3 sommer-tips mod IT-svindlere

IT-svindlere er ekstra aktive i ferieperioder med det simple formål at stjæle danskernes private oplysninger. En IT-sikkerhedsekspert giver dig her 3 gode råd til at undgå at blive hacket på din ferie

Mange danskere har tankerne rettet mod sommer og sol, og sænker paraderne, når det kommer til IT-sikkerhed. Der er bare det, at IT-svindlere ikke holder sommerferie. Det er i løbet af sommeren at risikoen for IT-angreb og svindel stiger, lyder det fra IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365.     

Han kommer hermed 3 tips til at beskytte dig mod IT-svindlere i sommerferien.

Få styr på dine passwords

Du har sikkert hørt det mange gange før. At det første skridt i retningen af øget sikkerhed er stærke passwords. Det kræver så lidt at få bikset nogle gode passwords sammen, og det kan i sidste ende spare dig for en masse besvær, hvis du skulle være så uheldig at blive hacket.

De fleste ser det som en selvfølge, at man ikke bruger samme passwords til private og arbejdsmæssige formål, men alligevel viser det sig, at mange gør det. Så har du planer om at tage dit arbejdsudstyr med på ferie, så husk at lav seperate passwords, så du undgår, at IT-svindlere både får adgang til dine personlige oplysninger og arbejdsrelateret data.

Janus R. Nielsen

Dine passwords bliver væsentligt sværere at hacke, hvis du både bruger store og små bogstaver samt tal og specialtegn. Du kan sammensætte en tekst som kun giver mening for dig. Fx ”Farfar byggede det røde sommerhus i Skagen i 1992”. Tag så det første eller de to første bogstaver fra hvert ord og lav et password ud af det, så det bliver ”FabyderøsoiSki19”.

Vær opmærksom på phishing

Når sommerferien står for døren, tager IT-svindlerne arbejdshandskerne på. Det gør de netop fordi mange mennesker sænker paraderne, da de ser frem imod at gå på sommerferie. Svindlere tager alle midler i brug, når de forsøger at narre internetbrugere til at klikke på falske links for at få fingre i adgangskoder, bankkonti og andre private informationer. Derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom på mistænkelige links på de sociale medier og i e-mails både privat og på jobbet.

Phishing på de sociale medier forekommer ofte i konkurrencer eller beskeder fra dine venner eller følgere, som er blevet hacket. Falske e-mails er i høj kurs blandt svindlere, som ofte udgiver sig for at være SKAT, banker eller andre troværdige afsendere.

Husk på at du aldrig skal svare på e-mails, der beder om personlige eller finansielle oplysninger. Åben heller aldrig en vedhæftet fil eller klik på et link i en e-mail, hvor du ikke er 100% sikker på, hvem afsenderen er. Det bedste du kan gøre er at være kritisk og kontakte afsenderen, hvis du er i tvivl om e-mailen er falsk eller ej.

Janus R. Nielsen

Hold også øjnene åbne overfor ”direktørsvindel”, som ofte forekommer i ferieperioder. Direktørsvindel er falske e-mails eller SMS’er, der ligner, at de er blevet sendt fra en direktør eller en leder i virksomheden, men i virkeligheden er det IT-svindlere, der står bag. Hav en klar plan i virksomheden om retningslinjerne for proceduren, hvis nogen udgiver sig for at være direktøren, der f.eks. vil have overført et større pengebeløb. Det kan enten være nogle manuelle arbejdsgange, eller at ringe til chefen eller den økonomiansvarlige.       

Lav backup af dine data

Inden sommerferien begynder er det en god idé at tage en backup af dine vigtige filer, billeder og alt det du ikke vil miste i tilfælde af at dine personlige data bliver stjålet enten fysisk eller online. – Brug en ekstern harddisk eller upload i skyen. Så kan du holde ferie med ro i sindet, hvis uheldet skulle være ude, afslutter IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen.

About Lars Bennetzen 3896 Articles
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?