TEST: Superfed foldbar smartphone

Den nye Galaxy Z Flip3 5G er en fed foldbar klap-smartphone med superfede funktioner, der kun har ganske få mangler

Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Foto: Samsung

Jeg har altid været vild med klapmobiler. Jeg husker min første Razr-mobil, tynd og elegant, let at have i lommen, let at åbne og lukke – jeg har savnet den lige siden.

Den nyeste version af Samsungs foldbare klaptelefon, Flip3, har dog rigtig mange af netop de egenskaber jeg var så vild med, og samtidig har Samsung formået at smide en lang række fede funktioner ned i mobilen, der netop udnytter klapfunktionen.

Jeg starter lige med klapfunktionen, som jeg er vild med. Når jeg klapper Flip3 op tager jeg automatisk et opkald, og når jeg klapper den samme, så afslutter jeg opkaldet. Fed funktion. En lille detalje dog – hvor de oprindelige klapmobiler kunne åbnes og lukkes med en hånd, så er det ikke muligt med Flip3. Jeg har store hænder, men det kræver stadig to hænder at åbne og lukke den – lidt surt.

Men jeg er stadig vild med, at mobilen er så lille når den er klappet sammen, at den uden problemer kan ligge i lommen, og at den forvandler sig til en fuld størrelse smartphone på 6,7″ når du folder den ud.

En flot skærm – og så …

Skærmen på Flip3 har faktisk en ret fed AMOLED-skærm med en opløsning på 2.640 x 1.080 på den store skærm. Den lille på forsiden er noget mindre, 1,9″ og med en opløsning på 260 x 512. Den lille skærm er faktisk ret fed, du kan bruge den til forskellige widgets, hvor du kan se tiden, temperaturen, beskeder og meget mere. Og du kan faktisk også set et udsnit af, hvad det store kamera ser – mere om det senere.

Tilbage til den store skærm – den ser virkelig godt ud. AMOLED-skærmen giver et superflot og meget skarpt billede, flotte farver med en god farvemætning. Med en opdateringshastighed på 120Hz er den vildt hurtig og meget responsiv, og det mærker du virkelig når du arbejder på den.

Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Foto: Samsung

Billedet går næsten helt til kant, og hvis du vælger et mørkt tema i Android, så ser det faktisk ud som om skærmen går helt til kant. Det giver et fedt udtryk på skærmen.

Men jeg har også et par indvendinger omkring skærmen. For en foldbar skærm har en stor udfordring – folden. Uanset hvad så skal skærmen jo folde sammen, og jeg er ligeglad med, hvad Samsung siger, så kan man altså ikke folde glas sammen. Jeg ved ikke hvilket polymer de bruger, men glas er det ikke.

Når du folder skærmen sammen så kommer der en fold, og den kan du mærke når du folder skærmen ud igen. Samtidig er det tydeligt at det ikke er ægte glas der pryder skærmen, der er en lidt større gnidningsmodstand som du mærker når du betjener skærmen. Og sammen med folden midt på skærmen trækker det altså lidt ned i bedømmelsen når det kommer til design og eksklusivitet. Og med et prismærke på lige over 8.000 kroner skal den altså være eksklusiv.

Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Foto: Samsung

Lynhurtig mobil

Når det så kommer til ydelse er der ingen tvivl om at Samsung har processoren Snapdragon 888 Octa-Core, er en hurtig fætter. Jo jeg har set en hurtigere mobil, men det har så også været en dyrere mobil. Jeg synes faktisk at Flip3 gør det virkelig godt.

Den afvikler apps lynhurtigt og de åbnes lynhurtigt. Det er en fornøjelse at arbejde med mobilen, og den gode ydeevne går igen når du arbejder med kameraet. Kameraet starter med det samme, og billeder tages i samme sekund du klikker på knappen.

Genial brug af folden

Hvor Samsung virkelig har begået en genialitet, er måden de bruger foldefunktionen på. Hvis du ser billeder fra galleriet, eller en video og du så folder mobilen sammen i en vinkel på 90 grader, så deler skærmen sig automatisk op, så du får videoer eller billeder i den øverste del af skærmen, og værktøjer eller menuer i bunden.

Det er virkelig en fed detalje, og det virker bare virkelig fedt. Jeg blev hurtig glad for den funktion og jeg nød at bruge den når jeg kiggede billeder igennem, og måske lige skulle lave en hurtig redigering i dem.

Men der er et par funktioner mere du får med foldefunktionen. Du kan nemlig også dele hovedkameraets indhold på den lille skærm, og derved kan dem du filmer eller fotograferer se sig selv på skærmen. Det kan naturligvis også bruges, hvis du skyder en video med dig selv, og gerne vil bruge det gode kamera, og lige vil være sikker på at du nu også er i fokus.

Det er tydeligt at Samsung har gjort meget for at udnytte klapfunktionen på mobilen, og det er jeg ret vild med – det giver bare lige et ekstra plus til denne fede mobil.

Fedt kamera

Endelig er der så det mange betragter som det vigtigste i en smartphone – kameraet. Her har Samsung udstyret Flip3 med 2 objektiver på bagsiden, begge på 12MP – et vidvinkelkamera og et ultravidvinkelkamera.

Der findes naturligvis bedre kameraer i en smartphone, men Samsung har nu gjort rigtig godt arbejde med Flip3.

Kameraet har alle de funktioner vi kender fra Samsung, fx ‘Tag et’, hvor du faktisk filmer og så skaber kameraet en række billeder du kan vælge mellem.

Jeg holder meget af at tage nærbilleder og ikke mindst billeder af træer, blomster og tilsvarende. Flip3 gør det virkelig godt, gode detaljer i billederne og flotte, naturlige, farver og dejlig skarpe billeder.

Kameraet har en meget god HDR-funktion, så selv modlysbilleder var helt i skabet, noget der ellers kan være svært.

Naturligvis er der ikke nogen zoom der er værd at snakke om, men det betragter jeg som en mindre ting – jeg bruger sjældent zoom. Det er ‘nice to have’, men ikke ‘need to have’.

Lad mig lige slutte af med batteriet, der nok er en anelse for småt. 3.300 mAh er ikke helt hvad jeg havde forventet. Med en skærm i den størrelse og med den lysstyrke den har, dræner den faktisk batteriet ret hurtigt. Under min test kunne jeg kun lige præcist bruge den en hel dag – og det er lige i underkanten. Så et større batteri tak.

Bedømmelse

Samlet vurdering 95%

Jeg er vildt begejstret for Samsung Galaxy Z Flip3 5G. Flip-funktionen er virkelig god, den giver mobilen en række vildt fede funktioner.

Designet er super fedt, den er måske lidt for tyk når den er foldet sammen, og den er svær, eller rettere nærmest umuligt, at åbne med en hånd, og det er en skam.

Kameraet er i top, tager gode billeder og har alle de funktioner vi kender fra Samsungs andre mobiler.

Hurtig mobil men med et batteri der burde have været lidt hurtigere.

Galaxy Z Flip3 5G er klart en smartphone jeg kunne bruge, og klart en anbefaling værd.

Du kan læse mere om Galaxy Z Flip3 5G her.

Udvalgte priser Galaxy Z Flip3 5G 256GB-versionen

About Lars Bennetzen 4127 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?