Atter ruller Creative deres hæderkronede Sound Blaster-brand ud ad porten. Lakken var engang skinnende og blank, men årene har ikke altid været på gode, gamle Sound Blasters side – og det er en skam. For de af os som husker Sound Blasters storhedsdage, er E1 den dumdristige, unge chauffør med lysten til at skamkøre klassikeren, som får de rustne hjulkapsler til at falde af i svingene.
Creative har i de sidste par år udgivet en række eksterne forstærkere under Sound Blaster-brandet. E1 er en miniforstærker i serien, der er udviklet til dig, som er på farten og gerne vil have lidt mere ud af din musik og lydbilledet. Vi har med en lille forstærker at gøre med den teoretiske evne til at give lydkvaliteten et boost. E1 skal med andre ord forstærke lyddetaljerne og give et skarpere lydbillede. Så langt så godt.
Et ledningehelvede
At have E1 med på gåturen eller cykelturen kan være lidt af en udfordring – med mindre du ikke har en t-shirt på, en jakke, en taske eller generelt er beklædt fra taljen og op efter. For E1 har en smart lille klemme, der gør, at du kan spænde forstærkeren fast i dine bukser eller bukselomme, hvilket er ganske handy, da du slipper for at skulle række ned i lommen for at justere lydstyrken.
E1 er bindeleddet mellem din smartphone eller tablet, du har med dig, og så dine høretelefoner. Foruden ledningen til dine høretelefoner, bliver du velsignet med en halv meter ekstra ledning fra forstærkeren til din enhed – og så begynder bandeordene at blande sig med musikken!
Klemmen er alt andet end stram, så der skal ikke mange bevægelser til, før miniforstærkeren hopper af. Du bliver viklet godt ind i ledningerne, mens du forsøger at påmontere E1 igen. Når du så har monteret E1, skal du atter bakse den overskydende ledning tilbage i din bukselomme, så den ikke er i vejen for din arm, der bevæger sig langs siden, mens du går. Men dit tøj og bevægelser kommer igen og igen til at flå E1 af din buksekant eller bukselomme – og du kan gentage den glorværdige monteringsproces endnu en gang.
Forbedringerne der udeblev
Al monteringsbesvær kunne tilgives, hvis E1 så gjorde en nævneværdig forskel. Vi tester miniforstærkeren sammen på vores iPhone 6, vores iPad Air 2 og gamle hakkebræt af en bærbar Dell-computer fra 2010 – jep, vores chefredaktør mener ikke, at vi har fortjent en ny computer. Vi bruger Sennheiser Urbanite XL og Logitech UE 6000 hovedtelefonerne sammen med enhederne – begge hovedtelefoner er kendte for balance mellem bas og diskant samt fremkaldelse af detaljer. Musikken til testen består af klassisk musik, elektronisk og rock. Vi gør det, at vi først lytter til musikken på alle enhederne uden miniforstærkeren og derefter med.
Da vi tester E1 sammen med iPhone og iPad, skal vi virkelig lytte grundigt efter, før vi kan spotte forskellen i musikken. Vi oplever et marginalt boost i bassen, da vi spiller elektronisk musik og rock, men det har sin pris, da nuancerne og vokalerne i numrene træder lidt i baggrunden, fordi bassen buldrer mere med E1. Og det er vi ikke glade for, da vi gerne vil have et mere nuanceret og balanceret lydbillede.
Vores bærbare hakkebræt kæmper til gengæld, da vi henter Sound Blaster driveren, som giver os muligheden for at finjustere E1s indstillinger. Først og fremmest har vi svært ved at få installationsprogrammet til at køre. Dernæst skal kræver installationsprocessen, at vi genstarter computeren tre gange, og det tager os godt 30 minutter, før vi er inde og nørkle med indstillinger. Mens musikken spiller, kan vi justere bas, diskant og mellemtoner efter ønske, men lige lidt hjælper det. Musikoplevelsen bliver ikke bedre – snarere tværtimod.
For E1 leverer ikke en klarere lyd, fordi bassen også her mudrer lydbilledet – til trods for at vi også prøver at skrue helt ned for den. De fine nuancer i lydbilledet bliver mere utydelige, og selv om vi skruer på de forskellige justeringsmuligheder, oplever vi ikke en forbedring af lyden. Kort sagt, E1 fejler fuldkommen, hvis vi ser bort fra bas-boostet.
Er der et marked for E1?
Vores umiddelbare fornemmelse siger nej. Hvis du går op i rigtig god og nuanceret lyd, vil du nok have enten en computer eller et par gode hovedtelefoner, som i forvejen leverer varen. Hvorfor skulle du så bruge kr. 400 på en miniforstærker, som mudrer lydbilledet?
E1 løber med den tvivlsomme ære at være den mest ubrugelige gadget, vi har oplevet i år. Ønsker du mere buldrende basoplevelse i dine ørebøffer, har E1 en chance for at vække et behov i dig, men ellers er vores råd, at du investerer i nogle ordentlige hovedtelefoner.