Robotstøvsugeren skal spionere på dig – og sælge dine data

En af de helt store producenter af robotstøvsugeren, iRobot der producerer Roomba-støvsugerne, har planer om at sælge kortdata over din stue til producenter af ”smart home- enheder

Den virker så uskyldig når den tøffer rundt og gør din stue rent, men den lille robotstøvsuger kan vise sig at være en rendyrket spion i dit eget hjem. Folkene bag den meget populære Roomba-støvsugere har nemlig planer for det lille apparat.

De nyeste robotstøvsugere bliver i stigende grad udstyret med muligheden for at mappe dit hjem når de kører rundt og gør rent.

Det er som udgangspunkt rigtig smart, for jo mere støvsugeren ved om sine omgivelser jo bedre og mere effektivt kan den gøre rent.

Men når støvsugeren kortlægger dit hjem med billeder og digitale kort, så skaber den data der er penge værd, og det er vel nærmest naturligt at iRobot nu har planer om at sælge disse data videre.

Ifølge Reuters har Colin Angle, CEO hos iRobot fortalt at han ser et helt økosystem af ting og tjenester som de smarte enheder i hjemmet kan levere, hvis der først er et omfattende kort af hjemmet.

Problemet er blot om, hvorvidt brugerne ved det og ikke mindst giver tilsagn til det. Der er forskellige regler i forskellige lande der dækker private oplysninger, og mon ikke juristerne hos firmaer som iRobot arbejder på fuld tid for at finde ud af, hvordan de får formuleret deres EULA så de uden problemer kan sælge brugerne data videre.

Hvis du nu tænker, at det jo ikke er særlig vigtige data sådan en svend kan sende videre, så tænk lige igen. Den kender dit layout af stuen, den ved om du har et stort tomt rum, hvordan dine lysforhold er og meget mere. Disse informationer kan sælges til producenter af møbler og gardiner, så de kan sende dig målrettede annoncer.

Men meget værre er det, at hvis der er et godt kamera i støvsugeren – hvilket der er i mange af de nyere modeller, så kan kameraet se hvilke møbler du har, hvilket tv du har, om der står iPads og computere fremme og så videre. Tænk lige på hvad der sker, hvis de data falder i hænder på cyberkriminelle? Jeg tør næsten ikke tænke den tanke til ende…

Det er fint nok at data samles ind om mit hus så min robotstøvsuger gør bedre rent, men lad nu være med at sende den ud fa mit hus. Og sørg også lige for, at I gør det muligt for mig at forhindre at I udnytter mine private data, ok?

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

Kommentar til artiklen?