Vigtigt at have den nyeste smartphone

I en ny undersøgelse om tech-gadgets, spilkonsoller og smartphones viser det sig, at det særligt for københavnerne er vigtigt at blive set med den nyeste smartphone. Københavnerne er til gengæld også bedre til at genbruge elektronik end resten af landet, mens nordjyderne er dem, der bruger flest penge årligt på at opgradere deres smartphones

Dobbelt så mange danskere i Region Hovedstaden (14%) anser det som meget vigtigt at blive set med den nyeste smartphone sammenlignet med landets øvrige fire regioner. For Region Nordjylland gælder det 9% af danskerne, mens det for Region Midtjylland og Region Syddanmark er 7% og kun 6% af danskerne i Region Sjælland. Det viser en ny undersøgelse fra OnePlus foretaget af OnePoll.

Ifølge undersøgelsen er københavnerne dem, der vægter nye trends højest sammenlignet med resten af landet. I alt er det 21% af københavnerne, der angiver, at grunden til at købe nye produkter, herunder smartphones, er at være med på de nyeste trends. Det er dobbelt så mange sammenlignet med landets øvrige regioner, hvor det at følge med de nyeste produkt-trends kun er vigtigt for 11% af danskerne i Region Midtjylland, 13% af danskerne i Region Nordjylland, 7% af danskerne i Region Sjælland og 16% af danskerne i Region Syddanmark.

Københavnerne genbruger elektronik, mens nordjyderne bruger flere penge

Når spørgsmålet handler om genbrug af elektronik, er københavnere til gengæld mere klimabevidste end resten af landet. Her svarer 27% af københavnerne, at de genbruger elektronik for at reducere deres CO2-aftryk, mens det kun er gældende for 17% af resten af sjællænderne, 20% af midtjyderne, 25% af nordjyderne og 26% af fynboerne og sønderjyderne. 

Til gengæld har nordjyderne oftere den store pengepung fremme, når de skal opgradere deres smartphones, hvor 19% i snit bruger 7500-14.000 kroner årligt på en ny smartphone. Til sammenligning bruger kun 14% af københavnerne, 8% af resten af sjællænderne, 7% af midtjyderne og 8% af fynboerne og sønderjyderne det samme beløb.

OnePlus fortæller i en pressemeddelelse, at der er et stort uforløst potentiale ved at beholde elektronik i længere tid, fordi man som forbruger i så fald er med til at reducere mængden af elektronikaffald og på den måde også mængden af CO2. En undersøgelse viser, at hvis alle europæere bruger deres telefon i bare ét år mere, kan der ifølge Det Europæiske Miljøkontor (EEB) spares ligeså meget CO2, som ved at fjerne to millioner biler fra vejene. Det vil resultere i en årlig CO2-besparelse på fire millioner tons.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af OnePoll Global på vegne af OnePlus i februar 2023 blandt 1000 danskere i alderen 16-65 år. 

About Lars Bennetzen 4199 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.