Hele syv procent af alle virksomheder på globalt plan er blevet ramt af Emotet-botnettet i december måned. Dermed er det berygtede botnet igen den største globale cybertrussel mod virksomheder. Det viser den seneste Global Threat Index for december 2020 fra Check Point Research, der er en del af Check Point Software Technologies.
Bortset fra november, hvor botnettet var henvist til en femte plads, har Emotet siden juli måned været den største globale cybertrussel. Analytikere hos Check Point har nu også opdaget, at Emotet-botnettet er blevet opdateret med nye muligheder for ondsindede angreb, hvilket giver hackerne nye og flere indgangsvinkler til at ramme virksomhederne. Botnettet, der så dagens lys i 2014, kan potentielt koste virksomheder mange penge, hvis de bliver ramt af dens malware. Således har Department of Homeland Security tidligere estimeret, at hvert angreb kan koste virksomheder op mod 1 million dollars.
Emotet var oprindelig en malware udviklet til at stjæle brugeres bankinformationer. Sidenhen har den udviklet sig til at være en af de mest destruktive malware-varianter, der kan koste virksomhederne dyrt.
Endnu engang ser vi, at Emotet-botnettet falder i aktivitet blot for at genopstå med fornyet styrke med nye og mere udspekulerede muligheder angreb mod virksomheder. Det er en tendens, vi har oplevet igennem længere tid med flere forskellige botnets. Derfor skal man som virksomhed altid forsøge at være på forkant med de nyeste cybertrusler. Det er især vigtigt, at medarbejdere uddannes i at genkende ondsindede e-mails, så de ikke spreder malware til resten af virksomheden.
Niels Zimmer Poulsen, Head of Security Engineering hos Check Point i Danmark
I Danmark er den største cybertrussel mod virksomheder Qbot-malwaren. I december blev hele 9,58 procent af danske virksomheder ramt af denne malware.