TEST: Dyson Cyclone v10 Absolute – bedste ledningsløse støvsuger til dato

Dyson kan det der når det drejer sig om støvsugere. Deres nye Cyclone v10 Absolut er 100% ledningsløs, men du mangler aldrig power når du støvsuger. De mange kræfter kommer dog med en pris – den er blevet tung

Dyson Cyclone v10 Absolute. Ny støvsuger med masser af kræfter og lang batterilevetid. Foto: Lars Bennetzen

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er vild med de fleste af Dysons støvsugere, dog ikke med Eye 360, den var virkelig en ommer.

Men resten af de Dysonprodukter jeg har testet har alle imponeret, og da jeg fik mulighed for at afprøve deres nye Cyclone v10 Absolut var jeg ret spændt. Med den har Dyson nemlig valgt at klippe ledningerne totalt for alle fremtidige støvsugere.

Ved første blik er det et noget specielt design den nye støvsuger har fået. Den minder mest af alt om en blanding af et rumskib fra en SciFi-film og en af de laservåben man ser dem rende rundt med i samme type film.

Dyson Cyclone v10 Absolute. Ligger overraskende godt i hånden. Foto: Lars Bennetzen

Men der er mening med galskaben. For at sikre så lige en luftstrøm som muligt, og dermed også maksimere sugestyrken, har Dyson valgt det nye design, hvor kammeret til affald er en forlængelsen af selve motoren.

Det giver det noget specielle design, men ved nærmere bekendt skab er det faktisk en ret elegant støvsuger.

Derudover har de ændret på måden du tømmer kammeret på – hvor du på Dyson V6 havde kammeret liggende i vinkel, skulle du holde støvsugeren lidt akavet for at tømme det, og du ramte ofte den knap der åbnede for kammeret uden du ønskede det.

Let at tømme Cyclone

Med Cyclone v10 Absolute skal du skyde en mekanisme ret langt frem. Det skyder kammeret frem, og når det ikke kan komme længere, så åbnes fronten og du kan let tømme støvsugeren. Det er en ret elegant løsning, og den fungerer markant bedre end ved V6.

Selve opladeren er også blevet ændret til det bedre. Nu sænker du Cyclone v10 ned i laderen og løfter den op igen. Før skulle du løfte ud i en holder, trækker støvsugeren op i den, sætte den ind og så sænke støvsugeren. Den nye mekanisme er meget bedre.

Cyclone v10 har tre forskellige sugestyrker, og de skal bruges med omtanke. For de bestemmer også hvor længe du kan arbejde med den. Endnu en parameter der spiller ind er, om du bruger det motoriserede hoved der følger med støvsugeren.

Så med mindste sugekraft og uden motoriseret hoved kan du få op til 60 minutters brug, men hvis du sætter maksimal sugestyrke på, og så vælger at sætte det motoriserede hoved på, så har du omkring fem minutters brug.

Dyson Cyclone v10 Absolute er let at tømme. Foto: Lars Bennetzen

Min erfaring er, at hvis du ellers bruger støvsugeren normalt, så vil du bruge mellemindstillingen med det motoriserede hoved, og så har du en små 20 minutters brug af støvsugeren, og hvem pokker render rundt i mere end 20 minutter med en støvsuger?

Mellemindstillingen er end rigeligt til langt det meste, og drop det motoriserede hoved og du har 30 minutters brug her, men personligt foretrækker jeg det motoriserede hoved, det giver en bedre støvsugning.

Damn den er tung

Dyson har bygget en meget kraftig motor, og der er ingen tvivl om at sugestyrken er helt på linje med de støvsugere med ledning. Men det koster – vægten på støvsugeren uden stang eller nogen form for støvsugerhoved påsat er kommet op på 1,66kg, og med stang og støvsugerhoved vejer den 2,68kg.

Umiddelbart tænker du ikke på den vægt når du bruger støvsugeren. For den ligger godt i hånden, og den er let at bevæge hen over gulvet. Men når du skal flytte den hen over dørtrin eller måske støvsuge i højden, så mærkes vægten.

Dyson Cyclone v10 Absolute - let at manøvrere rundt i stuen. Foto: Lars Bennetzen

Personligt kan jeg godt holde den i en hånd og støvsuge hjørne i luftet, men min kone må bruge to hænder for at klare den opgave. Og at flytte den over et dørtrin kræver også at du løfter næste 3kg hver gang, og det mærkes.

Men igen – designet er godt og det er kun i de få tilfælde at du faktisk mærker vægten.

Gennem min test har jeg ikke oplevet at den i øvrigt driller. Den er let at bruge, let at lade op og vigtigst af alt, let at tømme og rengøre.

For ja – der er også rengøring af en poseløs støvsuger. Der sidder nogle filtre der fra tid til anden skal tages ud og gøres rene. Men det er en let operation, og klart tiden værd.

Endelig – Cyclone V10 findes i tre forskellige version. Motorhead, Animal og Absolute.

Forskellen på de tre versioner er antallet af mundstykker der følger med. Jeg testede som sagt Absolute, og fik derved seks forskellige mundstykker med. Men hvis du kan nøjes med det store motoriserede mundstykke og sprække-mundstykke, så kan du slippe med en pris på 3.990 kroner. Absolute skal du så lige betale 1.000 kroner mere for, men så har du også alle de mundskytter du nogen sinde skal bruge, ikke mindst et ’soft roller’-mundstykke, som er genialt til store gulvflader med trægulv.

Produktinformation

 • Produktnavn: Cyclone v10 Absolute
 • Producent: Dyson
 • Max kraft: 515 watt
 • Motorhastighed: 150.000 omdrejninger/min
 • Størrelse på støvbeholder efter gl standard: 0,76 liter
 • Størrelse på støvbeholder efter ny standard: 0,39 liter
 • Filter: Vaskbart – holder i hele støvsugerens levetid
 • Vægt uden stang/mundstykke: 1,66 kg
 • Vægt med stand/mundstykke: 2,68 kg
 • Mål: 1.266 x 125 x 256 mm
 • Opladningstid for batteri: 3,5 timer
 • Min. batterilevetid: 5 min på fuld styrke
 • Max. Batterilevetid: 60 min på mindste styrke
 • Pris: Set til 4.990 kroner
 • Se mere hos Dyson

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Dyson Cyclone v10 Absolute er klart den bedste støvsuger jeg endnu har set. Den har en imponerende sugestyrke, den har en rigtig god batterilevetid og den har et design der gør at den er let at manøvrere rundt i rummet.

Det er let at tømme støvbeholderen og min eneste anke mod Cyclone V10 Absolute vægten. Den er tung og det gør den lidt mere problematisk at bruge den i højden.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2342 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?