TEST: iPhone 14 Pro Max viser hvor god en smartphone kan blive

iPhone 14 Pro Max. Foto: Apple

Jeg ved godt at den er dyr – den nye iPhone Pro Max. Men hvis du er til foto og video, samt rent smartphone lir, så er det bare en mobil du må og skal have fat i.

Men lad mig lige starte med designet, for noget af det første jeg lagde mærke til var, at der ikke er den store forskel mellem iPhone 14 Pro Max og sidste års model, 13 Pro Max. Men der er dog en lille forskel, nemlig størrelsen af kamerahuset på bagsiden af mobilen. Den er, næste umærkeligt, lidt større og det betyder at du ikke kan bruge dit cover fra 13 Pro Max. Samtidig har Apple gjort mobilen bezel lidt mindre, hvilket faktisk er med til at give mobilen et mere færdigt udseende.

Det føles også som om Apple har arbejdet med det materialer mobilen er bygget af. Den føles lidt mere eksklusivt end på sidste model – ikke meget, men nok til at man faktisk kan mærke det.

Apple har også gjort magneten stærkere. Du ved – den magnet der bruges til at koble den til Mag Charge, til opladeren i din bil eller til kortholderen der kan sidde bag på mobilen. Nu virker den nemlig også selvom der er cover på mobilen, og det sætter jeg virkelig stor pris på – det beskytter mobilen langt mere.

Bedste skærm til dato

Apple har opgraderet skærmen på en lang række punkter. Dels har den nu fået en adaptiv hastighed, hvilket vil sige at den kan svinge mellem 1Hz og 120Hz alt efter, hvad den skal bruges til. Det giver mobilen mulighed for at skrue ned for skærmens hastighed når der ikke er brug for den, og der med spare på strømmen.

iPhone 14 Pro Max. Foto: Apple

Derudover har Apple skruet op for lysstyrken på iPhone 14 Pro Max til 2.000 nits, hvilket er ret meget, og som gør det langt lettere at se skærmen i solskin.

En ting Apple har brugt den adaptive skærmhastighed til er at forsyne mobilen med en Always On-skærm, hvilket er noget helt nyt for Apple. Med den skærm kan du ikke alene se dit baggrundsbillede hele tiden, du får også adgang til et par widgets samt dato og klokkeslet – hele tiden. Du kan selv vælge mellem et par forskellige widgets og så kan du tilpasse skrifttype og farve på det du ser på Always-on-skærmen.

Jeg vidste ikke at jeg havde savnet Always-on, men nu hvor jeg har fået den funktion, så kan jeg godt se at den har jeg savnet. Så fedt at den er kommet med den nye mobil.

Samtidig så kan den et lille trick mere. For hvis du har et Apple Watch, så slukker skærmen helt når du forlader mobilen, og når du kommer tæt på den igen, så tænder Always-on-skærmen igen. Vildt fedt.

Det samme gælder hvis du bruger fokus-funktionen Søvn, eller hvis iPhone 14 Pro Max mener at du sover. Så slukker skærmen også helt, for ikke at genere og for at spare på strøm.

Nu vi snakker om den nye skærm, så er har Apple også fjernet den klassiske notch, og i stedet indført Dynamic Island – på iPhone 14 Max Pro altså. Notch’en er blevet erstattet af et lille pilleformet sort område.

Men Dynamic Island er mere end bare et sort område. Det er også et område der viser hvad der sker på mobilen. Den bliver f.eks. brugt til at vise hvilken musik du afspiller i musik-app’en, beskeder eller opkald og det hele animeres.

Klik kortvarigt på Dynamic Island og du skifter over til den app, og klik og hold længe og du få adgang til en række funktioner fra app’en, uden at du behøver åbne hele app’en.

Udover at det ser rigtig godt, elegant og meget Apple-agtigt ud, så er det faktisk en fed måde at multitaske på. Jeg er vildt med Dynamic Island.

Bedste kamera til dato

Men hvor der for alvor er sket rigtig meget, er på kameraet. Apple har for første gang nogensinde udstyret en mobil med en sensor på 48MP, hvilket måske er set større på andre mobiler. Men Apple har faktisk ikke alene udstyret den med den større sensor, de har også smidt masser af teknologi ned i mobilen som understøtter kameraet ved at forbedre såvel billeder som videooptagelser.

Som du sikkert har hørt, så er iPhone 14 Pro Max baseret på den nye Bionic 16 chip, og kræfterne i den giver nogle muligheder med kameraet som du ikke oplever andre steder.

Dynamic Island på iPhone 14 Pro Max. Foto: Apple

De færreste af os vil komme til at bruge de 48MP mobilen tilbyder, det kræver at du sætter den til at skyde billeder i ProRAW-tilstand.

Lad mig lige adressere den tilstand med det samme. For udover at du med ProRAW får så mange informationer i billedet at du stort set kan gøre præcist hvad du vil med billedet, så får du også et billede der fylder vildt meget.

Så hvis du vælger at fotografere i ProRAW-tilstand, så bør du klart overveje den største version af mobilerne, eller du skal vænne dig til at kopiere billeder væk fra mobilen jævnligt.

Men herudover så har jeg kun gode ting at sige om mobilen. iPhone 14 Pro Max har nu fået 3x optisk zoom, hvilket ikke er ret meget sammenlignet med andre. Men når du efterfølgende kan zoome næsten ubegrænset i billederne, betyder det ikke det store.

Makrofunktionen er ligeledes vildt god. Den skifter selv over til den tilstand når du går tæt på, og jeg har oplevet at kunne komme helt ned på ganske få cm ved makrofotografering.

Farvedybden er virkelig flot på billederne, og jeg får nogle virkelig farveægte billeder ud af mine optagelser.

Når det kommer til videooptagelser så har iPhone 14 Pro Max også et par fede tricks oppe ærmet. Dels leverer mobilen stort samme høje kvalitet som på billedsiden – gode farver, stor skarphed og klarhed i billederne.

Men herudover så har den stadig Filmisk-funktionen, der fokuserer på personerne i billedet, og så har det fået funktionen ‘Action’. Det er en yderst avanceret funktion, der stabiliserer billedet under bevægelse. Det vil sige, at hvis du løber efter dem du filmer, eller bare bevæger dig hurtigt, så vil denne funktion stabilisere dit billede, som om du havde mobilen på en gimbal.

Den funktion overraskede mig vildt meget – jeg kender godt optisk og digital billedstabilisering, hvilket de fleste mobiler har i dag. Men Action-funktionen gør mere end jeg har set før. Den måde kameraet nærmest står fast på er vildt imponerende.

Vildt hurtig

Endelig så skal jeg lige nævne processoren, Bionic 16. For det er en chip der virkelig sparker r…

Jeg kunne ikke lade være med at sende den igennem Geenbench, og med en cpu-score på 8073 for single core og 21.605 for multi core er den uden sammenligning den hurtigste processor jeg endnu har testet.

Generelt så giver Bionic 16 den nye iPhone 14 Pro Max et overskud af kræfter jeg ikke har oplevet før. Jeg har følelsen af, at uanset hvad jeg kaster efter mobilen, så sidder den det meste af tiden og keder sig.

Jeg redigerede 4K-videoer direkte på mobilen, og den fik ikke en gang sved på panden. Jeg startede app efter app, og de startede vildt hurtigt op. Og så gamede jeg på den, hvilket nok gjorde den lun, men ikke varm på det niveau jeg oplevede med iPhone 13 Pro Max.

Jeg bør også lige nævne batteriet. For selvom Apple, som vanligt, ikke nævner noget om, hvor stort batteriet er. Så er det endnu ikke lykkes for mig at få batteriniveauet ned under 20% på en hel dag – hvilket er ret imponerende.

Jeg antager at det skyldes dels et større batteri, dels bedre styring af strømforbruget og ikke mindst et generelt mindre forbrug af processoren.

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%

Den bedste smartphone er lige blevet bedre – igen. iPhone 14 Pro Max er en fed mobil hvis du sætter pris på et fantastisk kamera, fed skærm og rigtig god ydelse – og ikke har noget imod at betale for det du får, for billig er den ikke.

Billederne er de bedste jeg endnu har set, du kan ting med dem efterfølgende som jeg aldrig havde troet, og videooptagelserne er virkelig avancerede.

Always-on-skærmen er virkelig fedt, og Dynamic Island er mere innovativt end jeg havde set komme.

Du kan læse mere om iPhone 14 Pro Max her.

Prisen for 1TB-versionen er 16.499 kroner.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.