Jeg plejer at kalde mig selv for OS-agnostisk. Jeg er normalt hylende ligeglad med, hvilket OS min computer har, bare det opfylder formålet. I min hverdag arbejder jeg derfor med både MacOS, Windows, iOS og Android. Tidligere har jeg også arbejdet med Linux, men pt. er der ikke nogen Linux-maskine i min computerpark.
Men nogle gange så viser et operativsystem, og ikke mindst firmaet bagved, deres sande holdning til brugerne. I Microsofts tilfælde er den tydeligvis: ”Vi ved bedst, du ved intet. Derfor gør vi lige præcist som vi vil, uanset hvad du ellers har gang i.” En holdning der klart gør mig tilhænger af – alle andre OS’er end Windows …
Hvad er det så lige der har bragt mig til den erkendelse? Jo det er såmænd deres måde at håndtere opdateringer til deres operativsystem, Windows 10, på. I mit tilfælde skete der følgende:
Jeg tændte min computer og sluttede den til et båndbreddebegrænset netværk. Windows 10 finder så ud af, at der er en opdatering og uden at have fået lov, så henter den en masse ned i baggrunden mens jeg arbejder (dette opdager jeg ikke, men kan senere konstatere, at sådan er det).
På et tidspunkt skriver Windows 10 så, at den skal genstarte for at gennemføre opdateringen. Her får jeg to valgmuligheder. ”Genstart nu” eller ”Senere”. Da jeg sidder og arbejder vælger jeg den anden mulighed, og fortsætter ufortrødent mit arbejde.
Efter en små 10 minutters tid, skal jeg lige noget andet som kræver at jeg ikke lige er ved computeren, men det må man så tydeligvis ikke ifølge Microsoft.
Da jeg vender blikket tilbage til min computer, og forventer at kunne fortsætte mit arbejde, så er skærmen blå, og midt på den står der ”Opdaterer, 1% fuldført. Sluk ikke computeren.” Jeg kiggede tvivlsomt på min laptop. Jeg vidste, at for at opdatere så ville alle programmer blive slukket, og det betød, at alt jeg havde lavet var tabt. For nej – jeg havde ikke gemt inden jeg lige rejste mig fra stolen. Men lige så slemt var det, at alle mine faner i min browser var lukkede – faner jeg brugte til research, og som jeg så efterfølgende skulle til at genskabe.
Her er det så jeg spørger: Hvad pokker er det lige der giver Windows 10, og Microsoft, ret til at lukke alle programmer jeg har åbne? Uden at spørge mig om det er ok?
Hvad gør de andre?
Som jeg skrev tidligere, så arbejder jeg også med andre OS’er, specielt MacOS fylder en del i min hverdag. Det er ikke fordi jeg synes at MacOS er bedre end Windows generelt. Det er tungt og langsomt – er en krig om at starte op. Det kan tage vildt lang tid at starte apps, og det er ikke mere stabilt end Windows.
Jeg oplever stort set samme mængde nedbrud i MacOS som jeg gør i Windows. Men – og her er den store forskel. MacOS gør ikke noget grimt, så som at genstarte, uden at bede om lov først. Og selv om jeg giver det lov, så lukker de aldrig programmer uden at spørge, hvad der skal ske med de filer der er åbne. På den måde mister jeg ikke ugemte ændringer i mine Word-filer osv.
Det alene er for mig en klar grund til at foretrække MacOS, og være ret knotten når det kommer til Windows (i alle versioner).
Det eneste der her og nu afholder mig fra at erstatte samtlige af mine Windows laptops med MacBooks, er prisen. Men jeg er gået i gang med at lægge til side, og med mindre Microsoft får ændret deres holdning til deres brugere, og ikke mindst vores arbejde, så vil Windows snart være en saga blot i mit hjem.
Så kære Microsoft: Kom nu lige ind i kampen, ok?