CO2e-aftrykket for en istandsat smartphone er 78 pct. lavere end for en ny telefon

Elektronikaffald er en af verdens hurtigst voksende affaldskilder, og der ligger et stort potentiale for at forbedre den negative påvirkning af klima - også for den enkelte forbruger

Hver gang der produceres en ny telefon, eller en gammel smides ud, har det negativ betydning for klima. For en stor udledning af CO2 er uundgåeligt i forbindelse med produktionen af en ny smartphone, ligesom e-affald er et stadigt stigende problem. Faktisk er elektronikbranchen ansvarlig for hele 3 pct. af den globale CO2-udledning. 

Men ved at gøre op med netop dette har Swappie, der istandsætter og sælger brugte iPhones, skabt en cirkulær forretningsmodel, der har positiv indvirkning på klima. For CO2-aftrykket er hele 78 pct. lavere for en istandsat iPhone end for en ny telefon. Det viser en ny rapport fra Swappie.

I 2016, da Swappie blev grundlagt, blev kun 5 pct. af alle smartphones købt brugt. Siden da har mere end en million forbrugere i hele Europa købt en istandsat iPhone – og tilsammen har de sparet mere end 23.500 tons CO2e-emissioner alene i 2021. Det svarer til den mængde CO2, som 389.401 træer kan omdanne i løbet af 10 år.

Vi er stolte af at lancere en bæredygtighedsrapport, der sort på hvidt viser, at man ved at købe genanvendt elektronik ikke bare forlænger levetiden på produktet – man reducerer desuden også sit eget CO2-aftryk betragteligt. Nu er vores mission at hjælpe kunder over hele verden med at spare mere end 100.000 tons CO2e-emissioner inden 2024.

Casper Andersen, dansk landechef for Swappie

Swappie vil selv være grøn

Siden lanceringen i 2016 er det gået stærkt. Med to fabrikker i Finland og Estland, tilstedeværelse i 15 markeder og over 1000 medarbejdere er Swappies eget CO2-aftryk naturligvis steget. Tidligere i år har Swappie opnået både ISO 9001- og ISO 14001-certificeringer, men for fortsat at gå forrest med den grønne agenda forpligter virksomheden sig til, i de kommende to år, at reducere sin egen negative klimapåvirkning yderligere, herunder:

  • Reducere energiforbruget og skifte til 100 pct. vedvarende elektricitetskilder i alle Swappies lokaler inden 2024
  • Integrere innovative systemer til håndtering og genbrug af e-affald i Swappies aktiviteter, herunder genbruge 100 pct. af funktionelle smartphone-dele, indsamle og genanvende 100 pct. af ikke-funktionelle smartphone-dele og andet genereret e-affald inden 2024
  • Fortsætte samarbejdet med kampagnen “Right to Repair”, der går ind for en universel ret til reparation, og Eurefas; European Refurbishment Association

De klimaudfordringer, vi står over for, har mange årsager, men der er ingen tvivl om, at de forværres af menneskelig adfærd. Hos Swappie tror vi på, at cirkularitet er en af løsningerne for en mere bæredygtig fremtid, og vi ønsker at give så mange forbrugere som muligt mulighed for at gøre en forskel ved at købe genanvendt elektronik – ligesom vi, som virksomhed, forpligter os til reducere vores egen negative klimapåvirkning. 

Casper Andersen, dansk landechef for Swappie

Tjek priser på bredbånd

Tech-Test har indgået et samarbejde med Samlino så du kan tjekke bredbåndspriser og ikke mindst muligheder for bredbånd på din adresse.

Det er helt gratis og Samlino skal ikke bruge andet end din adresse for at levere priser til dig.

Når du har indtastet adressen i feltet herunder, bliver du sendt til Samlino, hvor du får vist resultatet, og hvor du kan indsætte flere filtre, hvis du har bestemte behov for dit bredbånd.

About Lars Bennetzen 3897 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.