TEST: OnePlus 5 – den fedeste smartphone til dato

Det virker som om smartphones tager tigerspring for tiden. Den ene producent efter den anden lancerer fede mobiler. I min verden har Apple, Huawei og Samsung domineret de marked, men nu blander en kineser mere sig. OnePlus 5 er indtil videre den fedeste smartphone jeg har haft fingrene i

Det er altid spændende når et produkt formår at overraske. OnePlus har længe været en smartphone for de få. Men dens popularitet har ikke været til at undgå at lægge mærke til, og specielt med den sidste version, blev OnePlus en smartphone som alle kunne få fat i.

OnePlus 5, den nyeste version, kan endda købes i fysiske butikker, noget som ikke tidligere var muligt. I Danmark var det så 3-butikkerne der fik forhandlingen, og OnePlus 5 blev hurtigt en salgsmæssig succes.

Jeg har haft fat i OnePlus 5 et stykke tid, og lad mig med det samme sige – jeg er imponeret. Det er klart den bedste smartphone jeg endnu har haft fat i, og det er der et par gode grunde til: Dels har den et fedt design, en super god skærm, et vildt godt kamera og nogle funktioner som jeg ikke har set på andre mobiler. Med de ord, lad os så kigge lidt nærmere på denne lille fede mobil.

Designet først

OnePlus 5 er designet med en minimal kant, hvilket vil sige at skærmen fylder ret meget af fronten. Det er fedt, for selvom skærmen er 5,5”, så er selve kabinettet ikke meget større. Samtidig er det en dejlig tynd mobil, 7,25 mm hvilket ikke alene er med til at gøre den til den tyndeste smartphone fra OnePlus, det er også en af de tyndeste mobiler på markedet i dag.

Afrundede kanter giver den et elegant udseende og materialet er fedt. Jeg er også nødt til at rose den lille multifunktionsknap der sidder på siden af mobilen. Den knap kan skifte mellem tre forskellige tilstande. Lydløs, vibration og normal. Så du behøver ikke tage den op af lommen for at sætte den på lydløs. En fed funktion, som vi kender fra iPhone – hvor der dog kun er en enkelt funktion på den knap.

Det eneste der irriterer mig ved designet er kameraet – det stikker nemlig stadig en millimeter ud, og selvom jeg aldrig har oplevet at det giver skader på linsen, så irriterer det mig voldsomt.

oneplus 5 kamera

Et overlegent kamera

Men der hvor OnePlus 5 virkelig stikker fra langt de fleste konkurrenter er kameraet. OnePlus 5 er udstyret med et dobbelt kamera på bagsiden, et på 16MP og et på 20MP der samtidig er et telefoto-kamera. Det giver kameraet nogle unikke funktioner, blandt andet ved at sætte fokus på elementet i front, og gøre baggrunden sløret (bukeh-funktion). Samtidig får du 2x optisk zoom som vi så også ser på mobiler fra Huawei og Apple.

Hovedkameraet er det på de 16MP med en blænde på f/1.7, og et autofokus der er 40% hurtigere end Oneplus 3T.

Front-kameraet er også på 16MP og har auto HDR-mode der hjælper til at tage gode selfier selv i dårlig belysning.

Det var lidt om de tekniske detaljer, og de kan i princippet være så gode de skal, det handler også om hvordan de er implementeret i mobilen.

Peronligt blev jeg imponeret af flere ting ved kameraet. Hold udløser-knappen nede, og så tager OnePlus 5 20 billeder lynhurtigt. Swipe fra højre mod venstre og du har portræt-tilstand, hvor bukeh-funktionen bliver slået til, så baggrunden er sløret og forgrunden skarp.

To klik på mobilen og du er i pro-tilstand, og her kan du virkelig lege med indstillingerne. Løbende får du vist farvetemperaturen på skærmen, og der er en lille streg der hele tiden viser dig hvordan du holder mobilen – altså om den er vandret eller ej.

Selve billederne skal også lige have et ord med på vejen, for den software der driver kameraet i OnePlus 5, er vildt avanceret. Resultatet er super godt, billederne står skarpe også når du fotograferer i mørke.

Samtidig er opløsningen på billederne så store, at du faktisk godt kan tillade dig at zoome på de færdige billeder, og stadig få et godt resultat. Selv når du bevæger dig er der fart nok på kameraet til at billederne bliver gode.

Noget af det som den indbyggede software nemlig gør, er at fjerne støj fra billedet ved at sammenligne forskellige version af samme billede og fjerne det der ikke passer.

Kameraet optager så også videoer i 4K, og der så lige der jeg er glad for at den store model af OnePlus 5 har 128GB indbygget hukommelse.

Tilpasset operativsystem

OnePlus 5 har sin egen version af Android, eller rettere en tilpasset version. OxygenOS. Det er Android 7.1.1 der er rette til, og som faktisk gør det en endnu større fornøjelse at bruge Android end før.

Personligt har jeg altid foretrukket måden iOS håndterer ting på, og bryder mig ikke om den traditionelle ’app-skuffe’. På OnePlus 5 er den så også væk – men dog ikke helt væk. Faktisk så skal du bare stryge op fra bunden af skærmen, og så dukker alle indbyggede apps op. En fed måde at håndtere den situation på.

Den har også fået funktioner indbygget der rydder op i baggrunden, hvilket er med til at gøre batterilevetiden bedre.

Den har også fået indbygget Reading Mode, hvilket gør at den fjerne de skadelige blå lys når du skal læse f.eks. e-bøger på den. Samtidig så holder sensorerne øje med omgivelsernes lys, og justerer lyset så du får en rigtig behagelig læseoplevelse.

Du kan også få lov til at tage skærmbilleder der er større end selve skærmen. F.eks. kan du tage et billede af hjemmeside, du skal scrolle ned for at se. Den funktion er jeg vildt begejstret for.

En anden funktion jeg er begejstre for, er muligheden for at skrive på skærmen når den er slukket. Du kan definere op til fem forskellige bogstaver, O, V, S, M og W som enten kan være en genvej (åbn kamera, optag video og så videre), eller åbne programmer. Den funktion blev jeg ret begejstret for, det er skønt at kunne starte f.eks. musikafspilleren uden at skulle tænde for skærmen.

Der er mange fede ting ved OxygenOS, men den bedste er nok at det er et lynhurtigt operativsystem. Faktisk så fik vi de bedste scores længe, og med den nyeste version af OxygenOS blev mobilen faktisk 10% hurtigere.

En hurtig mobil

Endelig så sendte jeg OnePlus 5 igennem et par benchmarks – ikke fordi jeg mener at benchmarks og mobiltelefoner giver nogen som helt mening, men fordi jeg var så imponeret over mobilen at jeg lige måtte se, hvor hurtig den rent faktisk var.

På AnTuTu scorede mobilen 184.383, hvilket er det bedste vi endnu har set på en mobiltelefon, og 3DMark gav den 3.683. Rigtig flotte scores, og noget der bare bekræfter hvor god mobilen rent faktisk er.

Men hastigheden er nok ikke så underlig, for den er udstyret med en Qualcomm Snapdragon 835, octa-core der kører op til 2.45 GHz, og en Adreno 540 gpu. Den model jeg testede var den store med 128GB lager og 8GB ram, og det var klart også med til at sparke til mobilens hastighed.

På falderebet

Endelig er jeg nødt til at komplimentere skærmen, for den er også meget flot. En Amoled-skærm med en opløsning på 1.920 x 1.080 i fuld HD, og billedet står bare virkelig flot på skærmen. Den er også meget responsiv, og det er dejligt ikke at føle at skærmen hakker.

Det er en fornøjelse at se video på skærmen, men lyden er ikke den bedste jeg har hørt. Her kan man godt mærke at der er skåret et par hjørner.

Produktinformation

  • Produktnavn: OnePlus 5
  • Producent: OnePlus
  • Operativsystem: OxygenOS baseret på Android 7.1.1 Nougat
  • Cpu: Qualcomm Snapdragon 835, octa-core op til 2,45 GHz
  • GPU Adreno 540
  • Ram: 8 GB
  • Lager: 128 GB
  • Sensorer: Fingeraftryk, Accelerometer, gyroskop, proximity, lys
  • Batteri: 3.300 mAh
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac 2.4/5 GHz
  • Bluetooth: version 5.0 understøttet
  • Audio: højttaler i bunden
  • Skærm: 5.5” med fuld HD i 1.920 x 1.080 opløsning
  • Skærmtype: Amoled
  • Kamera:
    • Bagsiden: Sony IMX 398 på 16MP, blænde f/1.7
    • Bagside: Sony IMX 350 på 20 MP tele, blænde f/2.6
    • Bagside – video: 4K opløsning på 30 fps
    • Frontkamera: Sony IMX 371 på 16MP, blænde f/2.0
    • Frontkamera – video: 1.080 ved 30 fps
  • Dimensioner: 154,2 x 74,1 x 7.25 mm
  • Vægt: 153 gram
  • Du kan læse mere om OnePlus 5 hos OnePlus

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

En vildt god mobil, der bare har det hele. Et af de bedste kameraer på en smartphone vi endnu har set. Lille og elegant og et meget flot design. Lynhurtig og en fantastisk skærm – her er min nye favorit-smartphone.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?