TEST: Fed dækning og høj hastighed i Orbi WiFi 6 system

Orbi WiFi 6 er et fedt netværkssystem til hjemmet. Dækker utrolig godt og giver en virkelig god netforbindelse. Men i min test var der alligevel visse problemer der forhindrer topkarakter

Orbi Wifi 6. Foto: Netgear

Jeg bor i et hus, hvor det kan være svært at skabe en fornuftig WiFi-dækning. Let langt hus bygget tilbage i 70’erne med masser af træ i konstruktionen gør at mange netværk bare har problemer.

Så jeg var ret spændt da jeg opsatte det nyeste Orbi WiFi 6-system i hjemmet. Et Tri-Band Mesh-system, der lover op til 6Gpbs hastigheder og let opsætning og ikke mindst håndtering direkte fra en app på mobilen.

Så jeg pakkede med stor forventning systemet, der består af en router og en satellit ud, og for at give systemet de bedste muligheder, så læste jeg faktisk den, lille, manual der fulgte med. Den siger nu ikke så meget – primært at jeg skal hente Orbi-app’en ned og følge vejledningen i den.

Svært at komme i gang

Men det var så her at jeg fik det første problemer. Altså ikke med at hente app’en, det gik let nok. Men da jeg startede app’en gik det hurtigt galt. App’en fandt hurtigt routeren, som var den første jeg skulle slutte til ifølge opstartsguiden i app’en, og herefter informerede den mig om, at jeg allerede havde sat Orbi-systemet op, og at jeg skulle indtaste mine login-detaljer for at komme videre med opsætningen.

Jeg har i min tid opsat flere både Netgear- og Orbi-netværk, men dette var altså helt nyt – jeg pakkede det direkte ud fra boksen, og brød adskillige forseglinger i processen – så dette system var virkelig nyt. Ikke desto mindre kunne jeg ikke komme videre.

Jeg prøvede så at logge ind med alle de login-detaljer jeg kunne komme i tanke om – det virkede ikke. Jeg forsøgte så at nulstille koden, hvilket der er en funktion til. Der kom så nogle sikkerhedsspørgsmål, og det var klart mine – jeg kendte dem ganske fint – problemet var blot, at svarene ikke blev godkendt. Og da det var spørgsmål som “hvad hedder din bror” og “Hvad hed gaden du voksede op på”, så var jeg slet ikke i tvivl om hvad jeg skulle svare – men det var nu lige meget, den ville ikke nulstille noget som helst.

Der hang jeg så – jeg kunne ikke komme videre. Adskillige internetsøgninger senere, fandt jeg ud af, at det var muligt at komme direkte ind i routeren og nulstille den der, hvis jeg brugte et kablet forbindelse. Så det gjorde jeg så, og fik så endelig mulighed for at starte forfra med routeren. Det er så bare ikke beskrevet nogle steder, og jeg kender ikke mange der har lyst til at bruge SÅ meget tid på en router som jeg måtte i dette tilfælde.

Nu blev jeg så rigtig nysgerrig, og da jeg blev spurgt om jeg ville oprette nogle sikkerhedsspørgsmål så jeg kunne nulstille kodeordet, sagde jeg naturligvis ‘ja’. Noterede såvel spørgsmål som var ned, og prøvede så igen at nulstille mit kodeord, ganske som før.

Det var temmelig nedslående – for jeg endte præcis samme sted som før. Processen godkendte ikke mine svar på sikkerhedsspørgsmålene, heller ikke selvom det faktisk var copy& paste fra hvad jeg lige havde tastet ind – se det kan godt være at sikkerheden er høj, men dette var latterligt.

Nuvel – jeg fik sat min router op, og herefter skulle jeg så blot tilslutte satellitten, og så var systemet klart.

Begrænset funktion i app’en

Se hvis jeg ikke havde været ude i de første problemer, så ville jeg have sagt at processen gik let – men det gjorde jo ikke i mit tilfælde. Og at jeg ikke kunne genskabe/nulstille kodeordet var bare katastrofalt.

Nuvel, nu havde jeg sat systemet op med et netværksnavn og et gæstenetværk. Nu ville jeg så bare gerne lidt videre – jeg kan nemlig godt lide at have to separate netværk til mine enheder. Et til 2,4GHz og et til 5GHz. Men det kunne jeg så ikke finde i app’en.

Så jeg loggede ind på routeren fra min browser, men der kunne jeg heller ikke dele netværket op. Der kører skam 2 netværk, et på 2,4 og et på 5GHz, men de har samme SSID, og derved fremstår de som et netværk. Det har klart fordele, men også ulemper. Fx kan jeg ikke tvinge enheder til et bestemt netværk, og i min hjem, har jeg altså flere enheder der helst skal køre på 2,4 og andre der helst skal køre på 5GHz.

Den option findes så bare ikke i dette system. Jeg søgte så flere gange på det på nettet, og fandt et par work-arounds, der så ikke virkede. Jeg måtte leve med at have et enkelt SSID i hjemmet.

Ellers er det faktisk en ret fed app der følger med, og jeg behøver ikke være på samme netværk for at kunne betjene netværket, jeg kan nemlig så en “access everywhere” funktion til, der gør at jeg har adgang til det, også når jeg ikke er på netværket.

Fra app’en kan jeg så se, hvilke enheder der er på netværket, og slå dem til og fra som jeg har lyst til. Jeg kan også få et netværksoverblik, og se, hvilke enheder der er koblet til router hhv. satellit og jeg kan lave nogle enkel indstillinger på mit netværk, så som ændre navn og kodeord, både til det almindelige netværk og gæstenettet.

Jeg kan også få en QR-kode jeg kan bruge til at dele adgang til nettet med, eller jeg kan vælge at dele via et link – det er faktisk en ret fed lille funktion.

Så er der også muligheden af at teste mit netværks hastighed direkte på routeren, og jeg kan måle trafikken på netværket. Hvis jeg gerne vil, så kan jeg også abonnere på Netgears eget Armor-system, så jeg får et ekstra lag af sikkerhed ned på mit netværk.

Fedt netværk

Der er en række funktioner mere, hvis jeg logger ind via browseren, men det er kun nørder som mig der synes det er sjovt. Jeg kan stadig ikke dele netværket op, men jeg får adgang til en række avancerede funktioner på netværket, så som portforwarding og mere, som kan være interessant for de meget tekniske.

Jeg testede så netværkets hastighed og dækning, og her blev jeg virkelig imponeret. Jeg fik en fed dækning i hele huset, selv uden satellit, og når den blev sluttet til, så rakte dækningen faktisk også langt ud i min have, og med fuld drøn på i hele netværket. Det er tydeligt at mærke at det er et mesh-netværk, for jeg fik ikke den traditionelle degradering af netværkssignalet som jeg ellers oplever.

Hastigheden var også høj. Internt i huset fik jeg hastigheder på omkring 5-600Mbps, hvilket måske lyder som om det ikke lever op til det 6Gbps, men det er ikke helt tilfældet. For at opnå så høje hastigheder, så skal jeg også have enheder der understøtter det, og min mobil klarer altså ikke så høje hastigheder.

Netværksforbindelsen ud af huset ligger på næsten 1Gb, og det var også hvad jeg kunne måle på routeren. Så jeg var mere end tilfreds med såvel hastighed som kvalitet af nettet, og stabiliteten var ligeledes fantastisk. Jeg har ikke oplevet udfald på netværket i testperioden, og det er ellers noget jeg oplevede fra tid til anden.

Jeg har omkring 30 enheder på nettet, og selvom alle bruger netværket meget, så var der ikke kapacitetproblemer, og det skal Orbi virkelig roses for.

Netgear/Orbi hjalp ikke

Jeg prøvede at kontakte Orbi, både via den almindelige support, og via den adgang jeg som journalist har til dem. Men det hjalp ikke noget. Først var det en forkert afdeling der svarede, og de mente at systemet nok skulle kunne dele netværket op, men de troede at det var det professionelle netværk jeg testede.

Jeg blev så henvist til den afdeling der har med konsumerprodukter at gøre, og det svarede aldrig tilbage. Jeg fik heller aldrig svar fra supporten på min henvendelse omkring nulstilling af kodeord, og det frustrerede mig ret meget.

Bedømmelse

Samlet vurdering 90%

På det tekniske niveau ville jeg godt have givet Orbi WiFi 6 langt højere karakter, for det er et fedt netværk. Men det var besværligt at få systemet til at virke, og det er ikke ok at jeg ikke kan dele netværket op i to forskellige SSID’er. Supporten skal også svare, og hjælpe, når det kommer til at få nulstillet kodeord, det kan ikke være meningen at jeg ikke kan nulstille min egen router.

Men for pokker netværket virker bare. Fantastisk hastighed og imponerende rækkevidde mens det samtidig er klippestabilt.

Selve routeren er langt pænere end routere ellers er, og det er klart en router der kan tåle at stå fremme i dagligstuen.

Læs mere om routeren her.

De bedste priser lige nu

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3429 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?