Deling af streamingtjenester er guf for hackere 

Fodboldfeberen raser i Danmark lige nu. Og er du en af de mange danskere, der streamer VM-kampe, og deler dit password med venner og familie i anledning af fodboldfesten, bør du tænke dig om en ekstra gang. En ny undersøgelse fra YouGov viser, at hver fjerde dansker har delt deres password til streamingtjenester, men det kan faktisk gøre dig ekstra udsat over for hacking, lyder det fra ekspert

freeGraphicToday / Pixabay

Vi har hørt det mange gange før. Vi skal sikre vores enheder og systemer med passwords, der er svære at knække. Alligevel bruger knap fire ud af ti danskere elementer i deres passwords, der gør det nemt for hackere at få adgang til deres personlige data. Mest almindeligt er eget navn, tidligere eller nuværende kæledyrs navn samt familiemedlemmers navne. Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt 2.000 danskere af YouGov for bredbåndsudbyderen Stofa.

Unge deler passwords med vennerne

Hver fjerde dansker har ifølge undersøgelsen delt deres password til streamingtjenester med fx venner eller familie. Kigger man på den yngre generation, de 18-29-årige, er tallet næsten dobbelt så højt. Her er det hele 41 procent, der har delt deres passwords til streamingtjenester. Men delingen af passwords kan udgøre en sikkerhedsrisiko, lyder det fra Henrik Larsen, der er chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed:

”Man skal tænke sig om, før man deler et password til en streamingtjeneste med andre, for man ved jo ikke, hvordan den man har delt sit password med, bruger og opbevarer det. Mange bruger det samme password eller variationer af det på tværs af forskellige tjenester. Det udgør en kæmpe risiko, for hvis en hacker først får adgang til ét af dine passwords, giver det nærmest direkte adgang til dine andre konti, fx Facebook- eller bankkonto, da de vil være langt nemmere at knække, hvis de bygger på samme syntaks. Der bliver stjålet millioner af passwords på nettet på den måde,” siger han.

Brug unikke passwords

Henrik Larsen anbefaler derfor som udgangspunkt, at man aldrig deler sine passwords med andre.

”Man plejer at sige, at passwords er som undertøj: Man skal ikke udstille det offentligt, man skal ikke dele det, og man skal skifte det ofte. Det råd kan man stadig bruge for at sikre sig mod hackere. Dog skal man være opmærksom på, at når det drejer sig om hacking, hvor det er en computer, der sættes til at knække et password, så er ’jo længere, jo bedre’ det gode råd,” lyder det fra Henrik Larsen.

Sådan laver du det sikre password

 1. Jo flere tegn, jo bedre. IT-kriminelle kan ”gætte” kodeord med kraftige computere, og det tager ikke mere end en enkelt dag at bryde et kodeord med 8 karakterer.
 2. Et godt råd er at sammensætte to ord og supplere med et stort bogstav og nogle tal. Et eksempel på et stærkt kodeord kan således være ’parKeringflagstang1937’.
 3. Lad være med at bruge personlige elementer i dit password såsom navn, fødselsdato, kæledyrs navn m.v. Den information kan hackere hurtigt finde frem til, hvis du har åbne profiler på sociale medier, hvor du har delt sådanne oplysninger i tidens løb.
 4. Undgå at bruge ét password på tværs af mailkonti, bankkonti, sociale medier m.v., og minimér på den måde risikoen, hvis dit password skulle falde i de forkerte hænder. Der findes sikre apps, der kan hjælpe dig til at holde styr på de mange, komplicerede passwords.
Kilde: Henrik Larsen (DKCERT), Stofa

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2.006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 4. – 8. juni 2018.

Data fra undersøgelsen

 • 44 procent af danskerne har delt passwords med andre, fx venner og familie, til en eller flere af nedenstående tjenester:
  • Streamingtjenester (fx Netflix, Viaplay, TV2 Play): 25 procent
  • E-mailkonti: 21 procent
  • Betalingskort: 15 procent
  • NemID: 12 procent
  • Sociale medier: 10 procent
 • Danskerne bruger usikre elementer i deres passwords. Mest almindeligt er:
  • Fødselsdato: 12 procent
  • Navn: 12 procent
  • Nuværende eller tidligere kæledyrs navn: 11 procent
  • Familiemedlems navn: 10 procent
  • Familiemedlems fødselsdato: 10 procent
 • 52 procent af danskerne er blevet udsat for online angreb eller trusler

Læs også:

Streaming af sport på arbejdspladsen er populært Sommeren er sportstid, og folk, og her mener jeg specielt mænd, bruger i stor grad deres smartphone til at streame deres sportsbegivenheder med – og d...
Flere funktioner på Spotifys gratis version. Spotify opgraderer Spotify Free-appen til iOS og Android. Opgraderingen medfører en række nye funktioner, som gør lytteroplevelsen mere skræddersyet t...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2126 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?