TEST: Spændende, men alt for dyr, laptop

Huawei har lige sendt deres nyeste, flotte, laptop på gaden. MateBook 14s er flot, har en fed skærm men i forhold til kræfterne under tastaturet så er den alt for dyr

MateBook 14s. Foto: Huawei

Lad mig bare med det samme sige at jeg langt hen ad vejen er rigtig glad for den nye MateBook 14s fra Huawei. Den har et virkelig flot og meget eksklusivt design. Huawei har længe gået efter et design der mindede meget om de tidligere, og slanke, MacBooks, og den stil holder der her.

Vægten og størrelsen er dog kommet lidt op i forhold til forgående modeller, men i min verden giver det bare et ekstra indtryk af robusthed og eksklusivitet, så masser af point for den del.

Jeg er dog mindre begejstret for antallet af porte på laptoppen. Jeg må nøjes med 2 usb-c-porte, 1 hvis jeg samtidig vil lade den op, en traditionel usb-port, et hdmi-stik og et audio-stik. Og alle er samlet på samme side – dog lige undtaget usb-porten, der har fået sin egen plads på højre side af laptoppen.

Et par usb-c-porte mere tak, og så irriterer det mig at det kun er den ene usb-c-port der kan bruges til opladning. Det er en tåbelig og unødvendig begrænsning, det må I altså lige få rettet op på kære Huawei.

I forhold til tidligere modeller har Huawei nu flyttet kameraet fra F-rækken af taster op til toppen af skærmen. Det er en god til, for så slipper jeg for at filme sig selv op i næsen når jeg deltager i videomøder. Men jeg savner et knap der kan afbryde kameraet fysisk. Det kunne være noget der glider ind foran linsen som jeg bla. har set hos Lenovo, eller det kunne være fysisk off-knap. Men det mangler altså, og det synes jeg bare er surt. Nu skal jeg til at sætte min egen lille privatlivsdims på den ellers flotte skærm.

Pegepladen er dejlig stor og har en film følsomhed, men den er placeret i midten af håndledsstøtten, og hvis du skriver 10-fingre-systemet, som jeg gør, så betyder det, at din højre hånd hviler på pegepladen…

Jeg har sagt det før, og nu gentager jeg det så – pegepladen, eller touchpladen om du vil, skal placeres en anelse til venstre for at sikre, at vi ikke hviler højre hånd på den.

Huawei MateBook 14s. Foto: Huawei

Plads til roser

Jeg har kun rosende ord at sige om fingeraftryksscanneren, den fungerer bare hver gang og sidder heldigvis i tænd/sluk-knappen. Jeg må også rose kameraet i kombination med Windows ansigtsgenkendelse. Den del virkede også bare hver eneste gang – stor ros herfra til den del.

Roserne stopper da heller ikke her. For jeg er ret glad for skærmen, der har en størrelse på 14,2″ i skærmforholdet 3:2. Det lyder måske underligt at de har valgt det størrelsesforhold, men det giver nu god mening. For det betyder at Huawei sikret et ret stor skærmareal, uden at gøre skærmen fysisk større.

En lille bezel og en høj skærm er svaret, og det betyder at du har masser af plads til dit arbejde på skærmen. Det kan give en lille udfordring hvis du spiller på den, for mange nyere spil er i 16:9 eller 16:10 forhold, og så bliver skærmen ikke udnyttet til fulde. Men det er nu ikke noget større problem, mange spil kan trods alt indstilles til også at passe til 3:2-skærme.

Skærmen er touch-baseret, og det betyder at du kan tvære dine fedte fingre rundt på skærmen, og derved sikre at du skal bruge tid på at gøre den ren, hvis du ellers vil kunne se på den. Jeg fatter personligt ikke helt en touch-skærm på en laptop. Du har fin adgang til mus og tastatur, hvilket OS’et er optimeret til at forstå.

En touchskærm hører til på smartphone og tablets, hvor OS’et er optimeret til den type betjening. Men det er en personlig holdning, og ikke noget der trækker ned i denne test.

Jeg skal også rose tastaturet, for det er virkelig behageligt at skrive på. God arbejdsgang, gode store taster og god respons. Virkelig stor ros herfra til tastaturet.

MateBook 14s. Foto: Huawei

Den ros skal også gives til lydsystemet der faktisk er overraskende godt. Naturligvis mangler der en del bas, men lyden er nu bedre end forventet, og klart bedre end hvad jeg oplever i mange laptops.

Forvirrende ydelse

Når vi så kigger ned under tastaturet, så har MateBook 14s på papiret masser af hestekræfter. Den enhed jeg har haft til test er udstyret med en 11. generation Core i7-processor i Evo-serien. Det lover godt, og så er der integreret grafik fra Intel Iris Xe.

Men, men, men… Jeg synes ikke jeg får de hestekræfter jeg kunne forvente. I mine benchmark placerede den sig i bunden sammenlignet med alle andre. Om det er fordi den bare ikke fungerer godt med Windows 11, eller om der er et generelt problem med hardwarekonfigurationen på MateBook 14s ved jeg ikke. Men de skriver at den er klar til Windows 11, så det er på den platform jeg har valgt at teste den.

Det er ikke fordi jeg føler at den er langsom, men for en laptop til omkring 11.000 kroner, så er den altså heller ikke hurtig. Den leverer lige præcis ydelse nok til at klare opgaverne, men den gør det ikke imponerende eller overbevisende.

Det er muligt at få op til 1TB SSD, og det er fedt, og noget der burde give en rigtig god ydelse, men igen så mangler der lige det sidste – i forhold til prisen altså.

Skærmen skal have ros, for den er fed. Grafik og video står flot på den, og jeg sætter stor pris på, at opdateringshastigheden er kommet op på 90Hz, det ses ikke mindst under spil.

Huawei har også sikret at skærmen fjerner de skadelige blå frekvenser fra lyset, og det skal de også have ros for.

Endelig er den udstyret med et 60 Wh batteri med en hurtigoplader, og det sætter jeg også pris på. Ikke mindst fordi opladeren ikke er så skræmmende stor. Så ikke nok med at jeg hurtigt kan få power på laptoppen, jeg kan også tage den med, uden at skulle overveje at tage en ekstra taske med til opladeren alene.

Bedømmelse

Samlet vurdering 75%

Jeg kan faktisk godt lide MateBook 14s fra Huawei, den er flot og robust, og den har hestekræfter nok til de opgaver jeg kan forvente af en ‘all-round-laptop’. Men det trækker altså ned i min bedømmelse, at den er alt for dyr i forhold til hvad du får for den.

For 11.000 gode danske kroner, forventer jeg en ydelse der sparker bagdel. Hvor jeg kan spille alle mine 3D-spil, hvilket ikke er tilfældet her, og hvor jeg skal have fornemmelsen af, at laptoppen keder sig, hvis jeg ikke kaster alt efter den.

Programmer som Premiere Pro og Photoshop fra Adobe kan godt køre på den, men ikke overbevisende, og det burde de til den pris.

Du kan læse mere om MateBook 14s her.

Aktuelle priser på MateBook 14s med Core i7 og 512GB SSD

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?