Danskerne gør kun rent når hjemmet ‘ser’ rent ud

Hunde og katte bærer rundt på allergifremkaldende og sundhedsskadelige bakterier, vira, husstøvmider og pollen. Alligevel lader tæt ved halvdelen af danskerne deres firbenede venner sove i sengen, viser en ny støvundersøgelse fra Dyson, der også afslører, at danskerne kun gør rent, når hjemmet ser beskidt ud

Foto: Dyson

Danskerne har et endog meget afslappet forhold til kæledyr i sengen og et tilsvarende afslappet forhold til rengøring. Det er et par af hovedkonklusionerne i en ny global støvundersøgelse fra Dyson, der viser, at danskerne, og skandinaverne generelt, sætter færre begrænsninger for deres kæledyrs færden i hjemmet og gør sjældnere rent end andre lande.

Undersøgelsen, der er gennemført blandt 32.282 respondenter i 33 lande, herunder Danmark, Sverige og Norge, kaster lys over kilder til støv, rengøringsvaner samt vores viden om den potentielle helbredspåvirkning ved støv.

En af de helt store kilder til støv og allergifremkaldende partikler i hjemmet er kæledyr. På globalt plan ejer 57 pct. af befolkningen et kæledyr. I Danmark har 20 pct. af landets familier hund, mens 14 pct. har kat, hvilket svarer til ca. 880.000 husstande på landsplan.

Vi har alt for mange allergifremkaldende partiler i vores hjem – og de kommer fra kæledyr. Foto: Dyson

Kæledyrene har mere eller mindre frit slag i de danske hjem. 70 pct. af danskerne sætter således ingen begrænsninger for deres hunds eller kats færden i hjemmet, hvor det på globalt plan blot er 44 pct. der er lige så frisindede. Når det kommer til kæledyrenes færden i soveværelset, hører vi også til blandt de mest tolerante. 54 pct. af danskerne lader fx deres hund færdes frit i soveværelset, mens 62 pct. af katteejerne ikke har noget imod, at deres kat opholder sig i sengen. Danskerne har heller ikke noget problem med at dele seng med deres kæledyr. 44 pct. lader deres hund sove i sengen, mens 55 pct. af de danske katte har det samme privilegium, hvilket er langt over undersøgelsens gennemsnit på 43 pct.

Til gengæld er det kun lidt over en tredjedel, der er opmærksomme på, at deres kæledyr kan efterlade allergifremkaldende partikler i sengen og andre steder i boligen. Blot 37 pct. af danskerne ved, at der kan være husstøvmider i deres kæledyrs pels, og endnu færre – 31 pct. – at der også kan være ekskrementer fra husstøvmider. Blot fire pct. ved, at ekskrementer fra husstøvmider er en kilde til støv, mens godt en femtedel ved, at ekskrementerne kan medføre allergi.

Mange tror, at det største problem er dyrehår, fordi de er mest synlige. De er uopmærksomme på de andre partikler, der kan bo på kæledyret, fordi de er mikroskopisk små og usynlige.

Monika Stuczen, forsker i mikrobiologi hos Dyson

Selvom danskerne ifølge undersøgelsen er forholdsvis flittige med at rengøre deres kæledyr – 48 pct. af hundeejerne og 31 pct. af katteejerne gør det ugentligt – så bruger det store flertal en børste eller et strigleredskab, som fjerner løse hår, men ikke de mikroskopiske partikler, der derfor fortsat kan spredes i hjemmet.

Vi er ikke gode til at gøre rent når vi ikke kan se snavset. Foto: Dyson

De små partikler kan få lov at ligge længe i mange danske hjem. Under halvdelen (44 pct.) af de adspurgte danskere i Dysons undersøgelse har faste rengøringsrutiner og gør kun rent, når der ser beskidt ud. Danskerne fremhæves ligeledes i undersøgelsen som dem, der er mest tilbøjelige til at gøre rent, når der kommer gæster (31 pct.).

Det er bekymrende, hvis rengøringen udskydes, til der er synligt støv på gulvene, da mange støvpartikler er usynlige for det menneskelige øje. I det øjeblik støvet er synligt, er der sandsynligvis allerede støvmider i hjemmet.

Monika Stuczen, forsker i mikrobiologi hos Dyson

Med tanke på, at mange danske kæledyr har fri adgang til soveværelset og sengen, er det også værd at bemærke, at blot 24 pct. støvsuger deres madrasser jævnligt.

Om Dysons globale støvundersøgelse 2022

Undersøgelsen er gennemført online blandt 32.282 respondenter i 33 lande, herunder blandt andet Danmark, Sverige, Norge, England, Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, USA, Kina, Japan og Sydkorea. Den blev gennemført mellem februar og marts i år.

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?