TEST: iPhone 15 Plus – fed smartphone til fin pris

Du behøver ikke den største iPhone for at få en fed smartphone - iPhone 15 Plus gør det virkelig fedt til en ganske fin pris

iPhone 15 Plus. Foto: Apple

For ikke så længe siden testede jeg den store iPhone 15 Pro Max, Men Apple lancerede – vanen tro – flere modeller på samme tid, og denne gang kigger jeg nærmere på den lidt mindre model, iPhone 15 Plus.

Rent fysisk er den samme størrelse som topmodellen, nemlig på 6,7″, og den har en Super Retina XDR-skærm. Der er ingen tvivl om, at den skærmteknologi giver et fantastisk resultat, uanset om du kigger på film, billeder eller måske gamer.

Skærm og design

Mobilen har en HDR-lysstyrke på 1.600 nits, det er med til at give det fede billeder, og udendørs kan du få en lysstyrke på hele 2.000 nits – hvilket betyder at skærmen også leverer et godt billede her.

Skærmen er udstyret med Dynamic Islands, som vi så første gang på 14-modellerne. Jeg er ret glad for den måde at bruge front-kamera-sektionen på. At der kan komme animationer, notifikationer og så videre derop, og på den måde skjule kameraet ret elegant er fedt. Det giver skærmen et flot udseende, og der kommer nogle helt nye muligheder med Dynamic Islands.

Hvis vi lige kigger, kort, på designet så minder 15-modellerne meget om 14-generationen. Skærmen går næsten helt til kant og jeg kan godt lide den flade mobil. Kanterne mod bagsiden er blevet en anelse afrundede, og det giver et flot udseende og god følelse når du holder mobilen i hånden.

Materialevalget er ligeledes fedt, mobilen både ser ud til , og føles holdbar, robust og elegant.

Kameraet på bagsiden er nok det jeg er mindst glad for. Det stikker ret langt ud, og med mindre du sætter et cover på mobilen, så gør kameraet at mobilen ligger og vipper, hvis du lægger den på bordet. En mindre detalje, men lidt generende er det.

I modsætning til 15 Pro Max, så er mute-knappen den vi kender fra gamle modeller, hvor du fysisk vipper en knap og dermed sætter mobilen på mute.

Klimaoplysninger

iPhone 15 Plus er designet med fokus på miljøet. Apple fortsætter med at arbejde hen imod sit mål om at være CO2-neutrale i 2030 – fra design til fremstilling og kundernes brug. Derfor prioriterer Apple ren elektricitet i hele forsyningskæden og design af produkter med genanvendte materialer og andre materialer med lavt CO2-aftryk.

iPhone 15 Plus bruger nu endnu mere genanvendt indhold, med 100 procent genanvendt kobolt i batteriet og 100 procent genanvendt kobber i hovedbundkortet, kobberledningen til Taptic Engine og kobberfolien i den induktive oplader i MagSafe – alt sammen en nyhed for iPhone.

iPhone 15 Plus inkluderer også 75 procent genanvendt aluminium i kabinettet, 100 procent genanvendte sjældne jordarter i alle magneter og 100 procent genanvendt guld i USB-C-stikket samt guldbelægningen og tinlodningen i flere printkort. iPhone 15-sortimentet opfylder Apples høje standarder for energieffektivitet og er fri for kviksølv, PVC og beryllium.

Over 99 procent af emballagen er fiberbaseret.

For at mindske miljøpåvirkningen yderligere vil Apple ikke længere bruge læder i nye Apple-produkter, herunder iPhone-tilbehør. Apple introducerer et nyt FineWoven-etui med MagSafe og en FineWoven-kortholder med MagSafe, som er lavet af holdbar og elegant mikrotwill, der er blødt og føles som ruskind. Materialet er lavet af 68 procent genanvendt indhold og har et væsentligt lavere fodaftryk end læder.

(Kilde: Apple)

Skønt kamerasystem

På iPhone 15 Plus er der et kamerasystem der består af to linser, eller objektiver. Hovedkmaeraet er på 48MP og er udstyret med en såkaldt quad-pixel-sensor og 100 procent Fokus Pixel.

I praksis betyder det at opløsningen er meget høj og virkeli god, og at den har et imponerende hurtigt og godt autofokus. Når du tager billeder, går softwaren i gang i baggrunden og forbedrer billederne, så de billeder der kommer ud af det er på 24MP i imponerende høj opløsning.

I praksis betyder det, at der er masser at lege med, enten i den indbyggede editor på iPhone, eller hvis du hiver billederne over i programmer som Adobe Photoshop.

iPhone 15 Plus. Foto: Apple

De billeder jeg tog med mobilen var, næsten, lige så gode som den jeg kunne tage med 15 Pro Max. Der var en stor dynamik i naturbilleder, makrobilleder blev superskarpe og uanset hvor meget motivet bevægede sig, så fik jeg skarpe billeder.

Farverne og dermed udtrykkene i billederne taget med iPhone 15 Plus var virkelig gode, også når jeg brugt zoom. Her skete der også lige lidt magi i baggrunden. For mobilen kombinerer hardware og software, så der kommer et zoom-system på 0,5x, 1x og 2x – hvilket er helt nyt i en iPhone med ‘kun’ to linser.

Så er der lige en anden fed ny funktion, nemlig at mobilen altid tager portrætter, også når du ‘bare’ er i foto-tilstand. Hvis mobilen opdager at der er en person, hund eller kat på billedet, så napper mobilen automatisk informationer nok, til at du efterfølgende kan lave billederne om til portrætter.

Den funktioner bare for fed – jeg har taget utallige billeder af personer og efterfølgende ændret dem til portrætter og justeret dybdeskarpheden. Jeg kunne endda ændre fokuspunktet så det var andre elementer i billederne der var i fokus, virkelig effektfuldt.

Jeg tog nattebilleder og jeg tog billeder med ultravidvinkel. Kameraet er virkelig godt, og uden tvivl et af de bedste du kan få til en smartphone i den prisklasse.

Når det så kommer til video, så er der rigtig meget at komme efter. Tilbage i model 14 indførte Apple deres Action Funktion, der giver en rigtig god stabilitet når du filmer mens du bevæger dig, ikke mindst når du løber. Her i iPhone 15 Plus er den funktion blevet endnu bedre, og selvom du skal acceptere at du mister lidt billede (mobilen skal jo have plads til at flytte billedet lidt op og ned for at give et stabilt billede), så er resultatet virkelig imponerende.

Der er kommet flydende overgang når du skifter fra et zoom-niveau til det næste og hvis du bruger funktionen Filmisk så får du film hvor personer er i fokus, mens alt andet bliver sløret ganske lidt – fed funktion, der virker imponerende godt på denne mobil.

Overbevisende hardware

Her til sidst skal jeg lige vende hardwaren i iPhone 15 Plus, for den er virkelig fed. Apple har udstyret den med deres A16 Bionic-chip, og den har så mange kræfter at jeg tvivler på at jeg her og nu ville kunne kaste så store opgaver efter den, at jeg overhovedet ville kunne få den til at svede.

Alt går lynhurtigt på den, lige fra at åbne en app, tage et billede, lave redigering af billeder i den indbyggede editor og til at filme i professionelle apps som Filmic Pro.

Som med alle de andre mobiler i 15-serien, har den nu fået usb-c-stik til opladning og forbindelse. Herudover er der kommet en lang række fede funktioner i operativsystemet og den har en god og stabil 5G-forbindelse.

Bedømmelse

Samlet bedømmelse 100%

iPhone 15 Plus er en fed smartphone, ikke mindst hvis du i forvejen er til Apples produkter. For omkring 9.000 kroner får du virkelig meget smartphone, og et af de bedste kameraer på markedet i øjeblikket (i min verden kun overgået af iPhone 15 Pro Max).

Den er fed til både foto/video, gaming og til at se film på, og skærmen finder du ikke bedre nogle steder.

Selv den indbyggede højttaler leverer et godt resultat (af så små højttalere).

iPhone 15 Plus hører til blandt mine absolut favoritmobiler i øjeblikket.

Du kan læse mere om iPhone 15 Plus her.

I skrivende stund koster den mindste model kr. 8.799 kroner.

About Lars Bennetzen 3850 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.