Antallet af kryptovaluta-angreb stiger i takt med prisen på Bitcoin

Der er en klar sammenhæng mellem prisen på Bitcoin og andre kryptovalutaer og antallet af kryptovaluta-relaterede hackerangreb i perioden oktober 2020 til maj 2021. Det viser en ny undersøgelse fra it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda Networks

Fra oktober 2020 til maj 2021 steg prisen på bitcoin med hele 400 pct. Tilsvarende steg antallet af kryptovaluta-relaterede hackerangreb med 192 pct. Det fremgår af en ny undersøgelse fra it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda Networks.

Historisk set er Bitcoin og anden kryptovaluta ofte blevet brugt til afpresning og ransomware-angreb, men cyberkriminelle benytter i stigende grad også kryptovaluta til andre former for cyberangreb som fx spear phishing, impersonation og business email compromise.

Bitcoin er ureguleret og vanskelig at spore, hvilket gør den ideel for kriminelle, der vil skjule deres identitet.

Målrettet svindel med kryptovaluta er desværre en god forretning for cyberkriminelle. Det er et område i konstant udvikling, fordi cyberkriminelle ikke ønsker at blive opdaget. Efterhånden som Bitcoin accepteres som legitimt betalingsmiddel, vil det skabe endnu større muligheder for svindel. Vi ser bl.a., at kriminelle opretter falske digitale tegnebøger og manipulerer kryptovaluta-apps, så de kan sende falske sikkerhedsmeddelelser, der lokker brugeren til at dele loginoplysninger. Denne form for bedrageri har tidligere handlet om at få modtageren til at dele login til fx bank, men i dag bruges den til at stjæle Bitcoins.

Peter Gustafsson, nordisk chef i Barracuda Networks

Cyberkriminelle spiller på, at det haster

Ofte opfordres modtageren til at købe Bitcoins eller betale en faktura i Bitcoin – ofte med en besked om, at det haster.

Taktikken minder om noget, vi har set før. De cyberkriminelle opfordrer til, at modtageren handler hurtigt og udgiver sig fx for at være en kollega. Endnu en gang ser vi desværre, at cyberkriminelle er snu optimister.

Peter Gustafsson, nordisk chef i Barracuda Networks

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3424 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?