Spandevis af nyt fra Apple

Apple har lige afholdt deres udviklerkonference, og her lancerede de masser af nyheder lige fra ny chip til VR-briller

Det var ikke småting Apple havde på tapetet da de i mandags afholdt deres store udviklerkonference, de lancerede både en ny processor, nye operativsystemer og ikke mindst deres længe ventede VR-briller.

Ny processor

Lad mig starte med den nye processor. Apple lancerede nemlig deres M2 Ultra, en naturlig videreudvikling af deres eksisterende M2-processor, der allerede har vist nogle imponerede resultater på ydelsesområdet.

M2 Ultra har en ny SoC-arkitektur der skulle give større ydeevne end forgængeren havde. Den er udviklet ved hjælp af 2. generations 5-nanometer-proces, og bruger Apples egen UltraFusion-teknologi, der kan forbinde halvlederbrikken fra 2 M2 Max-chips, og det skulle give den markante bedre ydelse.

Den nye chip har 24-kerner og skulle være 20% hurtigere end M1 Ultra. GPU-delen kan konfigureres med 60 eller 76 kerner, hvilket er op til 12 mere og op til 30% bedre end GPU’en i M1 Ultra.

15” MacBook Air

Det blev også til en ny 15” MacBook Air, hvor den 15,3” store skærm er baseret på Liquid Retina-teknologien. Apple lover at den e den tyndeste de til dato har lanceret, med kun 11,5mm tykkelse, og at den samtidig har en meget høj ydelse.

Den er baseret på M2-processoren, har et nyt lydsystem med seks højttalere, der skulle give rumlig lyd, et 1.080p FaceTime HD-kamera, MagSafe-opladning og en startpris på 10.499 kroner.

Nyt iOS til iPhone

Ingen udviklerkonference uden et nyt os til iPhone. Denne gang blev iOS 17 lanceret, og med den lover Apple at opgradere kommunikationsoplevelsen på tværs af telefon, FaceTime og beskeder. Det skulle også blive lettere at dele via AirDrop, og så erder kommet en ny app, Journal, der skulle gøre det let at udtrykke taknemmelighed.

Telefon-app’en er blevet opgraderet med personlige ’Contact Posters’, der skulle være en ny måde at udtrykke sig på. Brugeren kan nu tilpasse den måde de vises på, så indgående opkald får et helt nyt udseende.

FaceTime understøtter fremover lyd- og videobeskeder, så det er muligt at lægge en videobesked, når et opkald ikke bliver besvaret.

Beskeder får et nyt udseende, så der kommer en nye måde at bruge emoji-klistermærker og der kan laves Live Stickers ved at fremhæve motiver fra fotos.

AirDrop bliver opgraderet så det er lettere at dele filer eller foto med venner. Der er også kommet NameDrop der gør det muligt at dele kontaktoplysninger bare ved at lade to iPhones komme tæt på hinanden, eller en iPhone og et Apple Watch.

Der er mange andre nye funktioner i iOS 17, og personligt glæder jeg mig meget til at se dem alle.

FaceTime på Apple TV

Apple TV 4K har masser af spændende emuligheder, og fremover bliver det så også muligt at få Facetime og videokonferencer på den store skærm i stuen.

Det sker med et nyt os, tvOS 17 til Apple TV, og opkald kan startes direkte fra Apple TV eller fra en iPhone/iPad og så flyttes over på tv’et.

macOS Sonoma – nyt operativsystem til Mac’en

Operativsystemet til Apples computere kommer også i en ny version, macOS Sonoma, der lover masser af nye opdateringer og funktioner.

Nu kan brugere blandt andet placere widgets direkte på skrivebordet, og takket være Kontiniutet kan de få adgang til hele økosystemet af iPhones-widgets direkte på Mac’en.

Videokonferencer bliver mere engagerende med nye funktioner, som gør at brugerne kan lave præsentationer på afstand flsks med Presenter Overlay, der placerer foredragsholderen over det indhold, der deles, samt Reaktioner, der aktiverer sjove bevægelsesudløste videoeffekter i filmisk kvalitet.

Der kommer opdateringer til Safari, en funktion – Profiler, der holder browsing mellem forskellige emner og projekter adskilt og meget mere.

watchOS 10 – opgradering af Apple Watch

Apples smartwatch får også en opgradering via et nyt OS.

watchOS 10 har fået en ny brugergrænseflade, og Apple fortæller at apps som Vejr, Hjem, Kort, Beskeder, Verdensur osv udnytter skærmen bedre, så informationer bliver mere overskuelige.

Funktionen Smart stak indeholder widgets, som hurtigt kan vise information tilpasset brugerens konktest, så f.eks. kan Vejr først på dagen vise vejrudsigten, og på rejsen viser Smart stak automatisk boardingkortet.

Der også kommet nye urskiver, og flere træningsaktiviteter vises nu som liveaktivtete på iPhone, hvis de startes fra Apple Watch.

iPadOS 17 lover personlig tilpasning

Endelig fik også iPad et nyt OS, og her kommer der nyt design af låseskærmen og interaktive widgets, samt intelligente funktioner i PDF-dokumenter og Noter.

Beskeder, FaceTime og Safari er også bleve topdateret.

Låseskærmen får nye fotofunktioner, så brugerne kan indstille deres foretrukne billeder på låseskærmen og stilisere dem på nye måder. De kan blandt andet vælge et billede fra deres personlige bibliotek, et dynamisk sæt billeder der skifter i løbet af dagen, eller et Live Photo der giver jævn slowmotioneffekt, hver gang man aktiverer iPad.

Fremover vil iPad også kunne identificere felter i et pdf-dokument, så du let kan udfylde dem med f.eks. navne, adresser og e-mail direkte fra dine kontakter.

iPadOS 17 får også mange af de samme forbedringer som iOS 17, så som Live Stickers og videobeskeder i FaceTime.

Virtual reality

Apple lancerede også deres VR-briller, Pro Vision, som de i mange år har snakket om. Men der er stadig ikke meget der tyder på, at det rammer markedet i den nærmeste fremtid. Headsettet er i høj grad stadig et projekt hos Apple, og med en forventet pris på omkring 30.000 kroner er det et spørgsmål, om det nogen sinde for alvor ender på markedet.

Derfor vil jeg heller ikke gøre mere ved det nye headset her i denne artikel.

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.