Nyt Trickbot-modul angriber teleindustrien i USA og Hong Kong

Den nye udgave af Trickbot er blevet brugt til målrettede angreb på virksomheder indenfor teleindustrien i USA og Hong Kong

Den 30. januar blev eksperter hos cybersikkerhedsfirmaet Bitdefender opmærksomme på et nyt modul i Trickbot, en trojansk hest der har eksisteret siden 2016. Modulet, kaldet rdpScanll, igangsætter brute force-angreb med det formål, at få adgang til en Windows-enhed gennem fjernforbindelsen. Dvs. at Trickbot indtaster en lang række adgangskoder for at logge på enhedens fjernforbindelse, i håbet om at én af dem er korrekte.

Hvad er Trickbot?

Trickbot er ikke blot en enkel trojansk hest, men en skræddersyet pakke af ondsindet software. Den en form for ramme for forskellige typer malware, der, når den først får inficeret en enhed, downloader og udfører de specifikke angreb, som hackerne har designet den til.

Tidligere har Trickbot været brugt til angreb med spyware og ransomware. Den har også været brugt til at implementere bagdøre og sprede sig selv, ved at inficere email-konti, hvorfra den vha. spam-kampagner har sendt sig selv videre til nye ofre.

Det nye Trickbot-modul er derfor blot det seneste i en lang række af værktøjer, som hackerne ynder at bruge.

Angreb rettet mod USA og Hong Kong

Bogdan Botezatu, ekspert hos Bitdefender, fortæller, at det nye Trickbot-modul især er blevet brugt imod virksomheder i USA og Hong Kong: “I vores analyse af rdpScandll-modulet, har vi opsnappet mere end 5.000 IP-adresser som det nye modul er blevet bedt om at angribe. Langt størstedelen af de adresser findes i USA og Hong Kong.

Vi har undersøgt adresserne og fundet ud af, at næsten halvdelen af dem tilhører virksomheder i teleindustrien, mens der samtidig har været et kraftigt fokus på uddannelses-, forsknings- og finanssektoren.”

Modulet er stadig under udvikling

Som det ser ud nu, så arbejder hackerne stadig på modulet, fortæller Botezatu: “rpdScanDll lader til stadig at være under udvikling, da vi kan se, at en del af modulet ikke fungerer. Vi forventer helt klart, at bagmændene i fremtiden vil rette fejlen. Derudover kan vi se, at de command & control-servere som bliver brugt til at opdatere modulet, i de fleste tilfælde befinder sig i Rusland.”

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2848 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart