TEST: Lær at spille guitar på pc’en

Hvis du ikke gider rende ud i byen for at få lektioner i guitarspil, så skulle du måske kigge efter Rocksmith+, et program til pc'en der kan lære dig at spille guitar

Ubisoft, der står bag en pokkers masse fede spil, har lanceret et program der lover at kunne lære dig at spille guitar, uanset om du er helt novice, har en smule erfaring eller bare skal have børstet lidt unoder (undskyld ordspillet) af.

Programmet har fået navnet Rocksmith+, og det kan du købe som abonnement gennem Ubisofts egen tjeneste, der i høj grad minder om Steam-platformen. Rocksmith koster enten 119 kroner om måneden, 299 kroner hver tredje måned eller 749 kroner om året, og det skal du naturligvis lige have med i overvejelserne.

Herudover så kræver det naturligvis at du har en guitar, og det kan både være en elektrisk, akustisk eller bas. Herudover er der ikke nogle krav, men det kan være en stor fordel at købe det kabel Ubisoft sælger. Det forbinder nemlig din elektriske guitar med usb-porten på din computer. Hvis du ikke har en elektrisk guitar, eller en analog guitar med tilslutning af jackstik, så kan du bruge computerens mikrofon. Men der er ingen tvivl om, at programmet har lettere ved at høre hvilke toner og akkorder du spiller, når du bruger kablet.

Jeg havde fået lov til at låne en elektrisk guitar og Ubisofts kabel til Rocksmith+, så umiddelbart havde jeg de optimale betingelser.

Men jeg stødte ret hurtigt ind i visse udfordringer. Den første var, at Rocksmith+ kun fungerer sammen med en Windows-baseret pc. Jeg bruger Mac, så det var lige en lille udfordring. Jeg fandt dog en Windows-pc frem, og da den kun var et par år gammel, var den endda opdateret til Windows 11.

Så langt så godt. Jeg installerede programmet og faldt derefter over næste problem, eller udfordring. Programmet kræver nemlig at du altid er online. Det blev jeg ret irriteret over – for selvom jeg normalt altid er online, så sker det fra tid til anden at jeg ikke er online, og hvis nu nettet ryger, så bør jeg altså kunne bruge programmet – men det er så ikke tilfældet.

Rocksmith fungerer i høj grad som Guitar Hero.

Dernæst kom der så en udfordring mere, nemlig de videoer der viser hvad du skal gøre. Programmet er bygget op over en lang række forskellige lektioner, og alle får en introduktion og forklaring af instruktøren.

Men de videoer hvor instruktøren forklarer øvelsen, hakker vildt meget. Jeg har godt nok ikke en hyper-gaming-computer, men det er stadig en rimelig stærk computer. Ikke desto mindre hakker videoerne ret meget, og dermed hakker lyden, og det er irriterende.

Men når jeg ser bort fra de ting, så er det faktisk et ret godt program. det er bygget op over lektioner i forskellige niveauer, så du kan vælge det der passer til dig. Det har også over 5.000 sange fra både kendte og mindre kendte kunstnere, og de sange kan så bruges til spille med på, eller øve sig på.

Programmet justerer sig ind så det passer til dit niveau – det har indbygget kunstig intelligens der finder ud af, hvor du befinder dig, og tilpasse lektioner til dit niveau – rigtig fedt.

Jeg kan også godt lide at du fra starten vælger, hvilke genrer du gerne vil arbejd med, det gør det også ret sjov og underholdende at spille guitar.

Når du spiller på guitaren, så fungerer programmet som Guitar Hero, hvor noder kommer flyvende mod dig, og du skal så slå akkorder og noder an på guitaren. Her får du så karakter alt efter hvor god du er.

Det var så også her at jeg stødte ind i en anden lille udfordring, nemlig da jeg skulle lære to akkorder der lå meget tæt på hinanden. Jeg ved godt at mine fingre er ret store, og det betød at den ene finger faktisk dæmpede strengen over. Problemet var blot, at jeg hele tiden fik besked at jeg lavede en fejl i akkorden – hvilket var korrekt – men jeg fik ikke at vide, hvad fejlen var, eller hvilken streng det var jeg lavede fejl i.

Men alt taget i betragtning, så er det faktisk et ret fedt program med utrolig mange muligheder. Og 750 kroner om året er langt billigere end jeg kunne købe en guitarlærer for.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Jeg kan rigtig godt lide Rocksmith+, der er ingen tvivl om, at du faktisk kan lære at spille guitar ved hjælp af det. Der er nogle problemer med programmet, så som hakkende videoer og feedback der ikke altid passer.

Men der er stadig masser af god underholdning og læring i programmet. Der er imponerende mange sange med du kan lære at spille ud fra, og det er fedt at programmet justerer sig automatisk til dit niveau.

Du kan læse mere om Rocksmith+ her.

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.