Huawei slår teknologisk fra sig

På et globalt, online, presseevent i går, lancerede Huawei en stribe nye produkter. Det betyder at vi snart kommer til at se en ny foldbar smartphone, en tablet og hele to nye laptops i Danmark

Huawei Mate Xs. Foto: Huawei

Det ligner en ren charmeoffensiv når Huawei pludselig efter næsten et år uden lancering af topmodeller, pludselig lancerer ikke alene en helt ny topmodel smartphone, men også en spritny laptop og hele to spændende laptops.

På en global presseevent, der dog fandt sted virtuelt af frygt for Coronavirussen, kunne øverste chef for Huawei Consumer Business Group, Richard Yu præsentere den helt nye foldbare smartphone – efterfølgeren til sidste års foldbare smartphone (der aldrig kom til Danmark), Mate X.

Meget opfindsomt har den fået navnet Mate Xs (man kunne få den tanke at navnet er inspireret af navnet på iPhone Xs – Huawei har altid haft et voldsomt mindreværdskompleks overfor æblefirmaet), og lækker så den da ud. Men mere om det om lidt.

Samtidig kunne Richard Yu også præsentere en ny tablet, MatePad Pro (igen… er det kun mig der tænker ”iPad Pro”?), og to nye tablets, nemlig MateBook X Pro go MateBook D (Og navn.. nej, jeg orker ikke).

En lille personlig bemærkning her: Kære Huawei – jeres produkter er generelt forrygende. I behøver altså ikke læne jer op ad Apples navngivning. Jeg siger det bare – det får jer til at se desperate ud).

Den foldbare smartphone

Så er det blevet tid til at fortæller lidt mere om produkterne, der helt generelt så vildt spændende ud.

Mate Xs er Huaweis nyeste foldbare smartphone, der indeholder tre forskellige skærmstørrelser, fire kameraer fra Leica, det nye Kirin 990 5G chipsæt og så kører den på Emui 10. Huawei påstår også at den kører Android 10, men den testmodel jeg havde i hånden, sagde selv at den kørte på Android 5.1.

Så hvad er svaret? Tja – da Huawei ikke kan bruge den Android-version som Google udleverer til deres samarbejdspartnere – det forbyder det amerikanske forbud – så bruger de den open source-version af Android, som alle kan bruge.

Om den så identificerer sig selv som en tidligere Android-version, eller om svaret er at det var en meget tidlig beta-version af mobilen der blev fremvist, er jeg ikke helt sikker på. Men en ting er sikkert – der er ikke adgang til Google Play på den nye smartphone.

Huawei Mate Xs. Foto: Huawei

Men bortset fra det, så virkede Mate Xs som en ret fed smartphone. Et tryk på en knap og den folder ud. Men i modsætning til andre mobiler, så har den skærmen på ydersiden, hvilket betyder at skærmen ikke bukkes for skarpt sammen, og dermed er der mindre sandsynlighed for, at skærmen laver en fold.

Lidt om skærmen

Forsiden er en 6,6” stor skærm, bagsiden er en 6,38” skærm, og når du folder mobilen ud, er der en skærm på hele 8”. Her kommer der så en smart lille feature ind, nemlig multi-windows. Du kan åbne flere vinduer ved siden af hinanden, og trække billeder, videoer og tekst fra det ene vindue til det andet.

Skærmen så meget flot ud, og nej, den er ikke af glas – glas kan ikke bøjes. Den er lavet af et polymer i dobbeltlag, og det har næsten samme kvalitet som glas. De få minutter jeg havde med mobilen, gav helt sikkert indtryk af en kvalitetsskærm.

Lidt om kameraet

Kameraet i skærmen er placeret på ’bagsiden’. Det betyder at når du skal tage en selfie, så vender du mobilen om, og bruger alle de fire Leica-linser, og du ser med det samme billedet på den ’lille’ skærm.

Hvis du tager billeder af andre, så kan de også se, hvad det er du fotograferer, så hvis det er et portrætbillede du tager, kan modellen lige nå at rette lidt på frisuren, hvis det er nødvendigt.

For resten så består kamerasystemet af et Leica Quad kamerasystem, med et hovedkamera på 40 megapixel (MP), et 16 MP ultra vidvinkel kamera, et 8 MP kamera med teleobjektiv og sidst et 3D Depth Sensing kamera. De fire kameraer bruger kunstig intelligens til at stabilisere billedet, er udstyret med 30x hybridzoom og kan tage billeder i mørke miljøer.

Nå ja – så understøtter mobilen 5G. Men ind til videre er der ikke 5G i Danmark, og for at være helt ærlig, så kommer 5G ikke til at betyde det store for smartphones, så mange data eller så tidskritiske data gør en smartphone bare ikke brug af.

Alle de andre produkter

Der var ingen tvivl om, at Mate Xs var hovedproduktet på lanceringen i går. Men som nævnt blev der også lanceret en tablet og to laptops.

Tabletten, MatePad Pro, har en 10,8” skærm med en opløsning på 2.560 x 1.600 (2K QHD), et fire kanals lydsystem og et ’screen to body’-forhold på 90 procent. Den understøtter samme multi-windows-feature som Mate Xs, og også Huaweis eget Huawei Share, hvor du kan udveksle dokumenter, billeder og så videre let og uden at koble enhederne sammen.

Huawei MatePad Pro. Foto: Huawei

De to laptops var faktisk ret spændende. Tynde og med en meget flot skærm og et fedt design.

MateBook X Pro, (der faktisk er en ny version af sidste års model, men med sammen navn), er topmodellen og klart en jeg gerne vil have stående på mit skrivebord.

Den kommer med en 10. generations Intel Core processor i to forskellige varianter, i7-10510U og i5-10210U. Grafikkortet er et Nvidia GeForce MX250 med 2GB GDDR5.

Huawei MateBook X Pro. Foto: Huawei

Vægten er nede på 1,33 kg og tykkelsen er på sølle 14,6mm.

Personligt er jeg ret glad for at kameraet stadig er nedsunket i tastaturet, et klik på det og det dukker op – fed funktion.

Nå ja – skærmen er på 13,2” og har en opløsning på 3K.

Jeg har virkelig lyst til at få den laptop som min arbejdsmaskine, men det kommer næppe til at ske lige nu.

Priser og tilgængelighed

  • Huawei Mate Xs kommer i handlen til marts og får et prisskilt på 18.999 kroner (gyys)
  • MatePad Pro WIFI 128 GB kommer i handlen til april til en pris på 4.499 kroner
  • MatePad Pro LTE 128 GB kommer i handlen til april til en pris på 4.999 kroner
  • MateBook X Pro, Intel i7 kommer i handlen til maj og får en pris på 14.999 kroner
  • MateBook X Pro, Intel i5 kommer i handlen til maj og får en pris på 13.999 kroner

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2743 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart