Emotets aktivitet tredoblet på kun én måned

Emotet, som Europol har udråbt som den farligste malware i verden, har ifølge Kaspersky vist en svimlende 200 procents stigning i aktivitet på fra februar til marts 2022. Aktivitetsniveauet er på sit højeste siden botnettets comeback i november 2021, hvilket tydeligt viser, at gruppen bag har oprustet markant

Emotet er både et botnet (et kontrolleret netværk af inficerede enheder, der bruges til at angribe andre enheder) og en malware, der kan stjæle, typisk finansiel, data fra inficerede enheder.

Den berygtede malware blev ellers lukket ned efter en fælles indsats fra flere globale myndigheder i januar 2021. I november 2021 vendte Emotet desværre tilbage og gruppen bag har siden øget deres ulovlige aktiviteter gevaldigt. Både ved at sprede deres malware via Trickbot-kampagner (trojanske heste) og senere gennem ondsindede spam-kampagner.

Kilde: Kaspersky

Kasperskys undersøgelser af trusselslandskabet viser, at antallet af ofre gik fra 2.843 i februar til hele 9.086 i marts 2022 – som altså er en tredobling af ofre på kun én måned. Ligeledes er antallet af angreb, der er opdaget med Kasperskys løsninger vokset fra 16.897 i februar til 48.597 i marts 2022.

Emotet var et meget avanceret netværk, der hjemsøgte mange organisationer verden over. Nedlukningen af Emotet og splittelsen af gruppens netværk var et væsentligt skridt mod at mindske truslerne på verdensplan og fjernede dem fra toppen af trusselslisten i over et år. Selvom antallet af angreb endnu ikke er på niveau med tidligere Emotet-operationer, så ser vi en tydelig aktivering af botnettets operatører og der er høj sandsynlighed for, at denne trussel spreder sig yderligere i de kommende måneder.

Alexey Shulmin, sikkerhedsefterforsker hos Kaspersky
About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?