Test: To headsets fjerner støjen på kontoret

De to headsets vi har testet denne gang er Sennheiser MB660 og Jabra Evolve. To headsets der er rettet mod kontorbrug, og som begge kan fjerne støj. Begge gør et fantastisk stykke arbejde, men der er stadig forskel på de to

Det er vigtigt for os at slå fast, at denne test er ikke en sammenlignende test mellem de to headsets. Det ville ikke være fair at lave en direkte sammenligning mellem de to, da der er store forskelle i pris og teknologi.

Når vi alligevel kigger på dem i en og samme test er det fordi de begge er rettet mod folk der arbejder på kontor og begge er såkaldte UC, Unified Communications, headsets.

Sennheiser MB660 er et bluetooth headset, med mulighed for at bruge ledning, mens Jabra Evolve udelukkende er et kablet headset, der dog både kan bruges til usb-stik og jack-stik. Begge har noise cancellation, men de arbejder efter hvert sit princip, og begge er også over-the-ear som også kan bruges til opkald.

Et stort og et mindre headset

Det første headset vi kiggede nærmere på var Jabra Evolve, et meget stort headset der let dækker øret.

Jabra Evolve er beregnet til at blive koblet til en computer og brugt som et UC-headset, men det kan også sluttes til via et jack-stik. Men i så tilfælde virker mikrofonen ikke, men det vil stadig fungere som et traditionelt headset.

Jabra Evolve 80

Jabra Evolve 80

Rent designmæssigt er Jabra Evolve meget klassisk. Store ørepuder og en meget stor bøjle der går hen over hovedet.

Der er en ekstern mikrofon, der kan køres op så den ikke ses, og når den skal bruges, kan den placeres nede foran munden igen.

Mikrofonen er meget fleksibel og virker rigtig durabel.

Dernæst kom turen til Sennheiser MB660. Med det samme var der en stor forskel at se på de to headset. Det var tydeligt at MB660 næsten koster det dobbelte. Det er mindre og meget elegant.

Når det skal pakkes sammen, kan man folde ørepropperne ind så det let kan være i den medfølgende transportæske. Det er for resten også måden man tænder og slukke for MB660 på – man vrider lige ørepropperne en gang. En rigtig smart måde, og så slipper man for at have en knap til tænd og sluk.

MB660 er et bluetooth-headset men der medfølger også et kabel så det kan tilsluttes til jack-stikket på din smartphone, tablet eller computer. Herudover medfølger der også en usb-ledning så du kan lade headsettet op, og der er en adapter så du kan bruge headsettet på de fly der stadig kræver et dobbeltstik.

Sennheiser MBB 660

Sennheiser MBB 660

God komfort i begge

Vi brugte begge headsets gennem længere tid for se, hvordan komforten var når de blev brugt på over en hel dag, og helt generelt var vi meget glade for begge headsets.

Jabra Evolve er klart det der trykker hårdest på hovedet, men trods det så er det behageligt at have på, selv i længere perioder ad gangen. Også selvom du måtte have briller på, og det i sig selv er lidt af en bedrift.

Men, og der er et lille men, det bliver alt for varmt at have det på i længden, og det tæller lidt ned. Det kan også virke voldsomt at have på, og mikrofonarmen lægger man ofte mærke til ud af øjenkrogen, og kan virke irriterende. Men husker du at slå den helt op langs bøjlen, ses den så ikke.

Sennheiser MB660 trykker ikke helt så meget på hovedet, og er vildt behageligt at have på. Vægten er lav og der er absolut ingen problemer i at have briller på når du bruger headsettet.

Samtidig bliver der ikke specielt varmt under ørepuderne, og det betyder at selv om du bruger det i meget lange perioder ad gangen, er det behageligt at have det på.

Jabra Evolve 80

Jabra Evolve 80

To former for støjdæmpning

Begge headsets er blevet testet både i den traditionelle kontorsituation, hvor de skulle lukke støj ude på arbejdsdagen, og så blev de også testet med musik, for at se, hvor gode de var til at levere et godt stykke musik når de nu fjernede støjen ude fra.

Men fordi MB660 er et bluetooth-headset, blev det også brugt væk fra kontoret og ikke mindst på en længere flyrejse, hvor vi testede evnen til at lukke flystøj ude og levere lyden til de film der nu blev vist på rejsen.

Der er ingen tvivl om, at begge headsets løser opgaven med at lukke støj ude. Faktisk så er er Jabra Evolve ret effektiv til opgaven. Dens Active Noise Cancellation er helt i top, og det skum som ørepuderne er lavet af, leverer en super god passiv støjdæmpning.

Du skal dog være klar over, at netop fordi der bliver skabt så effektiv en støjbarriere kommer man også hurtigt til at føle sig som om man sidder i en osteklokke.

Sennheiser har arbejdet lidt videre med aktiv støjreducring, og har med MB660 introduceret Adaptiv Noise Cancellation, og det fungerer lidt anderledes end den traditionelle aktive støjreducering.

MB660 analyserer omgivelserne og tilpasser støjreduceringen til det. Samtidig så bruger MB660 de indbyggede mikrofoner, såvel dem udenpå som dem inden i ørepropperne til at skabe et virtuelt rum, så du ikke få den ’osteklokke’-følelse som aktiv støjreducering kan give.

Effekten er imponerende i MB660, og rumfølelsen er meget overbevisende. Det er med til gøre det behageligt at have headsettet på i længere perioder, og den utrolige bløde skum som ørepropperne er lavet af, øger kun oplevelsen.

Begge headsets leverer en overbevisende lyd når det kommer til musik. Jabra Evolve har en super god lyd, med en klangfuld bas, en fyldig mellemtone og en skarp diskant. Det samlede lydbillede er fint og det er en fornøjelse at lytte til musik på Jabra Evolve.

Sennheiser MB660 er et suverænt headset når det kommer til musik. En fyldig musik fylder dit øre når du lytter til musik, og du fanges hurtigt ind i musikken. Endnu bedre bliver det når du bruger den medfølgende app, for heri kan du indstille musikken ned til mindste detalje.

Vi kommer ind på app’en senere, og skal blot sige, at ved at bruge dens funktioner, kan du tilpasse musikken bedre end vi har oplevet før, og det afspejles i den musik du hører.

De specielle funktioner

Begge headsets har et par specielle funktioner som klart øger deres værdi som headset – specielt når det kommer til kontorbrug.

Jabra Evolve har blandt andet et såkaldt ’busylight’, et rødt lys du kan tænde og derved signalere overfor dine kolleger at du er optaget og ikke vil forstyrres. En fed funktion som vi virkelig har savnet i andre headsets.

Sennheiser MB 660

Sennheiser MB 660

Det er også udstyret med en ’lyt med’-funktion, så du med et klik på den højre ørekop kan lukke op for lyden og høre med i, hvad der sker uden om dig.

Endelig har det en sej funktion som Jabra kalder for ’Call Transfer’. Den går ud på, at hvis du har gang i et Skype-opkald, så kan du over føre det fra din computer til din smartphone, blot ved at trække jack-stikket ud af kontrolboksen og sætte det over i din smartphone. Og det virker. Den funktion har virkelig imponeret os, og den øger funktionaliteten utrolig meget når vi snakker om et headset til kontor brug.

Sennhesier MB660 har også en række specielle funktioner. Her kan du også lytte med til omverdenen ved at dobbelt klikke på den højre ørekop. Hvis du swiper op skruer du op for lyden og når du swiper ned, ja så skruer du ned for lyden. Swipe bagud og du afspiller det forgående nummer og swipe fremad, og så springer du et nummer frem.

Den betjening bliver man hurtigt vant til, og det er dejligt let at bruge i praksis.

En anden ting der virkelig har imponeret os under testen af MB660 var den medfølgende app. Den tilfører en mængde nye funktioner til headsettet, ikke mindst muligheden for at tilpasse lyden til den musik du hører.

Dels er der en række indstillinger du kan vælge, eller du kan indstille den indbyggede equalizer selv. Det kan du gøre gennem en række spørgsmål i stil med ”er A eller B bedst?” og efter omkring 10 spørgsmål, har du indstillet headsettet præcist til dine præferencer.

Der er også et par effekt-indstillinger du kan tilføre, f.eks. ’movie’, ’room’ og flere andre. Dem kan du både tilføre fra app’en eller du kan klikke på knappen der sidder på headsettet.

Endelig har du mulighed for at ændre på støjdæmpningsniveauet. Skal det være meget aggressivt, eller mindre aggressivt. På headsettet sidder der en knap som vælger mellem den aktuelle indstilling og max-niveau. I app’en kan du så vælge præcist hvor aggressiv den aktuelle indstilling skal være.

Opsamling

Det er faktisk to super gode headsets vi har fat i her. Begge leverer varen og begge giver høj værdi for skillingerne.

Men der er ingen tvivl om, at Sennheiser MB660 er væsentlig mere avanceret end Jabra Evolve. Men det koster stort set også det dobbelte, og det skal tages med i overvejelserne.

Vi er dog så vilde med de funktioner vi finder i MB660, og med komforten at det – trods prisen – er blevet vores favorit, og dermed også får prisen som redaktionens favorit, Editors Choice.

MB660 skal også have ros for batterilevetiden. Vi brugte det på turen fra Danmark til Japan og retur igen uden at oplade det – og det var stort set tændt hele tiden på de to rejser – godt gået.

Begge headsets leverer også en super god lyd når der føres samtaler, og dem vi snakkede med kunne fortælle, at vores tale gik fint og klart igennem.

Produktinformation Sennheiser MB 660

  • Produktnavn: Sennheiser MB660
  • Producent: Sennheiser
  • Set til: 3.700 kroner
  • Mere information hos Sennheiser

Bedømmelse Sennheiser MB 660

Samlet vurdering 95%

gold_choice_new

Et headset der bare spiller. Fantastisk støjdæmpning, super god fornemmelse af at være i et åbent rum, og suveræn lydkvalitet når der afspilles musik eller ses film.

Det eneste lille ankepunkt er prisen, for til næsten 4.000 kroner er et meget dyrt kontor headset, og derfor er det også dejligt at det kan bruges til så mange andre ting.

Produktinformation Jabra Evolve 80

  • Produktnavn: Jabra Evolve
  • Producent: Jabra
  • Set til: 1.850 kroner
  • Mere information hos Jabra

Bedømmelse Jabra Evolve 80

Samlet vurdering 90%Tech-Test-wide-RGB-silver_small

Jabra Evolve er et godt UC-headset. Det fungerer rigtig godt i kontoret, lukker godt af for støj og leverer en god lydkvalitet både ved telefonsamtaler og musik.

Vi var meget imponerede over ’Call Transer’-funktionen, her scorer headsettet virkeligt point, og det samme gælder for det røde ’optaget’-lys.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3703 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?