TEST: Verdens fedeste tablet blev lige endnu bedre

Den nye iPad Pro 2021 er uden sammenligning den bedste tablet på markedet i dag, både når det kommer til ydeevne, byggekvalitet og funktionalitet. Men den er så også dyrere end alle andre tablets, og langt de fleste laptops...

iPad Pro 2021. Foto: Apple

Der er iPads og så er der alle de andre, og med de ord har jeg sat bagdelen i klaskehøjde, og jeg ved godt at jeg nok vil blive kaldt for en Apple Fanboy og mange andre ting. Men gennem alle de år jeg har har testet tablets, så har iPad’en altid umærket sig, og været milevidt foran konkurrenterne – både når det kom til kvalitet, hastighed, design og … pris.

Med den nye iPad Pro 2021 har det absolut ikke ændret sig. Apple har smidt den nye M1-processor ned i den nye tablet, og det mærkes. Den sparker virkelig r.., og er hurtigere end mange laptops. Samtidig har den fået en opgradering på skærm- og lydsiden, og ikke mindst kamerasiden, og jeg har virkelig svært ved at se, hvordan andre tablets skal indhente det forspring som Apple nu har skabt sig.

Den enhed jeg har haft til test er 12,9″-versionen med 512GB lager, WiFi og sim-kort understøttelse, og indrømmet – den er dyr, og der er nok mange der vil betænke sig en ekstra gang inden de trykker på “køb” når de shopper efter en ny tablet.

Som sagt har Apple udstyret den nye tablet med deres helt egen M1-processor, den samme som de også har i deres nye computere, og det kan virkelig mærkes på ydelsen. Apple selv fortæller at den yder op til 50% bedre i forhold til sidste års Pro-model, og det skal nok passe. Jeg er ikke rigtig interesseret i om det er 40 eller 50%, men jeg er meget interesseret i at se, om den kan bruge alle de hestekræfter til noget fornuftigt.

Her er svaret ‘ja’. Jeg brugte iPad Pro til at redigere videoer og billeder i – noget der traditionelt kræver masser af kræfter både fra cpu og gpu, og jeg havde lidt følelsen af, at processoren sad og småkedede sig. Når jeg lavede en video med op til seks samtidig videoer der lå og flettede sig ind og ud af hinanden, så brokkede den sig aldrig.

Jeg kunne hoppe frem og tilbage på tidslinjen uden at der var det mindste hak, og det føltes som om den ikke en gang satte motoren op i andet gear.

iPad Pro 12,9″. Foto: Apple

Jeg kastede også et par spil efter den, og her var reaktionen det samme – video og gameplay kørte helt glat og uden problemer, det var virkelig en fed oplevelse.

Apple fortæller så også, at de bruger en AI indbygget i M1-chippen til at beregne og forudse, hvad du vil lave næsten gang, og på den måde kan den lave mange opgaver inden de faktisk skal udføres. Det virker og det virker godt. Et godt eksempel var, at jeg hentede et billede af min datter og mig ind i Photoshop til iPad.

Her bad jeg så programmet om at vælge objekter (mig og Natacha) og fritskrabe os. Det tog måske et sekund, og efterfølgende kunne jeg let forfine fritskrabningen og få alle de fine blafrende hår fra Natacha gjort helt skarpe. En opgave der normalt ville have taget mig halve eller måske endda hele timer, blev nu klaret på ganske få minutter.

Og ja – en del skyldes den gode algoritme i Photoshop, men at det kunne gøres så hurtigt er fordi der er et imponerende kraftoverskud gemt under overfladen på den nye iPad Pro.

Lækker skærm

Ved første øjekast ligner iPad’en sig selv, men Apple har faktisk gjort den lidt mindre/tyndere og så har de opdateret skærmen, og det ses. Skærmen er en såkaldt Liquid Retina XDR med, hvad Apple kalder, Extreme Dynamic Range. Effekten er at den kan levere 1.000 nits i lysstyrke, og faktisk kan den komme helt op til 1.600 nits i korte øjeblikke.

Med et HDR-billede eller video på skærmen, så er det altså noget der mærkes. Billeder står super skarpt og det er en fornøjelse at se film på laptoppen.

Samtidig er skærmen super responsiv. Om du bruger Apple Pencil eller dine fingre, så reagerer den hurtigt og meget flydende. Det er en fornøjelse at arbejde på skærmen, og det gør det altså ikke værre at den understøtter Dolby Vision, HDR10 og HGL.

Her skal jeg komme med en indrømmelse – jeg ser mere film og serier på den, end jeg gør på mit superfede OLED tv…

Apple har også formået at gøre kanten langt mindre, og det er med til at give følelsen af, at billedet fylder hele tabletten, og derved bliver den totale oplevelse endnu federe.

Det skal kobles sammen med det nye lydsystem, der leverer en overraskende god lyd, både når du lytter til musik eller ser film. Naturligvis er det begrænset hvor god lyd du kan få i en tablet – fysikkens love sætter nogle grænser her, men jeg er meget imponeret over, hvor god lydkvaliteten er her.

Innovativt kamera

Umiddelbart er kameraet ikke det mest imponerende, et 12MP vidvinkels kamera, et 10MP ultravidvinkels kamera og noget Apple kalder for Smart HDR3, som er et objektiv iPad’en bruger til at forstå omgivelserne og optimere kameraets indstillinger med.

Effekten er dog, at iPad Pro tager nogle overraskende gode billeder, og hvis du som jeg optager videoer, så kan du virkelig komme langt med denne tablet. Langt hen ad vejen kan du godt droppe et videokamera. Brug denne og så har du med det samme din video inde i fx Clips eller Lumavision og kan redigere dem der lige på stedet.

iPad Pro 12,9″. Foto: Apple

Men der hvor jeg er mest imponeret, er det kamera der vender mod dig som bruger af iPad Pro. Det er naturligvis et TrueDepth kamera, så det kan låse op for iPad’en ved at scanne dit ansigt.

Men endnu federe er det, at der er kommet et objektiv med 122-grader ultravidvinkel på. Det bruger iPad Pro så til funktionen “i fokus”, som sikrer at du altid er i center af billedet. Du kan bevæge dig rundt, og kameraet holder hele tiden fokus på dig.

Den funktion er bare for vild. Jeg brugte den både i FaceTime, Zoom og Teams, og effekten er bare for vild. Folk tror at du har en gimbal stående, der sporer dig, og i virkeligheden så står din iPad bare helt stille – alt foregår i software.

Nødvendigt tilbehør

Der er mange flere ting at rose iPad Pro for, blandt andet at den bruger LiDAR til at tjekke afstand til omgivelserne og på den måde kan lave nogle fede AR-oplevelser for brugeren.

Men her til sidst vil jeg godt lige komme med et surt opstød – for selvom iPad Pro er fed, så er der to, store, minusser ved den. Dels er prisen virkelig høj. Den model jeg testede, har en pris på 11.400 kroner, og det i sig selv er dyrt, ja du kan let købe et par helt habile laptops til den pris.

Dels er der lige det, at hvis du for alvor skal have glæde af iPad Pro, så skal du også lige investere i et tastatur og helst også Apple Pencil – specielt hvis du er kreativ og gerne vil tegne, eller fritlægge billeder.

Tastaturet koster omkring 3.000 kroner, hvis du køber Apple Magic Keyboard og den nye Apple Pencil koster omkring 1.100 kroner. Så inden du er færdig med at købe ind, så kommer du hurtigt op på en total på 15.500 kroner. Der virkelig ikke småpenge du skal af med.

Og så kan jeg lige afsløre at den også findes i en version med 2TB, og her kommer prisen op i nærheden af 20.000 kroner…

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Den eneste årsag til at iPad Pro ikke får 100% i min test er prisen. For der skal virkelig nogle gode argumenter til at bruge så mange penge på en tablet.

Men den er så også den fedeste tablet jeg til dato har testet. Den er tæt på at erstatte min laptop i min dagligdag – jeg kan redigere mine videoer, jeg kan uden problemer arbejde med lyd og billeder på den, og det er intet problem at arbejde med mine kontorprogrammer.

Samtidig er den lille og elegant, den kan meget let tages med, og med et simkort i den, er den altid online.

Jeg er begejstret, men må indrømme at prisen skræmme lidt – men ikke så meget at jeg ikke ville investere i den.

Læs mere om iPad Pro her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3702 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?