Test: Blueair Aware og Blue Pure 211, tjekker og renser luften

Luften i kontoret, stuen, soveværelset eller andre lokaler du opholder dig bliver løbende forurenet både af partikler og CO2. Produkter som Aware og Pure 211 kan hjælpe dig med at opdage forureningen og ikke mindst rense luften – desværre fungerer alt ikke lige som forventet

Du kender det garanteret godt. Efterhånden som dagen skrider frem bliver luften mere og mere tung, og det bliver stadig mere svært at koncentrere sig.

Udover den åbenlyse forklaring med, at du ikke har sovet nok, så er der også en anden forklaring – mængden af forurenende partikler og CO2-niveauet stiger og det gør det sværere at koncentrere sig. Men værre er det at vores helbred påvirkes, og det skal produkter som Aware og Pure 211 hjælpe med til at forhindre.

Blueair Aware er en luftkvalitetsmåler og Blueair Blue Pure 211 er en luftrenser, disse to produkter har vi haft til test en længere periode for at se, hvordan de egentlig virkede, og om de gjorde en egentlig forskel.

Blueair Aware

Luftkvaliteten måles

Vi startede med at sætte Aware op i et lokale på omkring 50m2, og hvor der var folk i minimum 8 timer om dagen.

Efter vi havde sat Aware op, installerede vi den tilhørende app, og så lod vi Aware stå og tjekke vores indeklima. Aware måler mikroparatikler, flygtige organiske forbindelser, CO2-niveauet, temperaturen og luftfugtigheden.

På den medfølgende app kunne vi så løbende holde øje med luftkvaliteten, både direkte som et tal, eller som en graf. I app’en kunne vi så også styre et par småting som styrken på de lysdioder der visuelt indikerer forureningsniveauet, og slå den på nattetilstand, hvis vi skulle ønske det.

Efter et par uger havde vi en fin ide om, hvordan luftkvaliteten svingede i løbet af en dag. Typisk startede den fint om morgenen, med lavt CO2-niveau og ditto mikropartikler og flygtige partikler.

Omkring frokosttid var disse målinger så steget markant, og på visse dage, var der faktisk et så voldsomt fald i luftkvaliteten, at den samlede dom var ”meget forurenet”. I de føreste 14 dage løste vi det problem ved en 10 minutters udluftning, og derefter var luftkvaliteten fin igen resten af dagen – naturligvis med en stigning i forurening, men sjældent noget alarmerende.

Aware var et fantastisk produkt at have til at køre. Den gjorde os opmærksomme på problemer i luftkvaliteten, og fik os til at lufte ud flere gange dagligt, så vi på den side fik en bedre luftkvalitet. Aware er klart et produkt vi kommer til at bruge i fremtiden.

Luften renses

Herefter skulle Blue Pure 211 sættes op. Det er en stor firkantet kasse, der i virkeligheden er en slags støvsuger. Man sætter en slags filtersok ud over den nederste halvdel af enheden, og monterer derefter den øverste del (motordelen) på plads. Herefter skal den så bare sættes i stikkontakten, og den er klar til brug.

Den fysiske opsætning gik let, og derefter fandt vi et sted i rummet, hvor den kunne sættes op. Ifølge vejledningen skal den have luft omkring sig, så det fik den. Men stadig var vi nødt til at placere den i den ende af rummet – ellers ville den stå midt på gulvet og være i vejen.

Blueair Blue Pure 211

Et klik på Blueair-logoet og Pure 211 startede på laveste niveau. Et klik mere og sugestyrken blev øget, to klik og den var på maksimum og tre klik og den blev slået fra igen.

Blue Pure 211 er lidt som en stor støvsuger. Den suger luft ind gennem filtret, hiver den igennem endnu et filter inde i kassen og sender den ud igen i toppen. Men så stor en motor betyder også, at der er en vis støj fra enheden.

I starten var det ikke noget vi lagde specielt meget mærke til. Men der gik ikke længe inden Pure 211 begyndt at irritere os. Den konstante brummen var, selv når den arbejdede på laveste niveau, ret irriterende. Og satte vi Pure 211 på niveau 2 eller 3, så var det umuligt at være i stue med den.

Vi kunne forstå det, hvis vi havde siddet lige ved siden af den, men vi sad faktisk fem-seks meter fra den. Så det endte med, at vi slukkede for den flere gange i løbet af dagen, og så blot tændte for den når vi alligevel havde sat musik på.

Vi tændte også for den om natten, men selv der kunne den snildt høres, også selvom den var i et andet rum – ret irriterende.

Effekten var dog tydelig. Når Pure 211 kørte, så blev specielt mængden af flygtige organiske materialer markant mindre. Det skete naturligvis ikke med det samme, men graferne på Aware talte deres tydelige sprog.

Men en ting kan Pure 2111 altså ikke – den kan ikke fjerne CO2 og erstatte det med ren luft. Så udluftning slipper man altså ikke helt for, og højt CO2-niveau er i høj grad en medvirkende faktor til koncentrationsproblemer.

Vores konklusion

Vi er helt vilde med Aware. Den har totalt ændret vores måde at lufte ud på. Flere gange dagligt bliver der lige skævet over til den lille sag for at se, om LED-indikatoren har skiftet fra den blå der indikerer et godt indeklima, til den orange farve der fortæller os, at nu skal der altså ske noget.

Samtidig så er udluftning nu noget der sker som minimum to gange om dagen, og ofte også tre. Resultatet er tydeligt – niveauet af alle skadelige partikler er, ifølge Aware, så langt nede at indeklimaet nu næsten konstant dømmes til ‘Excellent’.

Det samme niveau kunne vi ikke opnå ved udelukkende at bruge Pure 211, ikke mindst fordi vi ikke kunne holde ud at have den kørende hele dagen, og så fordi den altså ikke kan forvandle CO2 til almindelig luft.

Bor du i en storby, hvor udluftning skaber en dårligere indeklima end der ellers er, så er Pure 211 en fortrinlig gadget. Men bor du, som undertegnede, væk fra en storby og ikke alt for tæt på de store veje, ja så er grundig udluftning altså vejen frem. Resultatet er her langt bedre end hvis du bruger Pure 211.

At Pure 2111 virker er der ingen tvivl om, den larmer bare for meget, og er ikke så effektiv som en god udluftning.

Produktinformation Blueair Aware

  • Produktnavn: Blueair Aware
  • Producent: Blueair
  • Måler: Partikelforurening
  • Materiale: Alt i Aware kan genbruges
  • Størrelse: 185 x 80 x 80 mm
  • Vægt: 410 gram
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Pris: Set til kr. 1.395,-
  • Mere information hos Blueair

Bedømmelse Blueair Aware

Samlet vurdering 95% Tech-Test-wide-RGB-gold_small

Blueair Aware er en rigtig fed hjemme-gadget. Den giver et godt overblik over indeklimaet i den medfølgende app, og den giver også en fin visuel indikation via det indbyggede LED-display.

Aware får dig hurtigt til at indføre nogle sunde udluftningsvaner, og derfor får den så høj en karakter. Det eneste der i virkeligheden trækker ned er prisen, for 1.400 kroner er altså meget for at se, om du lufter godt nok ud til hverdag. Men bor du i et område, hvor forureningen er meget høj, er den super god. For så kan du for alvor reagere proaktivt.

Produktinformation Blueair Blue Pure 211

  • Produktnavn: Blueair Blue Pure 211
  • Producent: Blueair
  • Fjerner: Partikelforurening og flygtige organiske materialer
  • Rumstørrelse: Op til 50m2
  • Luftskifte: Op til 5 gange i timen
  • Dimentioner: 516 x 330 x 330 mm
  • Vægt: 5,7 kg
  • Lydniveau (oplyst): 31-56 dB(A)
  • Pris: Set til kr. 2.450,-
  • Mere information hos Blueair.

Bedømmelse Blueair Blue Pure 211

Samlet vurdering 75%

Blueair Blue Pure 211 er i virkeligheden en rigtig fin luftrenser. Den kan fjerne flygtige organiske materialer i luft, såvel som partikler i luften, og den gør det rigtig godt. Men desværre så er den ret stor, så den er svær at finde en god plads til, og desværre så larmer den alt for meget til reelt at kunne være en gadget du har kørende i døgndrift i hjemmet.

Men steder hvor udluftning reelt ikke er en mulighed er Blue Pure 211 en fortrinlig løsning.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?