5G kan aflaste overbelastet mobilnetværk

Over 10 procent af Danmarks urbane netværk er overbelastede, og med et stadig stigende dataforbrug vil det kun blive forværret, hvis der ikke investeres signifikant i netværksteknologi. Ny analyse peger på, hvordan 5G kan blive redningen – selv i de lavt befolkede områder

Dataforbruget i Danmark er højere end nogensinde før. Den seneste Telestatistik fra Energistyrelsen viser, at datatrafikken steg fra 2018 til 2019 med over 40 procent – og udviklingen fortsætter ind i 2020.

Streaming af 4K-video, krævende smartphonespil, Facebook og Instagram, mobile hotspots og meget andet stiller store krav til vores infrastruktur, ligesom de stadig flere enheder, som hver eneste dag tilgår vores fælles netværk.

Og flere steder i Danmark er netværket voldsomt belastet. Det ses i den seneste analyse af det danske telenetværk af virksomheden Tutela Technologies, som specialiserer sig i analyse af teledata. Her har man undersøgt netværksbelastningen via over 16 millioner download tests i hele Skandinavien via over 500.000 brugere – specifikt knap 137.000 brugere i Danmark.

Undersøgelsen viser, at over 10 procent af de danske telenetværk er overbelastede, hvilket resulterer i lavere hastigheder og lange loading-tider på eksempelvis video.

Overbelastning af netværk bliver et af de kommende års største udfordringer for teleoperatører, og det er særligt svært at forklare kunderne, som i dag altid forventer et solidt og stabilt netværk.

Tom Luke, VP hos Tutela Technologies

5G kan være svaret

Tutela måler overbelastning ud fra to parametre: Hvor meget netværkshastigheden falder på de mest krævende tidspunkter på dagen, samt hvor ofte hastigheden er under 1,5 Mbps (den nødvendige hastighed for at kunne streame video i SD-kvalitet).

Her vil TDC-kunder i Kalundborg blandt andet opleve et af de største fald i hastighed på næsten 42 procent – og i 3,5 procent af tilfældene vil hastigheden være under 1,5 Mbps – eller svarende til næsten 13 end det gennemsnitlige hastighedsniveau i Skandinavien.

Mest overbelastede netværk i Danmark:

  • Kalundborg, TDC
  • Rødovre, 3
  • Næstved, 3
  • Ringsted, Telenor
  • Slagelse, Telia
  • Slagelse, Telenor
  • Silkeborg, 3
  • Herning 3
  • Skive, Telenor
  • Svendborg, Telia

Ifølge Tom Luke fra Tutela Technologies, kan den kommende 5G-teknologi være svaret i områderne. 5G testes i øjeblikket i Helsingør Kommune, men teknologien vil kunne hjælpe med at supportere langt flere enheder i begrænsede områder uden de store investeringer.

De kommende generationer af tilsluttede enheder vil alle understøtte 5G, og den nye standard vil både byde på højere hastigheder, men også en bedre håndtering af flere tilsluttede enheder. Det betyder for den almindelige forbruger, at de i langt mindre grad vil opleve, at deres internethastighed falder i de timer, hvor alle andre også tilgår nettet.

Tom Luke

Det vil eksempelvis være let for Telia og Telenor at understøtte sine overbelastede netværk i Slagelse og på den måde skabe et bedre netværk for sine kunder og dermed en mere attraktiv tilstedeværelse i kommunen.

Tom Luke

I de andre skandinaviske lande oplever man også overbelastede netværk. I Norge er det kun 5 procent af netværkene, som er overbelastede modsat Sverige, som når helt op på over 30 procent.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2952 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart