Masser af nyheder fra Apple

Apple har lige afholdt deres årlige kæmpelancering i Washington, og der blev der lanceret en imponerende mængde af nyheder, blandt andet nye iMac, MacBook Pro, iPads og listen er lang

Vanen tro så samler Apple sammen til deres store lancering i USA, og i år var det ingen undtagelse. Vi har samlet opdateringerne i denne artikel, så du kan læse om alle de større nyheder her.

Nye iMacs og MacBook Pros

iMac-modellerne er blevet opdateret, så de nu har fået tre gange så kraftfuld grafik, hurtigere processorer, Thunderbolt 3, hurtigere lagringsmedier og lysere Retina-skærme.

Samtidig har Apple udstyret de nye iMacs med 4K-Retina skærme og separat grafik til 21,5” iMac-modellen.

Processoren i den nye iMac er Kaby Lake, og den har en hastighed på op til 4,2 GHz med Turbo Boost på op til 4,5 GHz, og nu understøtter den dobbelt så meget hukommelse som den forrige generation.

mac-sierra-homescreen

Fusion drive er levet standardudstyr på alle 27”-konfigurationer og på de eksklusive 21,5”-model. SSD-enhederne er 50% hurtigere, og som nævnt så har de alle Tunderbolt 3.

iMac har fået den nye Radeon Pro 500-grafik med op til 8 GB vRAM, hvilket gør den optimal til både spil og grafisk arbejde.

Det hele understøtter af, hvad Apple kalder for den bedste Mac-skærm nogen sinde, en skærm som er 43% lysere med 500 mits, og den understøtter 1 milliard farver.

Den nye 13” MacBook Pro har også fået Kaby Lake-processoren på op til 3,5 GHz, og med Turbo Boost på op til 4,0 GHz. Mens 15”-versionen har går op til 3,1 GHz med Turbo Boost på op til 4,1 GHz, og så har den fået separat grafik med mere videohukommelse.

Og nu vi er ved det – 13” MacBook Air leveres med en 1,8 GHz processor.

Alle disse computere skulle være på markedet allerede, men priserne er ikke oplyst – måske fordi de i høj grad afhænger af konfigurationen. Men rygterne vil vide, at iMac kommer til at koste et godt stykke over 20.000 kroner, og MacBook Pro fra omkring 15.000 kroner for den mindste version. Vi ved at 13” MacBook Pro får en prisseddel på 11.499 kroner.

iMac Pro

Sammen med iMac har Apple nu også lanceret en iMac Pro, som er en professionel version af den klassiske iMac. Den har en 27” Retina 5K skærm, en Xeon-processor med op til 18 kerner og så leverer det grafiske system op til 22 teraflops.

Den har fået et nyt splinternyt termisk design, der giver den op til 80% mere kølekapacitet.

Gpu’en er Radeon Pro Vega, og Apple lover en grafisk ydeevne på op til 11 teraflops til 3D-rendering i realtid og ved half-precision levere den en ydevne på 22 teraflops.

Denne nye computer kommer til butikkerne til december, og den kommer til at koste på den anden side af 30.000 kroner for den mindste konfiguration.

new_2017_imac_pro_dark_grey_front

Nyt iOS på vej

Der var også godt nyt til iOS-folket, for iOS 11 er på vej, og rammer din iPad eller iPhone til efteråret. Apple selv betegner det som den største softwarelancering til iPad nogensinde, hvor augmented reality bliver en del af de mange hundrede opdateringer der kommer i det nye iOS.

iOS 11 lover en mere effektiv multitaskingsfunktion, en ny Arkiver-app og flere nye måder at bruge Apple Pencil på.

ipad-pro-draw-colors

Men mest spændende er det nok at Augmented Reality bliver tilgængeligt på iPad-platformen, hvlket betyder, at udviklerne nu kan lave apps, som lader brugerne placere virtuelt indhold oven på scener fra virkeligheden.

Men det er altså ret interessant at der kommer en ny Dock til personlig tilpasning, som giver hurtig adgang til enhver skærm til de apps og dokumenter du bruger mest, og en app-skifter i der gør at du kan skifte mellem parvise apps der bruges i Split View og nu også Slide Over.

Så kommer der nogle opdateringer til Siri, så den skulle fungere mere effektivt og naturligt, og der kommer professionelle funktioner i Kamera og Fotos.

Rent trafiksikkerhedsmæssigt så kommer der en funktion, så iOS 11 automatisk kan registrere når du kører bil. iOS kan så indstilles til automatisk at slå ’Forstyr ikke’ funktionen til, så du ikke får beskeder eller opringninger under kørsel, og lige er nødt til at tjekke dem – hvilket du jo aldrig kunne finde på – vel?

Der er mange flere nye funktioner i iOS 11, men dette var nogle af de mere spændende.

Nyt macOS

Det er ikke kun iPad og iPhone der får nyt operativsystem, og så Mac-computere får en opdatering via operativsystemet. macOS High Sierre er på vej, og det er i meget høj grad rettet mod folk der arbejder med grafik og video.

Der er nemlig kommet understøtning af High-Efficiency Video Coding (HEVC), H.265, der giver mulighed for videostreaming og afspilning af 4K-videofiler samtidig med at filerne er 40% mindre end den nuværende H.264-standard.

Så kommer macOS med en forbedret version af Apples filsystem (APFS), som lover forbedret ydeevne og datasikkerhed, med Virtual Reality muligheder og et hav af flere forbedringer, blandt andet i udnyttelsen af gpu’ens hestekræfter.

Mange apps er også blevet forbedret blandt andet Fotos, hvor du vil kunne redigere Live Photos og tilføje effekter til dem. Safari får en opdaterig med ny ’Læser’-tilstand, blokering af sporing af dine online-aktivitet og meget mere. macOS High Sierre skulle komme til efteråret til en gratis opgradering.

Nye iPad Pro-modeller

Vi kan også se frem til nye iPad-Pro modeller – allerede nu faktisk. For de nye 10,5” og 12,9” iPad Pro kan allerede nu bestilles og skulle kunne leveres til kunderne allerede i næste uge.

Noget af det nye vi kommer til at se på de nye tabletter er en skærm med noget Apple kalder for ProMotion-teknologi. Retinaskærmen får en opdateringsfrekvens på op til 120Hz, som giver et meget flottere billede og kortere responstid ved animeret indhold, og Apple Pencil bliver endnu mere responsiv med ProMotion, på grund af en latenstid på sølle 20 millisekunder. En yderligere effekt af ProMotion er, at den også bruger mindre strøm, fordi den automatisk opdatere skærmen opdateringsfrekvens i forhold til indholdets bevægelser.

ipad-pro-family-black

De nye iPad Pro-modeller får også den helt nye A10X Fusion-chip, en 64bit-processor der skulle give en ydelse der er bedre end mange laptops på markedet i dag. Den indeholder en 6-kernet cpu og en 12-kernet gpu, så det er næppe processorkræfter den nye modeller kommer til at mangle.

Kameraet er blevet opgraderet til 12MP med optisk billedstabilisering, og et 7MP FaceTime HD-kamera. Lydsystemet der allerede var godt i den tidligere iPad Pro, er også blevet opdateret, og så understøtter modellerne 802.11ac trådløst netværk.

Som sagt så er modellerne allerede klar, og priserne ligger fra 5.599 kroner for en 64GB 10,5” model (WiFi-versionen) og op til 8.199 kroner for 12,9”-versionen med WiFi og plads til simkort.

Nyt OS til Apple Watch

For dem der bruger Apple Watch er der også nyheder, nemlig watchOS 4, som kommer med en Siri-urskive, aktivitets coach og en ny musikoplevelse.

watch_os_fitness_interface

Den nye Siri-urskive er proaktiv og har de oplysninger som brugeren oftes har brug for i løbet af en dag. Et eksempel er, at når du løfter hånden, så opdateres oplysningerne på skærmen dynamisk efter tidspunkt på dagen, daglige rutiner og relevante data fra apps som Aktivitet, Alarmer, Vejrtrækning, Kalender, Kort, Påmindelser og Wallet.

Der er også kommet et stort fokus på fitness og træning, hvor app’en Aktivitet nu har fået en avanceret coach der individualiserer beskeder til dig, så du lettere kan nå dine mål. Blandt andet kommer der hver morgen en personlig tilpasset besked om, hvor tæt du er på at nå et givent mål eller lignende.

Hvis vi bliver i fitness-verdenen, så er der en opdateret app, Træning, der nu indeholder automatiske indstillinger til svømning i pool og nye bevægelses- og pulsalgoritmer til HIIT-træningspas.

Apple lancerer også GymKit, som er en funktion der gør at du kan bruge dit foretrukne cardioudstyr sammen med Apple Watch.

Opdateringen til Apple Watch kommer i løbet af efteråret, og den glæder vi os også rigtig meget til at se.

Helt nyt produkt

Det blev også til et helt nyt produkt, nemlig HomePod som er Apples musikhøjttaler til hjemmet. Apple lover – ikke overraskende – at den levere en fantastisk lyd (det vil vi så glæde os til at teste), og så orienterer den musikken i forhold til placering i rummet, så lydbilledet indstilles automatisk.

Den er naturligvis bygget til at fungere sammen med et abonnement på Apple Music, men det er ikke et krav.

HomePod har en stor bashøjttaler, syv stråledannede diskanthøjttalere og retningsstyring af lyden.

HomePod fungerer sammen med Siri, og du kan tale til den og sige at en given sang er god, hvorpå Siri husker det, og på sigt vælger de sange ud som du godt kan lide.

homepod-white-shelf

Som en del af Apples økosystem, så kan du sende beskeder, få opdatering om nyheder, sport og vejret, og betjene enheder i Apple HomeKit-familien direkte fra HomePod.

Den dårlige nyhed er, at selvom HomePod rammer markedet til december, så er det i starten kun i Australien, Storbritannien og USA. Hvornår den kommer til Danmark ved vi endnu ikke.

Læs også:

Næste version af Android er kraftigt inspireret af... Den nye version af Android blev for nyligt vist på en Android udviklerkonference, og en af de store nyheder måden du navigerer på. Den nye måde at nav...
TEST: iPad 9,7” vs MediaPad M5 Der er ingen tvivl om at den mest udbredte tablet i Danmark, og måske verdenen, er en iPad. Om det så er en iPad Pro, iPad 9,7” eller en ældre version...

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2039 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?