TEST: Roccat Torch – en fed og prisvenlig streaming-mikrofon

Jeg har testet den nye mikrofon, Torch, fra Roccat, og den er super lækker. God lyd, let betjening og et par spændende detaljer jeg ikke har set på andre mikrofoner

Roccat Torch. Foto: Roccat

Der snart ikke nogen der ikke bruger en mikrofon længere. Vi kappes om at lave indhold til Facebook, Snapchat, YouTube, TikTok og hvad der ellers findes af steder hvor vi kan smide videoer. Men gode videoer kræver god lyd, og til det skal vi bruge en god mikrofon. Desværre er gode mikrofoner ofte dyre, og de billige mikrofoner er sjældent pengene værd.

Men der er godt nyt, for Torch fra Roccat er en virkelig fed mikrofon, og prisen ligger på under 800 kroner, og under hele min test har jeg været virkelig glad for den lille streamingmikrofon.

Men Roccat begår en fejl som jeg har set på mange andre mikrofoner, de lover studiekvalitet, og helt ærligt – det er altså ikke noget man kan forvente af en mikrofon til under 800 kroner, og det er da heller ikke noget Roccat Torch kan levere. Den er god – men den er ikke i en klasse så man kan kalde den for en studiemikrofon.

Anderledes design

Så lad os lige kigge lidt nærmere på mikrofonens design, for Roccat har udformet mikrofonen på en ny og spændende måde. Selve mikrofonen er ikke rund, den er nærmest flad, men derudover så skrues den fast på en base, og det er basen hvor det mest spændende ligger begravet.

Basen har tre indstillinger lige foran mikrofonen. En vælger til optagemønster, en der styrer volumen på dit monitorheadset og en der styrer gain.

Det er ret fedt at kunne styre mikrofonen direkte fra basen, og så er det ret cool at et lille ‘live’-skilt lyser op når du starter en optagelse.

Roccat Torch. Foto: Roccat

Når mikrofonen er skruet på basen sluttes de to enheder sammen med et lille medfølgende kabel, men det er også muligt at bruge mikrofonen sammen med en boom-arm, og der medfølger så en længere kabel, for base og mikrofon skal stadig sluttes sammen. Basen sluttes så igen til computeren med et medfølgende kabel, og det hele er hurtigt gjort og fungerer rigtig godt.

Jeg er dog ikke helt begejstret her, for kablet er bare ikke langt nok til min boom-arm. Jeg ender med at have kablet hængende fra boom-armen ned til basen, og det ser bare ikke godt ud.

Spændende design

Udover det flade design, så har Roccat også vagt at udstyre Torch med en spændende ‘mute’-knap. Alt du behøver gøre er at føre hånden hen over toppen på mikrofonen, og så går den med det samme på mute. Før hånden hen over toppen igen, og så bliver mikrofonen aktiveret igen.

På bagsiden af basen er det så også muligt at indstille følsomheden af mute-funktionen, samt at slå den helt fra.

Roccat har også valgt at indbygge popfiltret i mikrofonen, så du slipper for at eftermontere det, hvilket kan være besværligt, ja næsten umuligt, på basen.

Popfiltret virker faktisk ret godt, og jeg savnede faktisk ikke at få et mere traditionelt filter på. Jeg kunne dog godt have brugt en vindsok på mikrofonen, men man kan åbenbart ikke få alt.

Endelig er det også muligt at få lidt lyseffekter i mikrofonen, fordi… Roccat = Gaming, ok? Lyset er som udgangspunkt fuldkommen ligegyldigt for mig, men det bliver langt mere interessant når jeg siger at det også kan vise niveauet af gain.

For at bruge denne funktion skal du dog hente et lille program fra Roccat, og da den ikke gør andet end sikre at mikrofonen lyser, så betragter jeg det faktisk som lidt spild af plads på computeren og ikke mindst brug af computerens sparsomme ressourcer.

Virkelig god lyd

Når det kommer til lydkvalitet, så leverer Torch, langt hen ad vejen, virkelig varen. Den fanger stort set alle nuancer i min stemme ved talebrug, talen er fyldig og behagelig og meget realistisk. Ofte oplever jeg en vise metallisk og dåseagtig lyd ved billige mikrofoner, men det var ikke tilfældet her.

Så til alle former for podcast, streaming eller tale til film, så ville jeg ikke tøve med at bruge denne mikrofon. Men den er stadig et godt stykke fra at levere studiekvalitet. Jeg ville aldrig bruge den til at optage musik eller sang med, men hvem pokker vil også lige gøre det med en mikrofon til under 800 kroner, og som tydeligvis er beregnet til streaming.

Når det kommer til lyd, så nævnte jeg i starten at man kan vælge forskellige optagemønstre, og her har Torch gemt en lille overraskelse. Den har nemlig et optagemønster jeg ikke har set før: ‘Whister mode’.

Med den tilstand behøver du ikke tale specielt højt, mikrofonens følsomhed bliver øget, og det betyder at du kan lave podcasts i hjemmet når alle er gået i seng. Jeg kan rigtig godt lide den optagetilstand, og man kan lave nogle ret fede optagelser når stemmen er lav.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Roccat Torch er en rigtig fed streaming-mikrofon. Den står godt på basen foran din computerskærm, det er fedt at der er indstillinger direkte på basen, og den leverer en virkelig fed lydkvalitet ved taleoptagelser.

Kvaliteten er god, det indbyggede popfilter virker og den virker til at være en robust mikrofon.

Jeg er dog lidt irriteret over at den medfølgende ledning du skal bruge, hvis du vil montere mikrofonen på en boom-arm, er for kort, og at Roccat påstår at den optager i studiekvalitet, for det er bare ikke tilfældet.

Men som streamingmikrofon er den virkelig god, og prisen er meget attraktiv.

Du kan læse mere om mikrofonen her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3655 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?