TEST: Era 300 en suveræn højttaler fra Sonos

Det sjældent man går galt i byen med en Sonos højttaler, og det gælder også med den nye Era 300. Højttaleren leverer en imponerende fed lyd, og der er markant opgraderet fra tidligere modeller fra Sonos

Sonos Era 300. Foto: Sonos

Jeg er fra en tid, hvor højttalere var stor, tunge og fyldte det meste af stuen. Samtidig krævede de metervis af kabler der skulle trækkes, og så brugte man timer, og dage på at justere dem ind, så de passede til rummet. Samtidig fungerede de altid samme i par, eller sæt, og en enkeltstående højttaler leverede sjældent en acceptabel lyd.

Den tid er heldigvis forbi, og der findes mange gode enkeltstående højttalere, ikke mindst dem der kommer fra Sonos.

Era 300 er den nyeste enkeltstående højttaler fra Sonos, og den har ikke alene god lyd, den har også fået en markant teknologisk opgradering.

Hvis vi lige starter med at kigge på teknologien i Era 300, så har den nu 6 klasse-D digitale forstærkere, 4 tweetere, 2 woofere og en mikrofon der blandt andet bruges til at justere lyden via Trueplay. Det er markant mere end vi så i højttalerens forgængere, og som allerede fra start tydede godt for testen.

Udover hardwaren så har Sonos også sikret at den understøtter rumliglyd via Dolby Atmos, og at den faktisk kan levere stereolyd, også selvom den bruges som stand-alone-enhed. Den kan også kombineres med Sonos Arc eller Sonos Beam (Gen 2), hvis du altså har penge nok til at købe to stk. Era 300, og herigennem få 7.1.4 surround sound.

Det sidste kunne jeg så ikke teste, for jeg havde – desværre – kun en enkelt højttaler i min test. Men jeg har ingen tvivl om, at det ville have været en fantastisk oplevelse.

Sonos Era 300. Foto: Sonos

Det har altid været let at komme i gang med en Sonos-højttaler, men med Era 300 var det endnu lettere end tidligere. Jeg sluttede højttaleren til strøm og herefter dukkede den op i min app helt af sig selv. Der var så en lille proces jeg skulle igennem, blandt andet med at opdatere højttalerens software, men det gik helt af sig selv.

Endelig ville højttaleren godt justere sig til rummet, hvilket også var en helt automatisk, den udsendte nogle lyde i rummet og opfangede derefter selv hvad der måtte komme tilbage.

Alt i alt tog det ikke meget mere end små 10 minutter fra jeg pakkede Era 300 ud, til den var klar til at spille. Det er fedt når det går så hurtigt og let med at sætte et produkt op.

Stor og fyldig lyd

Herefter var det så bare at lytte til højttaleren, og selvom jeg havde høje forventninger til højttalerens kvalitet, så formåede den stadig at overraske mig.

For det første formåede den at fylde min stue ud med på flotteste vis. Lyden var stor og fyldig, og selvom jeg godt kunne høre at højttaleren var kilden til lyden, så var fyldte den stuen så godt, at jeg kunne bevæge mig rundt i hele rummet, og stadig føle at jeg fik et godt lydbillede.

Bassen leverede en flot, dyb og meget blød lyd, det gav en fin bund i musikken. Bassen var tydelig og gav et godt ‘bump’ når man lyttede til den – men uden at den var så markant at bassen blev til en lyd i sig selv.

Mellemtonen bredte lyden meget flot ud, og diskanten var skarp, men så samme tid blød. Dermed blev musikken afrundet på flotteste vis, uden nogle forvrængninger.

Jeg var meget imponeret over lyden.

Hvis jeg havde haft behov for det, så kunne jeg have justeret musikken yderligere via equalizeren i Sonos-app’en, men det følte jeg ikke noget behov for. Men skønt at muligheden var der.

Det bringer mig til den sidste del, nemlig designet. Era 300 har fået et fedt design. Set forfra er højttaleren oval, men set fra siden eller ovenfra, er den smallere på midten. Det er svært at beskrive her i teksten, men du kan se designet på billederne.

Det nye design har både nogle ret teknologisk fordel, og så giver det højttaleren et fedt design når den skal stå i stuen.

Bedømmelse

Samlet vurdering 100%

Jeg er en stor fan af Sonos produkter. De skuffer sjældent med lydkvaliteten og designet er stort set altid godt.

Med Era 300 viser Sonos for alvor, hvad de kan – både med lyd og design – og jeg var meget begejstret for højttaleren i hele min test. Det var en sjælden stor fornøjelse at sidde og lytte til musik i min stue, og det skal Sonos have tak for – en virkelig fed oplevelse.

Men man skal være klar til at finde den store pengepung frem – højttaleren er langt fra billig. Men den er alle pengene værd.

Du kan læse mere om Sonos Era 300 her.

Det koster Sonos Era 300 lige nu

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.