Wi-Fi babyalarmer, eller nærmere babykameraer, bygger på hjemmeovervågningsteknologien, hvor du har et overvågningskamera med tovejskommunikation, billede og muligheden for at optage video. Du kobler babykameraet til dit trådløse netværk i hjemmet, henter en app og du er så godt som i gang.
Er du på arbejde, mens din mand eller hustru går derhjemme og passer jeres barn, kan du åbne app’en på din telefon og følge med i, hvordan barnet har det. Alle tre testeksemplarer understøtter også flere tilkoblinger per kamera, så bedsteforældrene også kan kigge med, hvis du giver dem et login. Du skal blot være opmærksom på at slukke babykameraet, hvis I skal have lidt privatliv eller fri for nysgerrige øjne.
Babykameraerne er til gengæld meget stationære i den forstand, du er afhængig af Wi-Fi, før det fungerer. Er du haj til din telefon eller tablet, kan du oprette et hotspot. Hvis ikke er kameraet forbeholdt hjemmenetværket, med mindre du vil bruge tid på at koble det på et nyt netværk, hvor du måtte befinde dig.
Netgear, Philips og Globe International har alle mangeårige erfaringer med overvågningskameraer, hvormed springet over til babykameraer virker naturligt. Hvorvidt springet så er vellykket i form af praktiske børnefunktioner og børnevenligt udseende, ser jeg nærmere på sammen med rækkevidde og batterilevetid.
Design
Globe International vil rigtig mange ting med IPNOVA. Emballagen byder nærmest på et overvågningsvidunder, eftersom kameraet ikke kun kan bruges til at overvåge børn og hjemmet. Kameraet kan også bruges til at holde øje med din demente bedstefar, der forlader hjemmet i utide, eller kæledyrs færden i sofaen når du ikke er hjemme til at løfte pegefingeren.
IPNOVA vil gerne det hele, men det gør også designet meget generisk – nærmest kedeligt. Kameraet ligner noget, du ville støde på ved banegården eller fabrikken. Designet er ikke nuttet, og det hjælper ikke på indtrykket, at det er lavet af gråt, let plastikmateriale.
Philips uGrow ser heller ikke specielt børnevenligt ud, men designet er flot og mindre ”industrielt” at se på. Philips har valgt lidt mere hårdført plastikmateriale, som lader til at kunne tåle en tur på gulvet, hvis dit barn får fingrene i det.
uGrow har en lampe i toppen som enten blinker grønt eller rødt, hvilket kan være distraherende for et barn, der forsøger at sove. Lampen indikerer, om der er forbindelse, og det er ikke muligt at slukke for den.
Arlo Baby vinder mit hjerte allerede ved første blik. En lille, buttet kanin med grønne ører og fødder kigger ud af emballagen. Det børnevenlige udseende påskønnes måske ikke af spædbørn, men det kan være sjovt for lidt ældre børn, at der står en kanin og kigger på dem. Kameraet er lavet af solidt plastik og kan tåle at ryge en tur på gulvet fra sengehøjde.
Netgears babykamera har en blå LED-lampe i fronten, der altid lyser, når Arlo Baby er tændt. Heldigvis kan du deaktivere LED-lampen inde i app’en, hvis den forstyrrer dit barn. Eneste designfejl er, at tænd/sluk-funktionen er lidt unødvendig kompliceret. Du skal slukke for Arlo Baby i bunden af kameraet, hvis fødder du skal pille for at komme ind til tænd/sluk-knappen.
Opsætning
Alle tre babykameraer kræver en app til klargørelse, som du kan hente i Googles Play-butik eller Apples App Store. Fælles for alle tre enheder er, at de tager mindre end fem minutter at koble til dit trådløse netværk, hvorefter du er i gang – nemt, simpelt og hurtigt.
uGrow og Arlo Baby kræver, at du opretter en profil, før du kan logge på app’en og gennemføre opsætningen. Ønsker du ikke at oprette dig, bør du kigge på iPNOVA, som ikke kræver en brugerprofil. Alle tre beder dig følge en række instrukser, som du får inde i app’en. Et øjeblik senere er du i gang.
Både uGrow og iPNOVa skal bruge et par minutters tid for at boote op. uGrow-app’en kræver lidt is i maven, de første par gange, du booter op, fordi den fortæller dig, at der er problemer med din forbindelse, men før du går i gang med den helt store fejlfinding, så vent lige et øjeblik og se, om problemet ikke løser sig selv. Arlo Baby er hurtigst til at starte op; du åbner app’en, og der er øjeblikkelig forbindelse mellem de to.
Funktioner og billedkvalitet
På funktionssiden har babykameraerne også en lang række til fælles, der gør det nemmere for dig at holde øje med dit barn:
– Video i HD-kvalitet
– Nattesyn: Du kan holde øje med den bette i mørket
– Temperaturmåler: Er der for varmt i lokalet?
– uGrow og Arlo Baby kan måle luftfugtigheden i lokalet
– Foto og videooptagelser af dit barn i aktion
– Højttaler og mikrofon til kommunikation med dit barn
– Notifikationer på din telefon eller tablet ved for høj/lav temperatur, bevægelser og lyde
Billedkvaliteten er lidt af en blandet landhandel, selv om alle kameraerne kører med high-definition. Jeg har stillet alle kameraerne en meter fra barnesengen i denne test.
iPNOVA taber her til uGrow og Arlo Baby, fordi billedet er sløret og grynet, mens farverne ikke gengives synderligt naturligt. iPNOVA ser i hvert fald ikke ud til at køre i 720p. Jo, det er nemt at se min søn, når han ligger i sin seng spjætter, ligesom jeg både gennem billede og lyd får at vide, om han græder, men billedkvaliteten imponerer ikke. iPNOVA har 2,5 gange digital zoom, hvilket er tydeligt nok til at fornemme, hvad der sker i soveværelset – det samme gør sig gældende med nattesyn.
Philips skriver, at uGrow har en billedkvalitet på 720p, uanset om det er nat eller dag. Billedet er tydeligere end hos iPNOVA, og farvemætningen er bedre, så alting ikke ser beige og gnidret ud. Alligevel er skarpheden ikke imponerende i forhold til et babykamera, der understøtter 720p. I nattesynstilstand er billedet lidt mere sløret end i almindelig tilstand, men linsen er til gengæld så følsom, at jeg kunne følge med i støvfnug, der fløj forbi. I starten var det pænt skræmmende at se små runde objekter flyve forbi min søns seng, indtil det gik op for mig, at det nok var på tide at få støvet soveværelset af. Eller sagt med andre ord, det er meget tydeligt at se, hvad der foregår foran kameraet.
Arlo Baby er den helt store vinder. Jo, Netgears babykamera er det dyreste i testen, hvormed det er forventeligt, at Arlo Baby har den bedste billedkvalitet. Opløsningen ligger på 1080p. Tekstur og nuancer er pænt skarpe; jeg kan fornemme mindre detaljer som min søns øjenfarve, har han knyttet sine hænder eller stritter hans hår – og det er uden at zoome ind. Aktiverer du kameraets nattesyn, er billedet stadig skarpt, og du kan sagtens følge med i, om det er én finger eller to fingre, dit barn stritter med, og støvfnuggene færden gennem lokalet.
iPNOVA taber også på antallet af funktioner – nogle vigtigere end andre. Globe Internationals babykamera kan til gengæld dreje fra side til side samt op og ned gennem app’en, hvilket de konkurrerende modeller ikke kan. Det er måske vigtigt, hvis du skal følge en dement ældre, der er steget ud af sengen eller et kæledyr på afveje, men en baby, der ligger i sin tremmeseng, opfordrer ikke ligefrem til panorering.
Ønsker du at optage en video af dit barn eller tage billeder, kræver iPNOVA et mikro SD-kort – og det følger ikke med i købet. Og du kan ikke gemme dine optagelser eller snapshots. Her gemmer Arlo Baby og uGrow begge dele på din telefon eller tablets harddisk.
Philips og Netgear har udstyret deres babykameraer med lamper, som kan lyse kulørt og blødt lys, så dit barn har noget at kigge på og falde til ro til. Begge kan også spille beroligende vuggeviser. Her vinder Netgear en kunstnerisk sejr over Philips, hvis plinke-plunkeagtige muzak måske får barnet til at falde i søvn, mens forældrene vil blive drevet til vanvid. Netgear bruger i det mindste instrumenter, om end elektroniske, og dem kan jeg holde ud at lytte til frem for et keyboard med irriterende toner.
Forbindelse & rækkevidde
Begge dele afhænger af din trådløse router i hjemmet. For alle tre babykameraer skal som bekendt kobles på dit Wi-Fi. Jeg har en Netgear Night X4S stående med et signal kraftigt nok til at kunne penetrere tre murstensvægge fordelt over 8 meter. Kameraernes antenner er i god stand til at modtage signalet.
Strøm og batteri
uGrow og iPNOVA kører med gammeldags ledning og må atter se sig slået af den dyrere Arlo Baby, eftersom Netgears babykamera både kan køre på batteri såvel som ledning.
Fordelen ved batterimodellen er klart, at du kan have Arlo Baby stående udenfor sammen med barnevognen, uden du afhængig af en stikkontakt. Jeg testede batterilevetiden til at være 6½ time med blå LED-lampe, fugtighedsmåler og temperaturmåler aktiveret samt billedkvalitet i 1080p. Det tog rundt regnet 3½ time at genoplade batteriet til 100 %.
Konklusion
Testvinderen er ikke overraskende Arlo Baby, men Netgears babykamera udkom i sommer, mens uGrow og iPNOVA udkom for cirka 2 års tid siden. Begge lever i bedste velgående på butikshylderne til priser på henholdsvis kr. 1.199 og kr. 1.299. Netgears vidunder ligger omkring kr. 2.350.
Er du villig til at betale prisen, så giver Arlo Baby dig det bedste babykamera på markedet – jeg har endnu ikke set eller læst om et bedre Wi-Fi kamera til babymonitorering. Betaler du prisen, får du en rigtig god billedkvalitet i 1080p, et omfattende antal funktioner og børnevenligt design – og ikke mindst et kamera, der kører uden ledning.
Til spørgsmålet om det er pengene værd at investere i et Wi-Fi babykamera, er det min vurdering, at de er gode til at have i hjemmet eller tæt på hjemmet i Arlo Babys tilfælde, men du isen knager under Wi-Fi kamera-konceptet, fordi du ikke kan have det med på farten, og du skal koble det på et nyt netværk, hvis det er tilgængeligt.
Det er enormt dejligt at have muligheden for at følge min søn, selvom jeg ikke er hjemme ved hans side. At jeg blot skal have telefonen frem og åbne en app for at se ham er et kæmpe plus, ligesom du kan måske kan nedbringe dine svigerforældres besøgsfrekvens, hvis de får et login til kamera-app’en, så de kan se deres barnebarn, når de lyster.
Jeg bør nævne, at jeg er glad for mine svigerforældre!