Ransomware den mest populære trussel på nettet

De cyberkriminelle har fundet deres favorit. Rasomware er blevet det mest profitable våben i deres værktøjskasse. Det viser en ny cybersikkerhedsrapport fra Cisco

ransomware ransomware

Samme rapport forventer også, at hackerne fremover vil kunne kontrollere hele virksomheders netværk, og derved tvinge dem til at udbetale løsepenge.

Problemet bliver større endnu, fordi mange virksomheder stadig er alt for længe om at få lukket for kendte sårbarheder.

Den nye rapport fra Cisco fortæller, hvordan brugen af Ransomware, er blevet det mest profitable værktøj for hackerne til dato. Ciscos sikkerhedseksperter forventer, at ransomware-teknologien vil udvikle sig, så flere hackere vil kunne kontrollere hele netværk og derved virksomheder, der går i stå, når de ikke længere har adgang til deres data.

”Vi ser flere angreb, hvor hackere bruger Ransomware til at afpresse virksomheder og organisationer. I mange tilfælde er ofrene med til at forværre situationen, fordi de er for langsomme til at reagere på truslerne. I snit tager der organisationer mellem 100 og 200 dage for at opdage nye trusler, og det er for lang tid, hvis man skal gardere sig imod truslerne, siger Christian Heinel, SE Manager Northern Europe, Cisco Security.

Han fortæller hvordan Cisco dagligt analyserer blandt andet 600 milliarder e-mails, samtidig har de også luppen på 17 malwareprøver i sekundet. Han fortæller, at det betyder at Cisco har reduceret den tid, det tager at opdage et angreb fra 17,5 timer til 13 timer siden oktober sidste år.

”Det er en forbedring i kampen mod hackerne, men det betyder ikke, at virksomhederne kan slappe af. Der er fortsat store udfordringer med at reparere kendte huller og sikre, at medarbejdere ikke utilsigtet giver hackerne adgang til virksomhedernes data.”

Sløv reaktionstid

Men et af de største problemer er netop at virksomhederne ikke har nok opmærksomhed på problemet. Det gør sig særligt gældende når det kommer til opdateringer. Det betyder at Cisco oplever at it-enheder kører med kendte sårbarheder. Den situation er problematisk, for den truer infrastrukturen for den digitale økonomi og problemets omfang varierer betydeligt fra land til land, hvilket komplicerer tingene yderligere.

”En af de største udfordringer i dag er, at den virtuelle sikkerhed af flere ikke opfattes som så vigtig som fysisk sikkerhed. Det er de færreste virksomheder, der ville stille sig tilfreds med at have et defekt sikkerhedshegn foran deres fabrik i fem år, men det er faktisk det vi ser på it-fronten, og det er en åben invitation til hackerne, der har god tid til at udtænke den bedste strategi for at angribe, siger Christian Heinel.

Men så krypterer vi da bare

En af de reaktioner som mange virksomheder så griber til, er kryptering, og som udgangspunkt er det også en god ide, men det medfører at der kommer helt andre sikkerhedsmæssige udfordringer med.

For hackerne er også begyndt at bruger kryptering – specielt er de gået i gang med at buge krypterede kommunikationsformer. Cisco har oplevet at fra januar til april i år steg brugen af social media og chat/IM mere end 8%, og da størstedelen af dette er beskyttet af krypteringsteknologi, bliver de sværere for virksomheder, at gardere sig mod angreb.

”Krypterede tjenester er en god ting til at sikre privatlivets fred. Men i forhold til hackerne giver det virksomhederne større udfordringer, og de skal sørge for, at have et fuldt indblik i deres eget netværk. Det betyder, at de skal undersøge trafikken hos dem selv og ikke mindst den trafik, der kommer fra deres medarbejderes smartphones, tablets og pc’er og se, om der foregår mistænkelig adfærd,” slutter Christian Heinel.

Om rapporten

Midyear Cybersecurity Report (MCR) bygger på daglig analyse af 16 milliarder web requests, 600 milliarder emails og mere end 1,5 million unikke malware samples.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (3371 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?