5G: Danmark halter bagefter

Danmark klarer sig dårligere i 5G-kapløbet end sine nordiske naboer, mens Europa halter bagefter på verdensplan. Det viser en ny gennemgang af 5G-udviklingen i 18 teknologiske førernationer fra konsulentvirksomheden Kearney. Et begrænset udbud af båndbredde er medvirkende til, at Danmark lander på en 13. plads på listen

Danmark halter bagefter med forberedelserne til 5G, når man kigger på udviklingen i andre lande, vi normalt sammenligner os med. Det viser en opgørelse fra managementkonsulentvirksomheden Kearney. Her har man taget en status på 5G-kapløbet ved at undersøge telemarkedet, den foreløbige 5G-implementering og den generelle teknologiske udvikling i 18 teknologiske førernationer. Danmark ender på en 13. plads i rangeringen af landene, mens Norge, Finland og Sverige lander på henholdsvis 3., 7. og 11. pladserne.

Når det kommer til 5G-udvikling, så er den afgørende faktor, hvor meget båndbredde der udbydes fra offentlig side. Jo mere båndbredde, jo mere attraktivt er det for teknologivirksomhederne at investere i 5G-nettet. I Finland og Norge har man udbudt langt mere båndbredde, og det betyder, at de er langt stærkere positioneret i forhold til at høste frugterne fra et effektivt 5G-netværk.

Jonatan Matsson, partner i Kearney

Han understreger, at de kommercielle fordele i første omgang vil være størst på virksomhedsniveau. Her frigiver 5G nemlig et enormt optimeringspotentiale, da 5G muliggør langt større dataoverførsel, end vi kender det fra 4G. På den måde åbner 5G også for udviklingen af en række nye produkter og services – eksempelvis når det kommer til udviklingen af selvkørende biler og individualiserede forsikringsservices baseret på brugerens egne data. Innovationsmuligheder, som lande med hurtig etablering af et 5G-netværk vil have et forspring i forhold til at udnytte.

Europa svækket i 5G-kapløbet

13 af landene i Kearneys opgørelse er europæiske, mens de resterende fem lande udgøres af væsentlige, globale aktører. USA og Sydkorea ligger på første- og andenpladsen, mens Norge som det eneste europæiske land er at finde i top 5.

De europæiske lande er generelt ikke gode nok til at sikre de rette regulatoriske rammer for udrulningen af 5G. Schweitz har som et af de eneste europæiske lande været hurtige til at lancere det første kommercielle 5G-net og har allerede fire procent af deres abonnenter på 5G-nettet. Men ellers er den afgørende faktor udbud af båndbredde til 5G. Og her er landene nødt til at afveje behovet for statslig båndbredde til eksempelvis militæret over for det kommercielle behov for båndbredde, for den totale mængde båndbredde til 5G er ikke et ubegrænset gode.

Jonatan Matsson, partner i Kearney

Kearneys konklusion er derfor, at bolden ligger på de danske og europæiske myndigheders banehalvdel, når det kommer til at accelerere 5G-udviklingen. Og at bedre regulering og understøttelse af de kommercielle aktørers behov er nøglen til at kravle op på ranglisten internationalt.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3134 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?