Nyt OS til iPad

Så skete det – Apple dropper iOS til deres iPad. Fremover hedder operativsystemet iPadOS, og selvom det bygger på iOS, så har det fået flere funktioner dedikeret til den store skærm, og de brugsmuligheder som der ligger i en tablet

Noget af det første der er blevet ændret, er hjemmeskærmen. Den har fået nyt layout så der nu vises flere apps på hver side, og dagsoversigten kan føjes til hjemmeskærmen, så der er let adgang til widgets med informationer så som overskrifter, vejr, kalender, begivenheder og så videre.

Det bliver også muligt at arbejde med flere dokumenter af samme type på en gang. Før var Split View kun muligt mellem forskellige applikationer, men nu kan du f.eks. have to Word-dokumenter åbne på samme tid.

Apple har også integreret Apple Pencil tættere i iPadfunktionaliteten. Du kommer f.eks. til at kunne markere og sende websider, dokumenter eller mails på din iPad blot ved at swipe med Apple Pencil fra hjørnet af skærmen.

Der er også kommet et nyt værktøjspanel der giver hurtig adgang til værktøjer, farvepaletter, figurer, viskelæder og meget mere. Ingen tvivl om, at Apple ønsker at knytte brugen af Apple Pencil meget tæt til deres iPad.

iPadOS kommer også til at understøtte eksterne drev, så du fremover kan tilslutte usb-drev og SD-kort, og du vil kunne logge ind på en SMB-filserver.

Med iPadOS blive det også slut med at få serveret mobilversionen af et website. Safari vil fremover automatisk levere desktopversionen, naturligvis skaleret til iPad-skærmen, og samtidig optimeret til berøring.

Det betyder at apps som Google Docs, Squarespace og WordPress endelig kommer til at virke ordenligt på en iPad.

Herudover kommer der en række nye funktioner. Apple siger følgende om de nye funktioner.

  • Mørk tilstand giver en dramatisk mørk farvetone, der ser fantastisk ud i hele systemet, og som er mere behageligt for øjnene i svag belysning.
  • Specielle skrifttyper kan installeres til brug i hele systemet – perfekt til at lave flotte dokumenter på iPad. Skrifttyper fra specialiserede og store forhandlere såsom Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa og Founder fås i App Store.
  • Et nyt svævende tastatur sparer plads og indeholder understøttelse af QuickPath – hvilket gør det nemt at skrive med én hånd og giver mere plads til at vise apps. Kunder kan knibe ind for at aktivere det svævende tastatur og trække det hvor som helst på skærmen.
  • Fotos sammensætter biblioteket for at fremhæve de bedste billeder. Den skjuler automatisk rod og lignende billeder for at fremvise vigtige begivenheder fra den seneste dag, måned eller det seneste år. Fotoredigering er blevet mere intuitivt med nye værktøjer, der er nemmere at anvende, justere og gennemgå, og næsten alle fotoredigeringsmuligheder er tilgængelige til videoredigering.
  • Sign In with Apple er en hurtig, nem og anonym måde at logge ind i apps og på websites på ved hjælp af Apple-id.
  • Kort indeholder et nyt grundkort, bygget helt fra bunden: Look Around byder på flotte billeder på gadeniveau af byer ved hjælp af højtopløselig 3D-fotografering. Samlinger giver en ny måde at dele restauranter, butikker eller destinationer på. Og Favoritter giver hurtig navigation til ofte besøgte steder.
  • Forbedringer af ydeevnen gør hele systemet mere responsivt med hurtigere Face ID-oplåsning og en ny måde at pakke iPad-apps på i App Store, der reducerer downloadstørrelser med op til 50 procent, hvilket gør app-opdateringer op til 60 procent mindre og resulterer i, at apps starter op til dobbelt så hurtigt.

Hvis du er medlem af Apple Developer Program, kan du allerede nu hente udviklerversionen af iPadOS på developer.apple.com. Den offentlige betaversion bliver tilgængelig for iPadOS senere på måneden på beta.apple.com, og til efteråret kommer iPadOS som en gratis opdatering til alle iPad Air 2 og nyere og alle iPad Pro-modeller, iPad (5. generation og nyere), iPad mini 4 og nyere.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2895 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart