TEST: iPhone Xs Max – stor, fantastisk, meget meget dyr

Den nyeste topmodel fra Apple, iPhone Xs Max, er den bedste iPhone jeg til dato har set. Designet er ændret markant, kameraet er blevet meget bedre og så er det, uden sammenligning, den hurtigste smartphone jeg endnu har testet

iPhone Xs Max. Foto: Lars Bennetzen

Det kan godt være at Apple ikke er de første til at komme med nye teknologier i deres smartphones – dog med et par undtagelser så som Face ID – men når de så implementerer det i deres telefoner, så får de det bare til at virke. Det er også tilfældet med Xs Max der virkelig er en fantastisk smartphone.

For det første har de formået at udvikle en smartphone på 6,5”, men uden at gøre selve mobilen større end den gamle iPhone 8 Plus. De har også presset kameraet markant op, og har nu det næstbedste kamera på markedet for smartphones.

Samtidig har Apple gjort mobilen hurtig, og når jeg siger hurtig så mener jeg lynhurtig. Det gælder alt – behandling af billeder, start af apps, oplås af mobilen via Face ID og så videre. Den giver baghjul til alle andre mobiler når det kommer til hastighed.

Skønt design

Apple har længe været ret konservative når det kommer til design, deres smartphones har ikke ændret sig meget over tid, men med iPhone X skete der noget, og det designvalg har Apple kørt videre i iPhone Xs og Xs Max.

iPhone Xs Max. Foto: Lars Bennetzen

Skærmen går (næsten) helt til kant, hjemmeknappen er væk og alle kanter er afrundet og elegante. Der er stadig et hak, den berømte ”notch” i toppen af skærmen. Men det er stadig nødvendigt at have en sådan, for endnu er der ingen der har knækket koden med at få frontkamera og følere til at ligge under skærmen.

I bunden af skærmen sidder der et lightning-stik og de to højttalere der giver den ret gode lyd som iPhone Xs Max har.

Alle knapper, volumen og tænd/sluk er lette at nå, og så er der plads til et nano-simkort og samtidig understøtter mobilen også esim.

På bagsiden af mobilen er det dobbelte kamera placeret, og selvom ikke stikker meget ud, så er der stadig en markant forhøjning der hvor de to linser sidder. Men samtidig så er linserne beskyttet af en slags diamant, som gør at du næppe nogensinde vi kunne ridse glasset over linserne – heldigvis.

Det specielle

Navigationen i iPhone Xs Max er markant anderledes end de gamle iPhones. Du klarer alt ved at swipe op fra bunden af skærmen, og når du først lige har vænnet dig til det, er det en utrolig skøn måde at navigere på.

Du slipper for en fysisk knap, og det er utrolig intuitivt at navigere på den måde.

Der er ingen fingeraftryksscanner i iPhone Xs Max, alt oplåsning foregår med Face ID, og her har Apple virkelig arbejdet. Hvor den funktion før gav lidt udfordringer, ikke altid virkede og nogle gange var lidt for langsom, så går det vildt hurtigt nu.

Hver gang jeg samler iPhone Xs Max op, så låser den op inden jeg når at flytte min finger over på skærmen, og jeg kan lige så elegant swipe op og tilgå min mobil. Stor ros til Apple for at have gjort en god funktion både bedre og hurtigere.

Samtidig har det været et lille problem, at Face ID ikke altid virkede når der ikke var lys nok. Det har Apple så også ændret på. Selv når jeg sidder i en mørk stue om aftenen kan mobilen låse op med Face ID. Jeg har endnu ikke været nødt til at bruge min pinkode en enkelt gang for at låse min iPhone Xs Max op.

Den hurtigste mobil til dato

Som med alle andre smartphones på markedet i dag, så er det kameraet og skærmen der definerer dem. Det er her tingene sker og det er her at du som bruger mærker den største forskel mellem de forskellige modeller. Men det kommer jeg til om lidt. Først skal vi lige kigge lidt på, hvor hurtigt iPhone Xs Max er, hvilket er utrolig hurtig.

I Geekbench fik den en score på 4.775 i single-core testen og 11.299 i multi-core testen. Ingen mobiler jeg har testet, kommer i nærheden af de tal.

I compute-testen, der primært gpu-ydelsen gennem en række billedbehandlingsprocesser, viser A12 Bionic-chippen virkelig hvad den kan. Scoren her er på 22.573, hvilket ikke overgås af nogen anden mobil på markedet i dag.

Hvad betyder det i praksis? Jo – når du bruger en app, så er der ingen mobil på markedet der kan gør det lige så hurtigt. Men specielt når der skal redigeres videoer eller billeder, eller spilles 3D-spil, så er der mere end rigeligt med kræfter i iPhone Xs Max.

Jeg har da også ofte følelsen af, at den keder sig når jeg arbejder med den. Jeg har svært ved at kaste opgaver nok efter den, så den faktisk bliver udfordret. Der er et imponerende overskud den har, og det mærker du når du arbejder med den.

Når du scroller på mobilen, enten gennem siderne, eller i apps, så går det hurtigt. Der er intet lag, og der er absolut intet tidspunkt hvor jeg føler at jeg må vente på den.

iPhone Xs Max har et imponerende overskud, og det mærker du når du arbejder med den. Det er svært at udfordre den fantastiske A12 Bionic chip der er hjernen i den

Lars Bennetzen, Tech-Test

Fantastisk kamera

Apple har virkelig gjort et stort stykke arbejde med kameraet i Xs Max. Som i forgængeren er der to linser på bagsiden af mobilen, begge på 12MP, og billedkvaliteten taler for sig selv – det er ikke nødvendigt at gå op i hverken 24 eller 40MP for at opnår fantastiske resultater. Samtidig har iPhone Xs Max klart den bedste skærm på nogen smartphone i dag, så når du ser på dine billeder på mobilen står de bare knivskarpt.

Apple har blandt andet arbejdet meget med den optiske billedstabilisering, og det er tydeligt at den er i verdensklasse. Men der hvor jeg virkelig mærker en stor ændring er på deres Smart HDR. Den funktion er blevet enormt god, og sikrer super gode billeder selv under meget besværlige lysforhold.

Samtidig har Apple indført en Autofokus med Focus Pixel, hvilet gør at din iPhone med meget stor præcision kan stille skarpt på motivet, selv under bevægelse.

Helt som vi kender der fra tidligere iPhones, så er kamera app’en holdt simpel, og det gør det let at bruge kameraet. Du skal ikke spekulere på, hvilken indstilling du nu skal vælge. Primært lader du den stå på ”Foto” og så klarer kameraets indbyggede intelligens resten (nej, Apple kalder det ikke for AI, og tak for det).

Du kan dog godt swipe op f.eks. i Foto, og tilsætte forskellige lys/farveeffekter. Men det er primært noget du vil bruge, hvis du skal smide billeder på Instragram.

Vælger du at bruge funktionen ”Portræt” kan du sætte forskellige lyssætninger, så som Studsielys, konturlys og scenelys. Det giver nogle fede funktioner, og samtidig får du den eftertragtede ”bokeh” funktion, hvor motivet holdes i fokus og baggrunden sløres.

Når det kommer til video, viser iPhone virkelig muskler. 4K-optagelser med op til 60 fps er altså imponerende, og også her er der billedstabilisering sat til, og der er konstant autofokus på motivet. Resultatet er imponernede – videoerne bliver virkelig gode.

Frontkamera i top

For at sikre at Face ID fungerer sikkert, har Apple deres TrueDepth kamera på forsiden. Når det skal låse mobilen op, scanner det dit ansigt i 3D for at sikre at det ikke er et billede men rent faktisk et kamera.

Den funktion bruger Apple så også når du tager en selfie. Hvis du vælger ”Portræt” her, så kan du virkelig lege med dybdeskarpheden. Og du behøver ikke gøre det når du tager billedet – det gør du bare efterfølgende.

Her har du også de samme lyssætninger du kan tilføre dine selfier, og det giver nogle ret fede og spændende muligheder og ikke mindst billeder.

En ting jeg er helt vild med her er at der bruges en Retina Flash, hvilket betyder at hele skærmen kort lyser op med et behageligt blødt lys. Det modvirker røde øjne og giver et rigtig godt lys. Så dine selfier bliver gode selv ved meget dårlige lysforhold.

Det mangler kameraet

Men hvor fantastisk kameraet end er, så er der et par småting som Apple godt kan arbejde på.

Jeg mangler et super slowmotion funktion, hvilket vi ser hos mange andre producenter i dag. En virkelig fed funktion. Jeg kunne godt bruge en bedre nattefunktion, for at tage billeder om natten med iPhone Xs Max er en udfordring. Enten slår blitzen til, og det ødelægger billedet, eller også skal jeg bruge en tripod for at holde det stille nok – her må Apple altså godt arbejde lidt.

Opsamling

Det har været svært for mig ikke at blive småforelsket i iPhone Xs Max. Dels er størrelsen fantastisk. Jeg elsker at jeg ikke skal bruge mine briller for at kunne læse mails og sms’er (uden at gøre skriftstørrelsen større på skærmen).

Jeg er vild med skærmen på den nye iPhone, den er klart den bedste jeg endnu har set på en iPhone, og måden Apple har formået at udnytte hele forsiden til skærm er fænomenal. Jeg lærte meget hurtigt den nye måde at navigere på, og forventer faktisk at gøre det på samme måde, når jeg bruger mine Android-mobiler.

En ting jeg er helt vild med her er at der bruges en Retina Flash, hvilket betyder at hele skærmen kort lyser op med et behageligt blødt lys. Det modvirker røde øjne og giver et rigtig godt lys. Så dine selfier bliver gode selv ved meget dårlige lysforhold.

Lars Bennetzen, Tech-Test

Jeg er også imponeret over billedkvaliteten – Apple har før i tiden haft lidt udfordringer med at komme op på niveau med Samsung, Sony og Huawei, men lige nu er det kun Huawei der slå dem på billedkvalitet.

Samtidig er kameraet i iPhone Xs Max langt lettere at betjene end alle de andre modeller, og det tæller også med.

Når det kommer til hastighed – om det er redigering af billeder, start af apps eller når jeg bruger stor avancerede apps, så er iPhone bare den suverænt hurtigste mobil på markedet.

To andre områder hvor jeg virkelig er begejstret for iPhone Xs Max er på håndtering af hand-over mellem WiFi og dataforbindelse samt gps-signalet. Når jeg forlader mit eget trådløse netværks rækkevidde, så oplever jeg meget sjældent at der kommer hakker i videochat eller i videoer fra Netflix eller Youtube. Det er klart bedre end i alle andre mobiler jeg har testet. Den har også en fænomenal hurtig lås på gps-signalet. Det er sjældent at jeg mister det, og hvis det sker i en tunnel, så har den signalet med det samme jeg forlader tunnelen, og der går nogle gange lidt på andre mobiler.

Jeg elsker den måde alle Apple-produkter spiller sammen

Lars Bennetzen, Tech-Test

Træerne vokser dog ikke helt ind i himmelen. Apple oplyser ikke hvor stort batteriet er, men jeg gætter på at det ligger lige under 3.000 mAh, og det er altså ikke helt nok til en dag, hvor mobilen bruges flittigt. Jeg er nødt til at oplade den i løbet af dagen, og det er ikke i orden. Det kan godt være at batterilevetiden er forbedret i forhold til iPhone X, men den kunne godt være bedre – den store skærm æder virkelig strøm.

Prisen er heller ikke just attraktiv. For den store model jeg har testet med 512GB lager skal du slippe 13.000 gode danske kroner, og det er altså alt for dyrt for en smartphone. Du kan købe fortrinlige mobiler for under halvdelen, og det kan være svært at forsvare at du skal give så mange penge for en mobil.

Jeg elsker den måde alle Apple-produkter spiller sammen, stor ros der, og det gør det attraktivt at købe en iPhone – men der kommer en ny næsten hvert halve år, og så bliver det problematisk med den høje pris.

Hvis jeg ser bort fra prisen, så er der ingen tvivl om, at iPhone Xs Max er den bedste mobil på markedet i dag – samlet set. Den bliver måske slået på kameraet med et mulehår, men ellers er den svær at hamle op med. Men prisen giver et gevaldigt hak ned, for nok får du mere, men du får altså ikke det dobbelte, for den dobbelte pris.

Produktinformation

  • Produktnavn: iPhone Xs Max
  • Producent: Apple
  • Skærm: 6,5” OLED. Super Retina HD-skærm. 2.688 x 1.242
  • Dimensioner
  • 157,5 x 77,7 x 7,7 mm
  • Vægt: 208 gram
  • Vand/støvafvisende
  • IP68, stænk, vand og støvafvisnde. Max dybde: 2 meter i op til 30 minutter
  • Batteri: Kapacitet opgives ikke fra Apple
  • Processor: A12 Bionic-chip med Neural Engine
  • OS: iOS 12
  • Lager: 512GB lager (fås også i 64 og 256GB versioner)
  • Kamera bagside:
    • 12MP dobbelt kamera
    • Vidvinkelobmektiv: Blænde f/1,8
    • Teleobjektiv: Blænde f/2.4
    • 2x optisk zoom
    • 10x digital zoom
    • Dobbelt optisk billedstabilisering
    • Panorama op til 63MP
    • Hybrid infrarødfilter
    • Autofokus med Focus Pixel
    • Smart HDR
    • Serieoptagelser
    • 4K-videooptagelser med 24, 30 eller 60 fps
    • 1080p HD-video med 30 eller 60 fps
    • 720p HD optagleser med 30 fps
    • Filmisk billedstabilisering (1080p og 720p)
    • Konstant autofokus på video
  • Kamera front – TrueDepth-kamera
    • 7MP kamera
    • Blænde: f/2,2
    • Portrætfunktion med avanceret bokeh
    • Portrætlys med fem effekter
    • Animoji og Memoji
    • 1080p HD-videooptagelser med 30 eller 60 fps
    • Smart HDR
    • Filmisk bideostabilisering (1080p og 720p)
    • Retina Flash
    • Serieoptagelse
  • FaceID
  • Apple Pay
  • Pris: 12.999 kroner
  • Se mere hos Apple

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Apple er tilbage i toppen. iPhone Xs Max er en suveræn god smartphone, men et kamera der ligger blandt de bedste i verden. Super godt design, men den skærm der ikke alene er den bedste på markedet, men som også flyder hele forsiden af mobilen.

Hvis du vil have hastighed, så kan du ikke komme uden om iPhone Xs Max. Den er klart den hurtigste smartphone på markedet i dag, og det gør den meget attraktiv når du arbejder med video og fotografering.

Surt at den er så dyr, men det er stadig en fænomenal god smartphone.

About Lars Bennetzen 3837 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?