Bitdefender øger indsatsen mod ransomware

Sammen med Europol, rumænsk politi og DIICOT har Bitdefender udviklet nyt Ransomware Decryption Tool mod GandCrab

xusenru / Pixabay

Er man en af de 50.000 ofre for typen af ransomware, der hedder GandCrab, kan man nu gratis hente et værktøj – GandCrab Ransomware Decryption Tool – for at få dataen tilbage. IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender har analyseret CandCrab, der angriber og krypterer personlige data på ofrenes computere, og nu kan et værktøj hentes gratis online.

Det gratis dekrypteringsværktøj er udviklet af Bitdefender i samarbejde med det rumænske politi, Directorate for Investigating Organized Crime and Terrorism (DIICOT) og Europol. Det virker mod alle kendte versioner af GandCrab og er nu frit tilgængelig for download på nomoreransom.org, en online portal mod ransomware, samt på Bitdefenders egen side, labs.bitdefender.com.

Det ondsindede program, GandCrab, har spredt sig siden januar 2018 gennem falske bannerreklamer og e-mails. Bitdefender anslår, at GandCrab har inficeret 53.000 computere globalt set.

Når en computer bliver inficeret med GandCrab, forlanger bagmændene en løsesum på alt mellem 100 til op mod flere hundrede tusinde dollars i DASH – en ny krypto-valuta, der nu benyttes inden for cyberkriminalitet. GandCrabs udviklere har brugt en såkaldt “ransomware-as-a-service”-forretningsmodel, der gør det muligt for andre kriminelle med få eller ingen tekniske færdigheder at bruge det til angreb.

“Ransomware er blevet en milliardforretning for de programmører, der laver de ulovlige programmer. GandCrab er en af de mest profitable,” udtaler Catalin Cosoi, der til daglig er leder af Bitdefenders efterforskningsenhed. “Vi er glade for at kunne stille vores tekniske ekspertise til myndighedernes rådighed i kampen mod cyberkriminalitet, da vores langsigtede mission hele tiden har været at beskytte alle personer og organisationer online. Vi forventer dog, at mange ransomware-programmører i den nærmeste fremtid vil skifte løbebane og i stedet beskæftige sig med tyveri af krypto-valuta og ulovlig mining,” siger han.

Ifølge data fra en rundspørge foretaget af Bitdefender, så har op mod halvdelen af ofrene for GandCrab betalt løsesum i størrelsesordenen 300 – 500 dollars, hvilket har gjort denne ransomware yderst lukrativ for bagmændene. Bitdefender opfordrer brugerne til altid at have en back-up af personlige og vigtige data og sørge for, at computeren er beskyttet af en opdateret sikkerhedspakke. Derudover skal man undgå at klikke på mistænkelige links og passe på phishing e-mails.

“No More Ransom” er et anti-ransomware-projekt startet i juli 2016. Projektet har indtil videre ført til større og bredere samarbejde mellem politiets efterforskning og den private sektors ekspertise i kampen mod ransomware. Projektets hjemmeside nomoreransom.org bliver primært besøgt af brugere fra Rusland, Holland, USA, Italien og Tyskland, men siden er også tilgængelig på 23 andre sprog.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?