TEST: Amiron 100 er et spændende in-ear-headset med god lyd og udforderende komfort

Det lille Amiron 100 er et in-ear-headset med stilk. Designet er flot men komforten er ikke så godt som jeg havde håbet på

Amiron 100. Foto: Beyerdynamics

Det er altid en fornøjelse at teste headsets fra Beyerdynamic, om ikke andet når det handler om lydkvaliteten. For er der noget de har styr på, vores venner syd for grænsen, så er det god lyd.

Jeg plejer nu også at være ret glad for deres design og byggekvalitet, for deres headsets skriger altid kvalitet, robusthed, flot design og ikke mindst god byggekvalitet/håndværk.

Amiron 100 er et in-ear-headset – hvilket jeg allerede har skrevet et par gange – og så er det af den type der har en stilk, som så hænger ud af øret på dig når du bruger headsettet. Jeg kan generelt godt lide den design-type, for den giver mig noget at tage fat i. Det eneste er, at den stilk ikke bør bliver så stor og dominerende, at det ligner at du har spaghetti hængende ned ad kinden.

Det er så absolut ikke tilfældet med Amiron 100. Stilken er der, men den er diskret og er med til at give headsettet et fint designmæssigt udtryk. Men ikke desto mindre må jeg lige anholde noget på designsiden, og det er øredutterne og etuiet.

Jeg ved godt at jeg ikke har verdens mindste hånd eller fingre, men det irriterer mig voldsomt at jeg skal kæmpe for at få ørepropperne ud af etuiet. Det er ikke let – og for at gøre tingene værre, så vender de ‘forkert’ i etuiet. Det skal forstås på den måde, at når jeg tager højre øreprop ud af etuiet, så skal jeg dreje den en halv omgang før den kan sættes i øret på mig.

Lyder det som en petitesse? Det kan godt være, men det irriterer mig, og når jeg tager ørepropperne ud af ørerne, så kan jeg ikke bare tage fat i stilken og sætte dem ned i etuiet – jeg skal vende dem om. Jeg synes det er irriterende, og desværre en tendens jeg har oplevet ved flere nyere in-ear-headsets. Det kan godt være at det betyder at etuiet kan gøres lidt mindre, men irritationen bliver altså ikke mindre – just saying.

Men der skal også være plads til ros af designet. For etuiet er dejlig kompakt og afrundet. Det ligger godt i lommen og det er vigtigt.

Amiron 100. Foto: Beyerdynamics

Men Beyerdynamics skal ikke dø i synden, for jeg er altså nødt til at brokke mig over komforten. For selvom de har leveret ikke mindre end fem forskellige silikonedutter, så presser øredutterne stadig i øret på mig, og jeg kan ikke holde ud af have det på i meget mere end en times tid, inden jeg er nødt til at tage det ud. Og når jeg går i gang med at lytte til god musik, så er en time altså ikke ret meget.

Fed lyd

Med brokken over designet afklaret, så skal jeg altså rose lydkvaliteten i Amiron 100. For lige ud af boksen leverer dette headset en fed lyd. Bassen er levende og flot, markant og stadig ikke så overdøvende at det kun er bassen man hører. Jeg oplevede en fin ‘bump’ når jeg spillede musik, og følte at bunden i musikken var på plads.

Beyerdynamics leverer også en meget flot mellemtone i Amiron 100. Her bliver musikken bredt flot ud, og det hele afrundes med en fin og skarp diskant, der ikke er skinger eller skærende.

Det samlede resultat er at musikbilledet er meget flot og klangfuldt – helt uden jeg behøver gøre noget som helst. Netop det bringer mig så til app’en, hvor der er masser af muligheder for at lege med headsettets indstillinger.

Ikke mindst er der en grafisk equalizer indbygget, og den fungerer både med faste indstillinger og så med helt egne indstillinger. Men som jeg skrevet før i min test af Aventho 300, så forstår jeg ikke de faste indstillinger. For indstillingen ‘neutral’ fjerner en masse bas og diskant og giver en mærkelig sløret, eller mudret, lyd. Der er nogle andre indstillinger som heller ikke gjorde noget godt ved lyden, og jeg endte med at bruge lyden ‘au natural’, hvilket faktisk gav en ret god lyd.

Muligheden for at lege med lyden selv gennem den grafiske equalizer er dog fin, hvis der er bestemte dele af musikbilledet der skal fremhæves i bestemte stykker af musik.

Herudover kan man indstille ANC og transparent lyd, det er muligt at justere hvad enkelt, dobbelt og tredobbelt klik på ørdutterne – hhv. højre og venstre – skal gøre og hvad der skal ske, hvis du klikker og holder fingeren på øredutterne.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

Jeg kan som udgangspunkt godt lide Amiron 100. Designet er fedt og meget elegant og lyden er skøn. Batterilevetiden er god og etuiet ligger godt i lommen. Men komforten skal være bedre og de faste indstillinger skal give mening.

Godt:

  • God lyd
  • Flot design
  • God batterilevetid

Dårligt:

  • Øredutterne vender forkert i etuiet
  • Komforten er ikke god nok
  • Equalizerens indstillinger giver ikke mening

Du kan læse mere om Amiron 100 her.

I skrivende stund er prisen ca. 1.335 kroner.