Gaming-laptop forklædt som ultrabook

En gaming-laptop der vejer 1,2kg og som kun er lige over 19mm tyk lyder som utopi. Ikke desto mindre er det hvad MSI, næsten, formår med GS30 2M Shadow

GS30 2M Shadow

Der er et gammelt ordsprog der siger, at hvis noget er for godt til at være sandt, så er det det nok. Det passer ret præcist på MSIs GS30 2M Shadow, en ultrabook der poserer som en gaming-laptop.

For selvom den har nogle ret flotte specifikationer for en bærbar computer, og snildt kan bruges til at spille på, så skal der altså lige lidt mere til for at forvandle den til det vi vil kalde for en ægte gaming-laptop.

Derfor sælges den da også sammen med MSIs Gaming Dock, og når de to enheder kobles samme så ruller mulighederne sig ud.

For i Gaming Dock er det nemlig muligt at installere dit helt eget grafikkort, for eksempel det nye PNY GeForce GTX 980 TI, eller måske to af slagsen. Uden gaming Dock ville de aldrig kunne lade sig gøre at få så mange grafikkræfter i en laptop endsige en ultrabook.

Et nærmere kig på laptoppen

Men lad os lige taget et par skridt tilbage og kigge nærmere på selve laptoppen. GS30 2M Shadow er i sig selv slet ikke nogen ueffen computer, og størrelsen er altså meget attraktiv. Skærmen er på 13,3” og benytter True Color Technology, hvor hvert panel er præ-kalibreret, for at skabe så ægte et RGB-billede som muligt.

GS30 er kun 19,88 (lad os dog bare sige 20) mm tyk og vægten ligger på 1,2 kg. Den ligger let i din taske og vægten gør at du snildt kan tage den med rundt og bruge den som arbejdscomputer.

GS30 2M Shadow

Processoren er Intels 5. generations Core i7 5950 HQ, og vores testmaskine havde også Intel Iris Pro Graphics 5200 indbygget. Sammen med to SSD diske i Raid0, der giver en hastighed på lige over 900 MB/s og op til 16GB hukommelse, er der ingen tvivl om, at denne laptop godt kan bruges til at spille på – også uden en dock.

Benchmark af GS30 uden dock

Ok – det er måske ikke helt fair, men vi startede altså med at teste hvordan den rent faktisk var at spille på uden at være tilsluttet Gaming Dock, alt andet lige så er det jo oplagt at tage den med fra tid til anden uden docken – og man kan jo få lyst til at spille alligevel, ikke?

I de nyste og mest krævende spil, var det nødvendigt at gå ned på laveste indstillinger for at få en fornuftig fps, og det var tydeligt at de indbyggede grafikkort ikke kunne håndtere de store tunge spil. Lidt mindre grafikkrævende spil som Hearthstone kunne snildt spilles på maksimum opløsning –men det er jo heller ikke just grafikken der er gjort mest ud af der, vel?

I spil som Batman Arkham Asylum, blev kampscenerne hurtigt et problem, for der skete bare så meget at grafikkortet på det nærmeste vinkede med en hvid klud for at få lidt fred.

Men størrelsen taget i betragtning, så var det stadig pænt imponerende hvad maskinen kunne yde.

Det var ingen tvivl om, at det var grafikkortet der var den virkelig stopklods, vi var derfor spændte på, hvad der skete når vi koblede Gaming Dock på. For de to SSD’er i raid sørgede for at der var rigeligt med spark på disken, og hukommelsen var heller ikke noget problem. Rigeligt af den, og af en god kvalitet.

Gaming Dock

Nu med dock

Docken er så langt fra bærbar – den er i sig selv en stor firkantet kasse, og kan ikke leve op til de flotte og slanke design som selve laptoppen har. Men det har sine naturlige årsager – den skal kunne indeholde op til to fuldstørrelses grafikkort og der er også plads til en 3,5” harddisk.

I vores testenhed var der på forhånd isat et MSI Nvidia GeForce GTX 980 4G LE grafikkort, og det valgte vi at bruge i vores test.

Resultatet udeblev ikke. Pludselig kunne vi uden problemer sætte alle vores krævende spil op i den maksimale opløsning og stadig holde en fps på 60. En af de muligheder som Gaming Dock giver os er, ud over muligheden for at opgradere grafikkortet i vores gaming-laptop, er at sætte to grafikkort i SLI. Vi testede ikke den mulighed, men der er ingen tvivl om, at det ville have givet endnu mere spark til ydelsen.

Vores erfaring er dog, at med mindre du er hard-core gamer, så giver det ikke en mærkbar forskel at sætte to grafikkort op i SLI, så derfor undlod at vi kigge på den mulighed.

Vores benchmarks var tydelige – det er muligt at få en ultrabook til at yde som det kan forventes af en gaming-computer. Men, og der er da et men, endnu kommer den ikke på højde med en stationær computer.

En af årsagerne er den, at varme er et problem i en laptop, og derfor er de komponenter der bruges i de bærbare computere, ikke helt så højt ydende som i stationære computere. Processoren kan ikke regne helt lige så hurtigt, og selv hukommelsen arbejder lidt langsommere for at sikre at varmeudviklingen ikke bliver for høj.

Gaming dock, GS30 2M Shadow

Prisen for ydelsen

Men der er en pris for at forvandle en laptop til en gaming-laptop. Gaming Dock er stor. Dels skal laptoppen kunne docke på toppen af den, dels skal der være plads til grafikkort, harddisk og strømforsyning, dels vejer den omkring 10kg.

Samtidig så skal du også på ekstra-indkøb når du bruger docken. For det er i praksis ikke muligt at bruge tastatur og mus på GS30 når den er docket, det bliver bare for bøvlet. Så du skal have fat i et godt tastatur og mus, og når du nu er i gang, så skal du også have fat i en skærm.

For selvom skærmen på GS30 fint fungerer når den er docket, så sidder du altså ikke optimalt, hvis du vil bruge den under dine spil.

Men herudover så er det bare at gå i gang. Nå ja – når du er på indkøb, så kig lige efter et sæt højttalere også. For godt nok er der to stk. 5 watt højttalere og en 5 watt subwoofer, men lyden imponerede os altså ikke synderligt.

Opsamling

Men når alt kommer til alt, så er GS30 2M Shadow en fortrinlig gaming-laptop der kan dublere som en ultrabook.

Der er også point for at du faktisk udmærket kan spille på den når den er koblet fra docken – du skal bare vælge dine kampe med omhu. Sæt opløsningen ned og lad være med at forvente lynhurtig grafiks ydelse.

Kvaliteten på skærmen er i top, og tastaturet er dejligt at arbejde, hvis du vil bruge laptoppen til at skrive på.

Endelig er der prisen at tænke på. For du skal hive næsten 14.000 kroner frem for at få denne laptop med Gaming Dock, og så skal du stadig ud og købe grafikkort, mus og tastatur. Alt i alt bliver det et ret dyrt system.

Men ideen får point herfra, for det er virkelig en super god ide, og vi glæder os til prisen kommer ned i et leje, hvor det muligt for flere at være med på denne spændende teknologiske front.

Specifikationer GS30 M2 Shadow

  • Produktnavn: GS30 M2 Shadow
  • Producent: MSI
  • Processor: Intel Core i7 5950 HQ
  • Hukommelse: DDR3, op til 1.600MHz, 16GB
  • Skærmen: 13,3” FHD, Anti-glare
  • Harddisk: 2 stk. SSD i Raid0
  • Webcam: HD, 30fps@720p
  • Lan: Gb lan
  • Trådløst netværk: 802.11ac
  • Bluetooth: 4.0
  • Porte: 1x HDMI, 2x usb 3.0
  • Batteri: 4-celler
  • Dimensioner: 320 x 227 x 19,8 mm
  • Vægt: 1,2 kg
  • Pris: Set til kr. 14.000,- inkl Gaming Dock
  • Mere information hos MSI:

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

Ideen er fin og ydelsen er rigtig god, specielt hvis du sætter et godt grafikkort i Gaming Dock. Men løsningen er for dyr, du kan uden problemer købe en stationær og en laptop sammen for det beløb du skal af med for at få dette sæt. Men det virker og kvalitet og ydelser ligger godt til.

Speficifikationer Gaming Dock til GS30

  • Model: Gaming Dock for GS30
  • Producent: MSI
  • HDD understøttelse: 1x 3,5” SATA
  • Audio: 2. stk. 5W og 1. stk. 5w subwoofer
  • Lan: Killer Gb Lan
  • Porte: 3x usb 3.0, RJ45
  • Dimensioner: 364 x 209 x 197,7 mm
  • Vægt: 4,2 kg (uden grafikkort og harddisk)

About Lars Bennetzen 4130 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?