TEST: JBLs nye streamingmikrofon har god lyd, men undrer alligevel

JBL Quantum Stream er en mikrofon til streameren eller den nye podcaster. Lyden er fin, men JBL har lavet nogle underlige designmæssige beslutninger

Der er efterhånden rigtig mange der streamer indhold, både på YouTube, Facebook, Twitch og mange andre steder. Et af de våben en god streamer skal have i værktøjskassen, er en god mikrofon, så talen går klart igennem.

JBL er muligvis bedst kendt for headsets, men de er også gået i gang med at lave mikrofoner, og de ligger i deres gamer-produkter, Quantum-serien. Jeg har testet JBL Quantum Stream, den nye mikrofon, og på mange måder er jeg faktisk ret glad for den.

Lad mig starte med designet, det er relativ simpelt. Mikrofonen er monteret på en justerbar fod, eller holder, så den kan rettes til bedst muligt. I bunden af mikrofonen er der stik til det medfølgende usb-kabel der forbinder den til computeren, samt et jack-stik til monitor-headset.

Her kommer mit første problemer med JBL Quantum Stream. For det er bare ikke praktisk at tilslutningerne er i bunden af mikrofonen. Kablet er relativ stift og koblet med at såvel det som mikrofonen skal sluttes til bunden af mikrofonen, gør at det er rigtig svært at få den til stå ordenligt på bordet.

Det næste er betjening af mikrofonen. Umiddelbart er den god – du klarer alt via volumenknappen på forsiden, og ved at tappe mikrofonen på toppen.

Volumenknappen kan nemlig både skifte optagetilstand, mellem cardioid og omnidirektionel, samt skrue op og ned for lydstyrken på mikrofon og monitor-headset. Mikrofonen går på mute når du tapper den blidt på toppen, og det lyder meget godt alt sammen.

Men hvor det gør betjening relativ simpel, så betyder det også, at du ikke har nogen mulighed for ændre på noget som helst under optagelse. For både når du drejer på volumenknappen, klikker på dem, eller vil mute mikrofonen, så høres det tydeligt på din optagelse.

Fin lyd

Når det så kommer til kvaliteten af den lyd den optager, så er der to scenarier at snakke om. Dels hvis du bruger mikrofonen i cardioid-tilstand, altså den hvor den primært opfanger hvad der sker direkte foran den. Dels hvis du optager i omnidirektionel-tilstand, hvor der optages hele vejen rundt.

Den første tilstand er virkelig god, her leverer JBL Quantum Stream en rigtig god lydkvalitet. Flot klarhed og meget ren optagelse. Jeg var meget tilfreds med lydkvaliteten her.

Det samme gør sig ikke helt gældende når det kommer til omnidirektionel-tilstand. Med det samme bliver lyden markant mere tyndbenet. Det var ikke en dårlig lyd, men den var markant dårligere end ved cardioid-tilstanden.

Jeg ville ikke have problemer ved at bruge den som solomikrofon, f.eks. til gameren, men jeg ville ikke bruge den til optagelse med flere der snakker på samme tid.

Bedømmelse

Samlet vurdering 80%

JBL Quantum Stream er en fin mikrofon til en rimelig pris. Jeg undrer mig over nogle designvalg, og jeg er ikke glad for, at alle justeringer skal ske når du ikke optager, for at undgå støj på din optagelse.

Men hvis du har en fast indstilling og gerne vil have en god mikrofon til at stå foran dig når du skal streame når du gamer, så har du faktisk en fin mikrofon her.

Du kan læse mere om JBL Quantum Stream her.

De bedste priser lige nu

About Lars Bennetzen 3824 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?