Bitdefender eksperter lukker kriminel handelsplads sammen med Europol & FBI

Internet sikkerhedsfirmaet Bitdefender har i samarbejde med Europol og FBI samlet data og tekniske beviser, der har ført til afsløring og sammenbrud af verdens tredjestørste kriminelle online markedsplads, Hansa

Bitdefenders tekniske researchere har i en årrække samarbejdet med Europol og andre myndigheder med at afsløre og samle de tekniske beviser mod kriminelle online-handelspladser som Hansa og AlphaBay. Her blev der i stor stil solgt narkotika, ulovlige stoffer, hælervarer, skydevåben samt ondsindet software, malware, til forskellige former for cyber crimes. Selve operationen er resultatet af mere end et års efterforskning.

Tekniske beviser afslører bagmænd

Mange kriminelle aktiviteter er på det seneste flyttet over på Hansa-platformen, efter at den lige så kriminelle AlphaBay blev lukket for en måned siden. Det vurderes, at AlphaBay alene – der var det største kriminelle webside – har tjent mere end 1 milliard US dollars på at sælge samme type illegale varer som Hansa.

“Europol har i en årrække deltaget i efterforskningen af kriminelle aktiviteter på “the dark web” sammen med Bitdefender, der bl.a har rådgivet Europol Cybercrime Centre (EC3). Europol kunne dermed give de hollandske myndigheder de beviser der førte direkte ind i Hansa allerede i 2016,” beskriver Europol i en pressemeddelelse.

“Det har været en fantastisk indsats fra de internationale myndigheder, og vi er stolte over, at have deltaget sammen med vores partnere i Europol”, skriver Catalin Cosoi, Chief Security Strategist hos Bitdefender i en pressemeddelelse. “Vi er glade for at kunne tilbyde vores teknologi og tekniske ekspertise til at bekæmpe cyber-crime og dermed gøre verden til et bedre sted at leve.”

Levede i luxus i Thailand

I Europols pressemeddelelse oplyses det, at efter at de hollandske myndigheder fik de tekniske beviser, førte videre efterforskning til afdækning af Hansa’s infrastruktur i Holland. Det hollandske politis videre efterforskning gjorde det muligt at arrestere Hansa’s to administratorer i Tyskland og overtage servere i Holland, Tyskland og Letland. Europol og deres lokale samarbejdspartnere hjalp det hollandske politik med at få kontrol over Hansa-markedspladsen allerede den 20. juni. I en måned har man derefter samlet beviser for kriminelle aktiviteter på Hansa-platformen, indtil man endelig lukkede platformen den 20. juli 2017. I løbet af denne måned har det hollandske politi samlet værdifulde informationer om illegale transaktioner, og næsten 10.000 adresser på købere er blevet overgivet til Europol.

Sideløbende har en aktion, ledet af FBI og det amerikanske DEA (Drug Enforcement Administration), været i stand til at identificere skaberen og administratoren af handelsplatformen AlphaBay. Det viste sig at være en canadisk statsborger, der levede et luksuriøst liv i Thailand. Den hovedmistænkte blev anholdt den 5. juli og AlphaBay-handelspladsen blev lukket ned. I samme aktion blev værdier til adskillige millioner dollars i forskellige former for virtuelle valutaer (f.eks. Bitcoins) indefrosset. Samtidig blev servere i Canada og Holland lukket.

Del artiklen på

Om Lars Bennetzen (2794 Articles)
Lars Bennetzen har været it- og gadget-journalist siden 1992, og arbejdet som redaktør på PC World, Ingeniøren, Jern- og Maskinindustrien, Procesteknik og Ugens Erhverv. I 2006 blev Lars Chefredaktør på Alt om DATA, og bestyrede det gode gamle it-blad gennem de næste 6 år. I 2012 blev Lars selvstændig og stiftede firmaet Blackbelt Communications og i 2015 startede han Tech-Test. Lars fungerer også som kommunikationskonsulent, taler, moderator og gadgetekspert.
Kommentar til artiklen?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvis du ikke allerede får vores nyhedsbrev, har du her muligheden for at tilmelde dig.

Vi udsender 1 gang om ugen, så vi kommer ikke til at spamme din mailboks.

Vi holder dine data private, og deler dem ikke med tredjepart