I takt med at vi får mere og mere elektronik ind i hjemmet og til stadighed bliver udsat for mere partikelforurening og lignende, er det stadig mere vigtigt at holde øje med, og styr på, luftkvaliteten i hjemmet. Ikke alene kan det betyde meget for vores helbred, men det kan også betyde en del for vores evne til at koncentrere os og ikke mindst få en god nattesøvn.
Det norske firma, Airthings, har specialiseret sig i produkter der holder øje med luftkvaliteten, og deres nyeste View Plus, har været en tur forbi redaktionen, hvor jeg har testet den gennem en periode.
Airthings View Plus er en relativ stor enhed du enten kan hænge på væggen eller lægge på et skab. Den kører på batterier, ikke mindre end 6 AA-batterier skal der til, eller på strøm fra et usb-stik. Airthings lover at den kan køre op til 2 år på et sæt batterier, så jeg ser ingen grund til at koble den til strøm – det kan være lidt besværligt.
Let opsætning, der tager lang tid
Måleren er faktisk ret let at sætte op. Du fjerner et lille plastikstykke der forhindrer strømmen i at løbe fra batterierne til enheden, og så henter du den tilhørende app, hvorfra hele opsætningen sker.
Her skal den have en placering, så du kan identificere den hvis du skulle installere flere. Herefter kobles den til dit trådløse netværk, og så går målingen ellers i gang.
Umiddelbart måler den luftkvaliteten, men den fortæller dig også, at den skal bruge 7 dage på at kalibrere, så alle målinger er i starten ret usikre. Men der er intet der forhindrer dig i at holde øje med luftkvaliteten i dit hjem, og du bliver da også advaret, hvis målingerne overskrider visse niveauer.
Efter en uge er den så klar til brug, og det er her tingene begynder at blive ‘interessante’ for mig. For selvom jeg nok havde en mistanke om, at mit kontor muligvis var lidt tørt og måske med lidt mange støvpartikler i luften, så overraskede det mig meget, at det ikke var der problemet var.
Skræmmende målinger
Faktisk så viste det sig hurtigt, at CO2-niveauet i mit lille kontor var alt for højt, eller rettere. Det var fint om morgenen, men i løbet af relativ kort tid, så blev det alt for højt. Et høj CO2-niveau betyder at det kan være svært at koncentrere sig, hvilket faktisk passer godt med hvad jeg oplever på egen krop.
App’en kommer da også ud og advarer mig løbende om et højt CO2-niveau, og heldigvis er det noget der kan klares med en hurtig luftning.
Langt mere problematisk er niveauet af Radon, der stort set konstant ligger højere end anbefalet. I app’en får den en gul markering, og det er noget der skal tages alvorligt. Radon er små partikler der kommer fra blandt andet jord og sten under vores hjem. Det kan også findes i isoleringsmaterialer og lignende, og problemet er at de nedbrydes til små radioaktive partiler i luften, og de kan så igen sætte sig vores lunger og forårsage lungekræft.
Faktisk er Radon den største årsag til lungekræft blandt ikke rygere. Så at se et forhøjet niveau af radon i luften er ikke rart. Men også her kan udluftning afhjælpe problemet.
Airthings sladrer om mange andre ting i dit indemiljø, ikke mindst fugtigheden, temperaturen og VOC, der er luftbårne flygtige kemikalier.
En af de ting der undrede mig meget var, at jeg faktisk har en luftrenser stående på mit kontor. Men fordi jeg også har mange kroge på kontoret, er det bare for svært for den at sikre et godt miljø på hele kontoret. Så Airthings har gjort en ting lysende klart for mig – jeg skal have lavet om på indretningen af mit kontor, så luftrenseren faktisk kan gøre sit arbejde bedre.
Du behøver forresten ikke bruge app’en til Airthings View Plus for at se luftkvaliteten. På selve enheden er der et display der med e-ink viser dig de målinger du selv vælger at have der (hvilket du bestemmer under opsætningen). Jeg valgte Radon og CO2, der er mine udfordringer, men du kan vælge hvad du gerne vil.
Hvis du bevæger hånden foran View Plus, så lyser et lille LED op i grøn, gul eller rød alt efter luftkvaliteten. Er den grøn, får du også en lille smiley i displayet og beskeden om at du har god luftkvalitet.
Men er den gul eller rød, så får du en besked om, hvor problemet er. I app’en kan du så så, hvad du bedst kan gøre for at nedbringe den pågældende parameter.
Ren overvågning og rådgivning
Airthings View Plus er en dyr enhed, og du skal være klar over at det du får her, er overvågning og rådgivning. Så du skal være aktiv på at gøre noget selv, for Airthings i sig selv gør ikke noget for at gøre dit indeklima bedre.
Jeg kunne godt have tænkt mig at se Airthings arbejde sammen med f.eks. min luftrenser, så den kunne fokusere på de problemer der måtte være, og måske skrue op for luftfugteren, køre lidt hurtigere, langsommere også videre. Men det kommer måske på et tidspunkt.
Jeg er ret begejstret for Airthings – den har åbnet mine øjne for problemer i mit kontor som jeg ikke havde set. Men jeg er ikke begejstret for prisen – den er hamrende dyr, og det er et problem. Jeg har svært ved at se private forbrugere købe den, for mange vil nok kigge på prismærket og tænke, at de kan få mange flasker god rødvin, eller måske et par af de nyeste spil til PlayStation’en for de penge.
Bedømmelse
Samlet vurdering 90%
Jeg er på så mange måder vild med Airthings View Plus. Men en pris på over 2.000 kroner er for meget. Jeg er ikke i tvivl om at mange ville have god brug for sådan en i hjemmet, men jeg ser også at mange vil vælge en anden måler på grund af prisen.
Det er da også prisen der trækker den ned i min test, for selve enheden er jeg glad for, og jeg har opnået et markant bedre indeklima i mit kontor efter jeg er begyndt at bruge den. Men som privatperson ville den ikke være den første jeg investerede i.
Du kan læse mere om Airthings View Plus her.