast på, hvis du vil have det stående på gulvet ved siden af dit barns aktivitetstæppe eller på natbordet ved siden af sengen. Standeren er designet sådan, at du kan tilte kameraet til siderne eller frem og tilbage, så kameravinklen passer til dit barns position – designet på både holder og stander virker gennemtænkt og praktisk.
Monitoren er lige så minimalistisk som kameraet, men skinnet bedrager. Ovenover skærmen er der en række LED-lamper, som lyser op fra venstre mod højre. Jo flere lamper, der lyser op, når dit barn giver lyd fra sig, jo højere er lydene, som kameraets mikrofon opfatter. Dermed får du fornemmelsen af, om barnet knirker eller stortuder. Måske ikke så relevant for almindeligt hørende forældre, men folk med nedsat høreevne vil have gavn af denne funktion.
I området under skærmen finder du en række skjulte knapper, som aktiveres ved, at du giver tænd/sluk-knappen i siden et let tryk. Du kan bladre mellem menupunkter og skærmtilstande. Derudover kan du regulere lydstyrke og zoomfunktionen.
Knapperne er lidt svære at få til at reagere fra tid til anden, men ellers er det godt tænkt, at knapperne er skjulte og kræver aktivering, da monitoren kan holdes i en hånd eller ligge i lommen, så du nemt kan bære have den med dig. Hvis knapperne var eksponerede, ville det være nemt at trykke på dem ved en fejl. Eneste ulempe ved designet er, at monitoren har svært ved at stå af sig selv. Skal den stå oprejst, så du kan følge med i barnets leg inde ved siden af, står den meget usikkert. Her savner jeg en fladere bund, der ville gøre monitoren mere stabil.
Philips Avent SCD630 har et nydeligt og minimalistisk design, hvor kameraet har en fastmonteret fod, og det kan bøjes og drejes i alle retninger. Kameraet har to knapper på fronten, der aktiverer blødt og farverigt lys samt vuggeviser, hvilket er ganske praktisk, eftersom du ikke behøver monitoren til at aktivere funktionerne.
Du kan vælge at fastmontere kameraet til væggen, da foden har to huller, der passer til de medfølgende skruer. Dermed kan du placere kameraet lige over barnesengen og tage det med igen.
Monitoren har en stor 3,5” skærm. Under skærmen finder du forskellige menuknapper, der gør det nemt og hurtigt at bladre og betjene de forskellige funktioner og indstillinger såsom lyd- og lysstyrke. Monitoren har en klips bagpå, så den kan hænge på siden af din barnevogn eller i din bukselomme.
Monitoren er for stor til at have i lommen, og det er ikke muligt at betjene den med én hånd, hvilket jeg savner at kunne, når jeg står med en hånd i opvasken, og den anden hånd skal bruges til at skrue lidt ned for lyden på monitoren. Omvendt er det rart med en stor skærm, så jeg tydeligt kan se, hvad min søn laver, uden at skulle have hovedet helt tæt på skærmen, som det er tilfældet med hos Neonate BC-8000DV, hvis skærm er nærmere de 2”. Avent-monitoren står også stabilt på højkant, da den har en bred og flad bund.
VisionNOVA 8 skuffer lidt på designfronten. Kameraet ligner et standardovervågningskamera, der findes på tankstationer og i lagerbygninger; kedeligt, men funktionelt design. For kameralinsen kan bevæge sig i alle retninger, ligesom du kan panorere billedet, hvilket kan være praktisk, hvis du har børn, der kravler, og du skal følge barnet bevægelser. Omvendt, er dit barn kravlet ud af kameraområdet, så er det nok på tide at kigge ind alligevel.
Du kan skrue kameraet fast til væggen, men hverken skrue eller rawlplug medfølger. Til gengæld står det meget solidt plantet, da det har en bred bund.
Globe International giver dig en tablet med i købet, der er på størrelse med en smartphone fra slutningen af 00erne. På bagsiden er der en fod, du kan regulere på, når du vil ændre tablettens vinkel, ligesom du kan vælge at have den liggende fladt på bordet. Tabletten har kun tre eksponerede knapper, der er svære at komme til at trykke på ved et uheld, når du har den liggende i bukselommen. Ellers skal du tænde for tabletten for at få adgang til de øvrige menuknapper.
Opsætning
Kamera og monitor skal parres hos alle tre mærker. Med Avent SCD630 og Neonate BC-8000DV går det nemt og hurtigt, da jeg blot skal tænde for enhederne og vente på, de automatisk finder hinanden. Det tager mindre end 30 sekunder at boote dem op, og de er klar. Historien er en lidt anden med VisionNOVA 8, der tager mig en krig om at klargøre. Parringen af tablet og kamera forløber fint og hurtigt i første omgang, men efter få minutter mister de forbindelsen til hinanden.
Jeg prøver at tilslutte enhederne til mit trådløse netværk, hvilket er en rigtig god feature, eftersom enhederne kan have to forbindelser til hinanden, men også her ryger forbindelsen kort tid efter, den er fundet. Globe International er bevidste om problematikken, og de har vedlagt en seddel i kassen med en udførlig beskrivelse af, hvordan du, som forbruger og kunde, kommer forbindelsesproblemet til livs – i stedet for at løse problemet for dig. Efter godt 15-20 minutter at oprette en permanent forbindelse mellem kamera og tablet.
Funktionalitet og billedkvalitet
Philips Avent SCD630 og VisionNOVA 8 har begge forskellige vuggeviser og bløde lys til at din få baby til at slappe af. Her sakker Neonate bagud, da den kun har blødt lys, men mangler vuggeviserne. Til gengæld har alle tre mærker følgende til fælles:
– Temperaturmåler til at måle hvor varmt der er i lokalet
– Nattesyn så du kan se dit barn i mørket
– Alarmer hvis temperaturgrænser overskrides, eller barnet giver lyd fra sig
– Tovejskommunikation mellem kamera og monitor så du kan tale til dit barn og høre det
Neonate har indbygget en energibesparende funktion, der gør, at monitoren og kamera går i dvale, når dit barn ikke giver lyd fra sig. Funktionen er godt tænkt, fordi du får længere batterilevetid.
BC-8000DV har en meget lille skærm, og her vinder konkurrenterne, da det er nemmere at se hvad der foregår på de lidt større skærme. Billedet på Neonates monitor giver mig dog en god fornemmelse af, hvad min søn laver, når jeg vender ryggen til, selvom billedkvaliteten er lidt grynet, og farverne er lettere falmede.
Når der bliver talt ind i Neonate-kameraets mikrofon, er det lidt svært at høre, hvad der bliver sagt i et almindeligt toneleje igennem monitorens højttaler. Aktiverer jeg mikrofonen i monitoren og taler, er det også lidt svært at høre alle ordene, der bliver sagt i almindeligt toneleje gennem kameraets højttaler.
Philips SCD630 leverer en fornuftig lyd gennem monitorens højttaler, og det er forholdsvist tydeligt at høre hvad der blev sagt. Kameraets højttaler knitrer til gengæld en del, og det kan være svært at forstå, hvad der bliver sagt, når der bliver talt gennem monitorens mikrofon.
Avent SCD630 har en fin billedkvalitet, når man tager i betragtning, at der ikke er tale om HD-kvalitet. Givet, billedet er lidt grynet og nuancerne er slørede, men du kan sagtens se, hvad dit barn foretager sig. Phiilps har også implementeret en strømbesparende funktion, og du kan vælge at slå billedet fra, så du kun kører audio, hvilket sparer yderligere på monitorens batteri.
VisionNOVA 8 giver konkurrenterne baghjul, når det kommer til billedkvalitet. Som det eneste af de tre mærker, kører VisionNOVA 8 med HD-opløsning, og tabletten har en 4,5” skærm, hvilket giver dig et klart og tydeligt billede af dit barn gøren og laden.
Skærmen har det med at slå over i nattesyn, selvom det er dag, hvilket ofte forårsages af, at der ikke er tilstrækkeligt med kraftigt lys i lokalet – dagslys er ikke nok. Kameraet skal helt op til en lysende lampe eller helt hen til vinduet med dagslys, før nattesynet deaktiveres, og der atter kommer farver i billedet. Ydermere lagger forbindelsen, så der et par sekunders forsinkelse på lyd og billede. Det lyder ikke af meget, men der er en del små irritationsmomenter, som efterhånden hober sig op omkring VisionNOVA 8.
Et andet Irritationsmoment er tablettens touchskærm, som ikke altid reagerer på mine fingertryk. Jeg skal eksempelvis trykke 4-5 gange i nederste højre hjørne for at komme ind i menupunktet.
Desuden er det en smart funktion, at kameraet kan bevæge sig op og ned samt fra side til side, når jeg swiper til vandret eller lodret på trykskærmen. Problemet er blot, at hvis jeg skal justere lydstyrken eller farverne på skærmen, skal jeg swipe vandret, og med mine fede fingre får jeg kameraet til at panorere frem for at regulere indstillingerne, fordi de to funktioner reagerer på den samme kommando.
Forbindelse & rækkevidde
Teoretisk rækkevidde er ikke så spændende igen. Imponerende ser det ud på en hjemmeside, at en babymonitor har op til 800 meters rækkevidde – bemærk, op til! Stiller du dig på en åben mark med din monitor i hånden, mens kameraet er placeret 800 meter væk, kan du i teorien stadig høre dit barn, men har du brug for at gå så langt fra barnet?
Mere interessant er den reelle rækkevidde, når signalet skal igennem mure og døre. Alt andet lige må en rækkevidde på 800 meter betyde, at et babymonitor-signal kan penetrere flere forhindringer end en monitor med 300 meters rækkevidde. Og jo, du kan få en bedre rækkevidde, hvis du ikke har en telefon, radio eller andet antenneudstyr stående i lokalet, hvor du placerer babymonitoren. Jeg har dog valgt at opstille alle tre babymonitorer og en babyalarm i soveværelset for at give et nogenlunde realistisk indtryk af den reelle rækkevidde.
Neonate BC-8000DV har en teoretisk rækkevidde på 800 meter, når det kommer til lyd alene, og 300 meter, når det kommer til video. Dog oplever jeg, at videosignalet til tider har svært ved at nå fra min stue til soveværelset, hvor der i fugleflugt er 8 meter og tre murstensvægge. Audiosignalet går fint igennem alle forhindringerne. Avent SCD630 og VisionNOVA 8 kommer på samme prøve, hvor begge har fuld signalstyrke.
Jeg stiller alle tre kameraer ind i mit soveværelse, hvorefter jeg går ned i gårdhaven i mit lejlighedskompleks. Kommer jeg 45 meter væk fra min lejlighed, forsvinder Neonates videosignal, mens jeg skal 100 meter væk, før lydsignalet forsvinder. En væg med store glasvinduer er der mellem kameraerne og monitorerne.
Avent SCD630 mister video- og lydsignalet ved 60 meter, mens VisionNOVA 8 mister begge forbindelser ved 50 meter, men kommer jeg indenfor rækkevidde igen finder kamera og monitor ikke hinanden automatisk – jeg skal genstarte begge dele. Dette problem har hverken Neonate eller Philips.
Samlet set har Neonate den bedste rækkevidde i forhold til VisionNOVA 8 og Avent SCD630.
Strøm og batteri
Praktisk ville det være, hvis både monitor og kamera kørte på batteri, men det er ikke tilfældet. Avent SCD630 skal bruge ledning og stikkontakt til selve kameraet, mens Philips-monitoren kører på batteri. Da jeg tester batteriets levetid, er det med video og lyd aktiveret – her holder monitoren 9 timer rundt regnet.
Neonate BC-8000DV kører udelukkende på batteri, og det er kameraet, der suger mest strøm; 7 timer på en opladning hvor video og lyd er aktiveret. Monitoren holder strømmen i 8½ time.
VisionNOVA 8 har batteri til både tablet og kamera. Tabletten mister hurtigst sin kraft – efter cirka 6 timer hvor den blot står tændt. Kameraet dør ud efter godt 7 timer. Også her er både video og lyd aktiveret. VisionNOVA 8-kameraet har dog en irriterende alarmklokke med en meddelelse, som dukker op cirka hvert femte minut og fortæller mig, at ledningen ikke er tilsluttet. Og jeg tror hver gang, at alarmenklokken skyldes min søn, der har brug for mig.