Fra tid til anden oplever folk at deres opslag bliver fjernet af moderatorer på Facebook. Nogle oplever endda at blive udelukket for at være aktive på Facebook i kortere eller længere perioder (nogle kalder det for Facebook fængsel), i fagsproget kaldet for ”banned”. I den periode kan folk så kun læse men ikke lægge noget online eller kommentere på andres indlæg.
For mange har det længe været uklart, hvad der får dig banned eller dine indlæg fjernet. Godt nok har Facebook altid offentliggjort deres ”Community Standards”, der blandt andet fortæller at de ikke tillader hadske indlæg, opfordring til vold, nøgenhed, opfordring til terrorisme og mere. Men det har aldrig været klart, præcist hvordan de dinerer deres forskellige termer.
Men nu fortæller stifteren Mark Zuckerberg på Facebook, at det har været hans mål at udvikle et mere demokratisk og uafhængigt system til deres Community Standards.
“The first step in this direction is creating full transparency about our current rules and how we enforce them. We have always published the Community Standards, but starting today we’re also making transparent our internal guidelines for how exactly we define hate speech, violence, nudity, terrorism, and other content we don’t allow. These standards are a work in progress, and sharing them openly will help us get feedback from you to make them better. You can see them here: https://www.facebook.com/communitystandards”.
Men det er ikke det hele. Folk har nemlig ofte været ret frustrerede over, at de ikke har haft nogen mulighed for ’anke’ beslutningen om at fjerne deres indlæg, eller for udelukkelse af Facebook.
Det ændrer Facebook så også på nu. Facebook indfører nemlig en mulighed for at du kan appellere en beslutning om at fjerne et indlæg, eller banne dig fra Facebook, hvis du mener den er taget på et forkert grundlag.
Mark Zuckerberg skriver:
“Balancing free speech and safety is a challenge both on and off Facebook. We’ll continue working hard to get this right for our community, and I look forward to sharing the next steps over the coming months.”
Det er lidt pudsigt, at disse regler kommer i kølvandet på den kamp Facebook har været ude i, hvor de er blevet beskyldt for at sprede russisk propaganda i forbindelse med præsidentvalget i USA, og den famøse Cambridge Analytica-skandale. Spekulationer går på, at dette er et forsøg på at skabe positive historier om Facebook. Om det lykkes må tiden vise.
Hvad dog er sikkert er, at hvis du skal sætte dig ind i sagerne, så skal du være villig til at læse – meget. For regelsættet er 8.500 ord langt, og ikke just skrevet i et letlæseligt sprog.
Samtidig kan det godt være, at Facebook offentliggør reglerne for hvad der kan give Facebookfængsel og hvad der kan få indlæg fjernet, og hvordan de definerer de termer der kan udløse sådan en straf. Men Facebook offentliggør ikke noget træningsmateriale, så hvordan Facebooks ansatte trænes i at forstå og fortolke regler og definitioner er stadig lukket land.
Det er også væsentligt at forstå, at Facebooks regler ikke ændres. Det er kun en øget gennemsigtighed ned i Facebooks regler der er kommet til. Reglerne for hvad du må og ikke må, er nøjagtigt det samme som før.