Cybersikkerheden i 2022

Barracuda Networks kigger i krystalkuglen og kommer med deres bud på, hvilke cybersikkerhedstendenser vi kommer til at snakke om til næste år

Ransomware-angreb vil følge os ind i 2022, og kritisk infrastruktur vil fortsat være i skudlinjen. Til gengæld vil vi se en styrket international indsats mod cyberkriminalitet, XDR-platforme bliver det nye sort og cybersikkerheds-helte vil indtage virksomhederne.

Sådan lyder budskabet fra Peter Gustafsson, nordisk chef i Barracuda Networks, der her kommer med hans bud på hvilke fem store sikkerhedstemaer, vi kommer til at tale om i 2022. 

 1. Ransomware går ingen steder foreløbig
  Ransomware-angreb vil fortsætte – og de bliver mere avancerede og konsekvenserne for virksomhederne større. Fremadrettet vil de it-kriminelle dog møde stærkere modstand i form af nye alliancer mellem regeringer og leverandører, og et tættere internationalt samarbejde vil give it-kriminelle kamp til stregen. 
 2. Kritisk infrastruktur er stadig sårbar 
  Kritisk infrastruktur, lige fra finans- til energisektor, er stadig foretrukne angrebsmål. Vi  har især set adskillige angreb rettet mod sygehusvæsenet i en særlig sårbar tid, hvor COVID-19 stadig skaber ringe i vandet. Det er et lysende eksempel på, hvordan kyniske hackere er villige til at udnytte kriser. Fremadrettet bliver det afgørende, at hospitalerne forstår de tre elementer i ransomware-beskyttelse: At undgå læk af persondata, sikre beskyttet adgang til applikationer og hyppig sikkerhedskopiering af data. 
 3. Systemer skal arbejde bedre sammen 
  I 2022 bør de it-ansvarlige især have fokus på at styrke opsporing og reaktion på angreb samt at handle konsekvent, når skaden er sket. I den forbindelse kan mange med fordel sikre, at deres systemer taler bedre sammen. I alt for mange virksomheder – store som små – kæmper man med for mange værktøjer og for meget information, man ikke kan finde hoved eller hale i. Systemerne taler ikke godt nok sammen, og det kan de it-kriminelle udnytte. Konsolidering af datadrevne platforme og målrettet brug af data til at generere brugbar indsigt bliver et vigtigt værn mod it-kriminalitet.  
 4. XDR er kommet for at blive
  Derfor vil vi også tale mere om XDR-platforme og administreret detektion og respons, som bliver stadig mere kompliceret. Fordelen er, at XDR indsamler og korrelerer data på tværs af mails, endpoints, servere, cloudbelastninger og netværk, hvilket styrker synligheden og konteksten i relation til de mere avancerede trusler. De kan herefter analyseres og afhjælpes, så man bedre forhindrer tab af data og sikkerhedsbrud. 
 5. Sig goddag til cybersikkerhedsheltene 
  Vi kan se frem til at møde de såkaldte cybersikkerheds-helte de kommende år – især i virksomheder, hvor man udvikler software. Konkret vil vi se disse helte fokusere på også at tænke sikkerhed ind i udviklingsdelen og software-forsyningskæden, herunder Open-Source-kilderne. Derudover vil rollen som sikkerhedsanalytiker blive endnu mere betydningsfuld. Der er især brug for profiler, der forstår og ser sammenhænge og har evnen til at analysere eventuelle sikkerhedshændelser og trusler. I takt med det styrkede fokus på cybersikkerhed kommer vi forhåbentlig også væk fra en ‘eventbaseret’ tilgang til sikkerhed, der i sin natur halter efter de kriminelle og får den erstattet med en proaktiv, løbende og forebyggende tilgang.  

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3468 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?