TEST: To headset fra B&O på godt og ondt

Beoplay E8 og H9 er to forskellige headsets fra den danske lydproducent Bang & Olufsen formår både at imponere og skuffe

Beoplay H9 og E8. Foto: Bang & Olufsen

Jeg har haft fat i to spændende headsets fra danske Bang & Olufsen, E8 3rd Generation og H9. Det første er et helt trådløst in-ear-headset og det andet er et over-ear-headset. Og hvor jeg som udgangspunkt er ret glad for begge, så er der altså også ting der generer mig ved dem. Men lad mig med det samme sige, at jeg klart er mest begejstret for H9 – det lille in-ear-headset har nogle problemer jeg ikke rigtigt kan leve med.

Lad mig starte med designet, for begge headsets har et rigtig godt, og meget klassisk, B&O-design. Det store over-ear headset, H9, har et fedt design, hvor ørekopperne er fremstillet i et memory foam, hvor designerne har lagt et lækkert lammeskind henover. Samtidig er hovedbøjlen belagt med okselæder, hvilket alt i alt giver et superfedt design.

E8 har et mere traditionelt design – hvor meget kan du også lige gøre med et in-ear-headset. Hvad jeg dog her er lidt ked af er, at de er ret store, og jeg har altså set, og hørt, væsentligt mindre headset, der stadig lyder fortrinligt. Når jeg har E8 i øret, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, at det mindre lidt om de gamle tegninger af Lucky Luke, hvor han har patroner i øret for at dæmpe lyden.

Her har designerne så i stedet lagt lidt energi i selve etuiet, hvor det har fået en belægning i skind, der give det et ganske elegant udseende. Det ser da også pænt ud, når det står fremme på den trådløse oplader og får strøm, men ellers vil etuiet jo nok mest af alt befinde sig i lommen, ikke?

Når det så kommer til at have de to headsets på, så er det meget komfortabelt at have E9 på, selv i længere tid, og også selvom du har briller på. Men E8 har altså et lille problem.

Hvis du vil have den bedste forsegling af lyden, så skal du bruge de memory skum-dutter der er med. De trykkes sammen, og udvides i dit øre. Teorien er, at varmen så sikrer at de giver den optimale pasform.

Beoplay H9 3rd Gen. Foto: Bang & Olufsen

Jeg oplevede dog, at jeg ret hurtigt fik ondt i øret at af have dem på, og jeg kunne ikke holde ud at have dem på så længe ad gangen som jeg gerne ville.

Jeg kunne naturligvis godt bruge de silikone-dutter der var med, men de skaber bare ikke samme gode forsegling, og det går så udover lydkvaliteten – som i forvejen er udfordret, men det kan du læse mere om herunder.

Så her var valgte for mig mellem to ikke gode løsninger, og det frustrerede mig.

Godt og skidt om lyden

Så er det blevet tid til at vende opmærksomheden mod lyden i de to headsets – det er jo trods alt det vigtigste ved et headset. H9 er klart det headset af de to med den bedste lyd.

“Jamen Lars – det er jo også et over-ear-headset til den dobbelte pris”…

Og ja det er rigtigt, men det tager jeg med i min betragtning. Jeg forventer en markant bedre lyd i H9 end i E8. Omvendt så ved jeg, hvad et in-ear-headset kan levere, og det kommer også med i min betragtning.

H9 har hvad jeg vil kalde en meget klassisk B&O-lyd. Det leverer en fyldig mellemtone, som er med til at skabe en fed fylde i musikken, og diskanten er bare lige i skabet, og afrunder på god måde musikken, og kæler for lydbillede, og bassen er behageligt og lægger en god bund uden at virke påtrængende.

Her går det ikke så godt for E8. Mellemtone og diskant er ganske fine, men det er også det letteste at lave med en lille driver. Noget helt andet er, når bassen skal være god, og du kun har 5-6mm at gøre godt med. B&O kommer da heller ikke helt i mål her. Headsetttet kan bare ikke levere en bas der formår at lægge en god bund.

Beoplay E8 3rd Gen. Foto: Bang & Olufsen.

Naturligvis skal bassen ikke være så markant at trommehinderne klapper sammen i midten af kraniet på dig, men den skal omvendt også være markant når jeg lytter til musik, hvor bassen spiller den afgørende rolle.

E8 leverer derfor et noget tyndbenet lydbillede, og det kan jeg bare ikke rigtigt have.

Træghed og mærkelig app

Jeg slutter lige af med at kigge på den indbyggede træghed der er i begge headset, og så skal jeg også lige vende den app der styrer begge headsets.

H9 kan du styre direkte på ørekopperne, fx så kan du skrue op og ned for lyden ved at køre fingeren i en cirkulær bevægelse. E8 skruer du op og ned for, ved at holde fingeren inde på venstre hhv. højre ørekop.

Men for begge gælder det, at der er en vis træghed, så når du vælger at skrue op eller ned, så går der lidt inden headsettet reagerer. Det betød at jeg ofte kom til at skrue for højt op, eller ned, og det irriterede mig en del. Specielt når jeg kom til at skrue for højt op, hvilket kan være en smertefuld oplevelse med et in-ear-headset.

Når jeg så vender blikket mod den app du bruger til at styre og justere headsettet med, så er der altså nogle designere der har tænkt lidt for kreativt.

Der er en slags equalizer, men i stedet for at være områder du kan skrue op og ned for, så er det et hjul, hvor du skal flytte en markør i midten, og finde det område, hvor du får den bedste lyd.

Se det er bare underligt – jeg vil altså kunne justere bassen uden at risikere at rode ved de indstillinger af diskanten, som jeg lige er blevet glad for. En virkelig underlig måde at indstille lyden på.

Derudover er der en række forudindstillede lydprofiler du kan bruge, og hvis du har mod på det, så kan du tilrette dem med hjulet.

Bedømmelse Beoplay H9 3rd Gen

Samlet vurdering 75%

Jeg kan godt lide lyden i headsettet, den er super god. Design og komfort er også rigtig god, og her skal designerne i Struer altså have ros. Men samme roser kan jeg ikke give når det kommer til betjening eller justering af headsettet.

Trægheden er underlig, og burde ikke være der, og app’en er bare mærkelig, og du kan ikke rigtigt undvære den.

Læs mere om H9 3rd Gen her.

Bedømmelse Beoplay E8 3rd Gen

Samlet vurdering 65%

Her vil jeg godt henstille til, at B&O kigger nærmere på, hvad deres konkurrenter kan levere når det kommer til helt trådløse in-ear-headsets. Det kan klart være mindre, og jeg er altså ikke begejstret over, at det kan gøre ondt at have det i øret, eller at du skal bruge silikonepropper for at undgå ømheden i øret, men så mister musikvalitet.

Bassen kunne være bedre, og som jeg før har nævnt så er app’en bare virkelig underlig.

Læs mere om E8 3rd Gen her.

De bedste priser lige nu på H9

De bedste priser lige nu på E8

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3168 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?